Seuraa 
Viestejä45973

Onko olemassa jotain helposti hankittavaa nestettä, jolla voisi täyttää nuo kylmälaukkujen "kylmäkallet" veden sijaan, ja joka pysyisi kylmänä jäädytettyä vettä kauemmin?

Löytyykö jotain muuta, parempaa vaihtoehtoa pitää tavara kylmempänä & kauemmin viileänä kylmälaukussa?

Kommentit (15)

Veden ominaislämpökapasiteetti on siinä määrin suuri, että vaikeaksi menee. Sulamislämpökin taitaa olla sieltä suuremmasta päästä, eli ainakaan halvaksi tuollainen projekti ei tule.

Hiilidioksidijäässä ongelma on se, että se on kertakäyttöistä, eikä sitä voi järkevästi säilyttää pitkiä aikoja kotona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kiivilintu
Onko olemassa jotain helposti hankittavaa nestettä, jolla voisi täyttää nuo kylmälaukkujen "kylmäkallet" veden sijaan, ja joka pysyisi kylmänä jäädytettyä vettä kauemmin?

Löytyykö jotain muuta, parempaa vaihtoehtoa pitää tavara kylmempänä & kauemmin viileänä kylmälaukussa?


Joo, kylmempänä onnistuu helpommin esim käyttämällä suolavettä, kuten täällä on jo mainittu, tai vieläkin kylmempänä sillä CO2-jäällä.

Kauemmin viileänä onnistuu parhaiten parantamalla eristystä, eikä lisäämällä kylmäkallejen määrää, sillä painonlisäys on tässä luultavasti määräävänä tekijänä, ja paremman eristyksen aikaansaama lisäpaino on helpostikin pienempi kuin lisä kallejen.
Varsinkaan veden vaihto muihin materiaaleihin ei kuulosta ollenkaan hyvältä idealta suhteessa painoon, suhteessa tilavuuteen voisi olla toisinkin, mutta se ei liene tässä käytännössä olennaista.

Tai sitten voi huijata, ja käyttää jäähdytyskoneistolla varustettua kylmälaukkua, ja ulkoista energia lähdettä koneiston käyttämiseen.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Ominaislämpökapasiteetin kasvattaminen on vaikeaa - vesi on hinta-laatusuhteeltaan tässä mielessä lyömätön aine.

Jos meillä on yksi kilogramma vesijäätä lämpötilassa -20 Celciusastetta, sen lämpenemiseen 20-asteiseksi tarvitaan

2060 J/(K·kg) * 1 kg * 20 K = 41200 J (-20-asteisen jään lämpeneminen 0-asteiseksi jääksi)
+
333 kJ/kg * 1 kg = 333000 J (0-asteisen jään faasimuutos 0-asteiseksi vedeksi)
+
4186 J/(K·kg) * 1 kg * 20 K = 83720 J (0-asteisen veden lämpeneminen 20-asteiseksi vedeksi)
=
457920 J = 458 kJ

...mikä on aika paljon lämpöenergiaa.

Jäädytetyt vedellä täytetyt 1.5 litran limukkapullot ovat aika tehokkaita köyhän miehen kylmäkalleja.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Tiede lehdessä, taisi olla viime vuoden kesänumero, kokonaistehokkaimmaksi kylmäkalleksi julistettiin pakastettu kaljatölkki. Sulettuaan sisällön voi juoda

Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477
Herra Tohtori
Jäädytetyt vedellä täytetyt 1.5 litran limukkapullot ovat aika tehokkaita köyhän miehen kylmäkalleja.Toimii hyvin. Itse käytän neliskanttisia mehukatti purkkeja, kun ne sopivat sutjakkaasti kylmälaatikon pohjalle. Kaksi purkkia (3 l) pitää makkarat kylminä 3 päivää, kunhan ei jätä kylmälaatikkoa aurinkoon. Makkaroiden jäätymisen voi estää esim laittamalla vesipatruunojen päälle sahomalehteä, jolloin lehti tomii vielä lisäeristeenä ja lämmön siirtyminen laatikon sisällä on maltillisempaa. Jäätyminen voi tapahtua, jos lättää makkarat -24 asteisten purkkien päälle suoraan.

Vierailija
Jii
Tiede lehdessä, taisi olla viime vuoden kesänumero, kokonaistehokkaimmaksi kylmäkalleksi julistettiin pakastettu kaljatölkki. Sulttuaan sisällön voi juodaToimii. Itse vuoraan reppuuni sijoitetut, jäiset tölkit Mylarilla ja talvitakilla. Hyvin toimii.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
PeterH
Vaan miksi vedellä on suurempi ominaislämpökapasiteetti kuin jäällä, vaikka samasta aineesta on kysymys?

Aineen ominaislämpökapasiteetti ei ole yleensä vakio. Harvoin sille voidaankaan johtaa mitään mallia, vaan yleensä tuota kuvataan mittaustuloksiin sovitetulla Cp-funktiolla.
Ensinnäkin faasimuutokset johtavat käyrän tai sen derivaatan epäjatkuvuuksiin. Uusi rakenne pystyy sitomaan lämpöenergiaa värähdyksiinsä eri lailla. Myöskin faasimuutosten välillä ominaislämpökapasiteetti muuttuu lämpötilan funktiona. Lämpötila vaikuttaa kidehilaan ja tämä lämpöenergian varastoitumiseen. Tämän parempaan selitykseen en juuri kykene.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
Lektu-Elli
Miten olisi endoterminen reaktio? Esim happikaasu reagoi typen kanssa. NO:n lisäksi syntyy kylmyyttä.Ja missä olosuhteissa tuo reaktio tapahtuu ja miten kyseiset olosuhteet luodaan kylmälaukussa ilman häiritsevää lämmöntuotantoa?

Neutroni
Lektu-Elli
Miten olisi endoterminen reaktio? Esim happikaasu reagoi typen kanssa. NO:n lisäksi syntyy kylmyyttä.Ja missä olosuhteissa tuo reaktio tapahtuu ja miten kyseiset olosuhteet luodaan kylmälaukussa ilman häiritsevää lämmöntuotantoa?Reaktio tapahtuu n. 2000 asteen lämpötilassa, kylmälaukku voi sulaa, jos ei ole varovainen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat