Seuraa 
Viestejä1473

Harkitsen autonakun hankkimista, jotta saisin kannettavan virtalähteen vaikkapa läppärille, kaiuttimille, matkajääkaapille ja erinäisille latureille. Omistan tupakansytyttimeen kytkettävän invertterin, johon noita härpäkkeitä sitten voisi kytkeä. Kysymys kuuluukin, miten laitan tupakansytyttimen akun ja invertterin välille? Onko tupakansytytin suoraan 12V-jännitteessä? Moni matkajääkaappi näyttää kelpuuttavan 12V/230V, joten ainakin tämä vihjaisi siihen suuntaan.

Kommentit (8)

petsku
Kysymys kuuluukin, miten laitan tupakansytyttimen akun ja invertterin välille? Onko tupakansytytin suoraan 12V-jännitteessä? Moni matkajääkaappi näyttää kelpuuttavan 12V/230V, joten ainakin tämä vihjaisi siihen suuntaan.Tupakinsytyttimen naaraspalasia myydään suoraan hyllystä kaikissa rojupuodeissa (BT,Motonet, tms.). Niissä on yleensä kiinni noin metrin piuhat , jotka voit ruuvata suoraan akun napoihin tai hankkia hauenleuat.

Jos akkua olet hankkimassa, osta ns. vapaa-ajan versio. Kestää syväpurkausta läppärin virtalähteenä huomattavasti paremmin kuin tavallinen auton lyijyakku.

Halpa UPS on nätimpi ja halvempi. Auton akku on spesiaali, koska on tehty pakkaskestäväksi. UPS ei tarvi olla sellainen.

Muista että hinta ei ole hankintahinta vaan kuoletus. Eli (hankintahinta+käyttökulut)/elinikä on se mitä minimoit.

Kiinalainen roska on aina kalleinta. Vain köyhät ostaa semmoista. Siksi he ovat köyhiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Halpa UPS ei ole myöskään suunniteltu virtalähteeksi, vaan useat mallit heittävät lusikan nurkkaan jos niillä yrittää oikeasti pitää vehkeitä päällä. Ne on suunniteltu kestämään sen verran aikaa että tietokone saadaa sammutettua automaattisesti (~5 min) ja vaikka akku kestäisikin pitempään, niin on tullut vastaan tapauksia jossa elektroniikka on tuhoutunut kun on testattu että mitä tapahtuu kun kone pidetään päällä niin kauan kun upsi antaa virtaa.

Pitkän piippauskonsertin jälkeen pömpeli pimeni eikä suostunut enää käynnistymään.

UPSista saa tehtyä hyvän invertterin autoon, jos siinä on 12 voltin akusto. Kannettava tietokone ei hirveästi tehoja kuluta ja tarvittaessa UPSiin voi lisätä pienen tuulettimen.

Aijon toteuttaa tuon, kun löydän seuraavan kerran roskiksesta 12 V UPSin.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

No niin! Ilmeni, että saankin töistä käytettyjä autonakkuja ilmaiseksi. Ja tosiaan Motonetistä ostin työmatkan varrelta hauenleuallisen tupakinsytyttimen naarasliittimen. Akku pelittää — sen todisti jo tupakansytyttimeen kytkettävä pienoiskompurani, jolla pumppasin potkulaudan renkaat. Lisäksi invertterikin on vielä tolkuissaan, kun pystyin systeemillä mm. kännykkää lataamaan ja tuuletinta pyörittämään jatkojohdon välityksellä.

Mutta...

Tämä kirottu Macbookini ei suostu latautumaan systeemillä. Akkukin on akkulaturilla täyteen ladattu. Onkohan tämän laturi vain liian nirso, eli invertterin suoma virta liian kulmikasta tms? Invertteri tarjoaa (ainakin sen pitäisi) 230V-vaihtovirtaa 150W tehoon asti ja Macbookin laturi puolestaan muuttaa normaalin verkkovirran 16,5V:n ja 3,65A:n tasavirraksi, joten maksimitehonkaan ei pitäisi ylittyä. Vaikka laturin tehonkulutus olisi hyvinkin piikikästä, niin tuskin sittenkään.
Normaalisti akun ollessa täysi ja siten käytettäessä verkkovirtaa palaa laturin liittimessä vihreä valo, akun latautuessa oranssi. Jos laturi ei saa verkkovirtaa, kuten välillä vaikkapa junassa, ei valo pala lainkaan. Nyt vihreä valo vilkkuu, kun läppäri on kytketty systeemiin. Jos ei muuten, niin pitää sitten hopeisesta omenasta udella, mitä tuo vilkkuva vihreä tarkoittaa.

Vierailija

Jos sulla on kiinnostusta avata laite, niin kato lähtöjännite kuormitettuna.
Noi invertterien tehot on usein vähän niin ja näin jos halvempia ovat.

Google kertoi G3 välkyttelevän vihreää.. No lue itse:

"davecomp:
09-03-2004, 12:35 PM
well i called them up and they had to talk to an apple specalist and said that they have no idea why its doing that so the specilaset recomented to replace my 45w power adaptor and it has solved all of my problems no more blinking light"

Another page says that older G3 Powerbooks would flash green when they are fully charged. But since yours is flashing all the time, I don't think that can be it. (and yours is a G4 which doesn't have this "feature")

I'd call apple and ask them to exchange the power brick.

Veikkaampa että invertterisi on ihan paska, vaan tsekkaamalla jännitteet kuormitettuna akulta ja invertteriltä saattanee selvittää asian luonnetta tarkemmin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat