Kivikauden ruokavalio

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Moi! Toivottavasti aihetta ei ole käsitelty, etsin ja en löytänyt.

Yritin myös etsiä aiheesta googlen avulla, mutta en oikein löytänyt muuta kuin jotain diettijuttuja.
Elikkä, mitä kivikauden ihmiset söivät Suomessa. Tiedän suurin piirtein mitä lihaa metsästettiin ja kaloistakin suurimman osan, mutta kasvikset, marjat ja vihannekset yms. Ovat ne joita tässä mietin. Samalla tuli mieleeni, miten ruuat, maustettiin, valmistettiin ja säilöttiin, niin että ne kestivät kauan aikaa, jääkaappejahan silloin ei oikein ollut

Sivut

Kommentit (22)

Vierailija

Porukka asui vesistöjen varrella ja kalaa sai lappamalla. Liha liikkui pusikoissa ja kovaa, joten sitä söivät harvemmin. Savustus oli mauste. Marjat maistui silloinkin.

Vierailija

Joo, ja millaista pöperöä kiskottiin talvisin? Kaikki rehut olivat poissa pelistä, kalaa ja elukoita vaihtelevalla menestyksellä kyllä, jos jäähän sai reiän tai hangessa kiskoi menemään.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
tietää
Porukka asui vesistöjen varrella ja kalaa sai lappamalla. Liha liikkui pusikoissa ja kovaa, joten sitä söivät harvemmin. Savustus oli mauste. Marjat maistui silloinkin.

Kivikaudella osattiin kyllä tehdä nokkelia ansoja ja niiden avulla saatiin riistaa talvisinkin kai ihan riittävästi. Silloinhan eläinkannat olivat paljon suuremmatkin kuin nykyisin.

Vierailija

Mitenkähän ihmiset selvisivät talvesta ennen maatalouden keksimistä? Tuskin sai niin paljon riistaa, että sillä pärjäsi ja metsän kasvikset eivät ole syömäkelpoisia talvella.

Vierailija

Vielä vuosisata sitten oli ihme ettei keripukki kaatanut kansaa enempää. Kivikaudella asia ymmärrettiin ratkaista jotenkin, esim marjoja säilömällä.

Vierailija
tvab
Moi! Toivottavasti aihetta ei ole käsitelty, etsin ja en löytänyt.

Yritin myös etsiä aiheesta googlen avulla, mutta en oikein löytänyt muuta kuin jotain diettijuttuja.
Elikkä, mitä kivikauden ihmiset söivät Suomessa. Tiedän suurin piirtein mitä lihaa metsästettiin ja kaloistakin suurimman osan, mutta kasvikset, marjat ja vihannekset yms. Ovat ne joita tässä mietin. Samalla tuli mieleeni, miten ruuat, maustettiin, valmistettiin ja säilöttiin, niin että ne kestivät kauan aikaa, jääkaappejahan silloin ei oikein ollut




Suomen terveyskasvit, Valitut Palat, ISBN 951-9078-87-8 saattaa olla mielenkiintoinen tässä yhteydessä. Kasvit tuotiin luonnollisesti etelästä pohjoiseen, jossa ne säilöttiin kiveen poratuissa reissä. Täällä ei kasvillisuutta ollut kahdesta eri syystä; meteoriitti-iskut ja kylmä ilmasto -siksi pääsääntöisesti työkalut y m tehtiin luusta ja kivestä. Puut esimerkiksi kotaa varten tuotiin etelästä. Ei sen aikaiset ihmiset olleet nykyistä ihmistä tyhmempiä, monessa suhteessa jopa viisaampia.

Vierailija

Savustamalla ja kuivaamalla saa esimerkiksi (vähärasvaisen) lihan säilymään kauan aikaa. Mausteena ennen kuivaamista voi käyttää esimerkiksi katajaa.

Vierailija

Asuinpaikkaa vaihdettiin tasaisin väliajoin jotta luonto saisi levähtää. Koskaan ei otettu luonnosta enempää kuin mitä tarvittiin, ja mitä otettiin, k e puuta (etelässä), tilalle istutettiin aina uusi. Kun ilmasto ajan kuluessa lämpeni, kasveja tuotiin tänne etelästä ja istutettiin.

Kulaushaikara
Seuraa 
Viestejä1023
Liittynyt27.4.2009
Pikkulintu
Kivikauden elintavoilla elää 20-vuotiaaksi.

Heh! Tämäpä mielenkiintoinen väite. Mediheliä ei tietysti saa käyttää, jos elää kuten kivikaudella, mutta nyt oli kyse vain ruokavaliosta. Ihmisen evoluutio ei ole kivikaudesta 10 000 vuodessa kovin paljon mennyt eteen- eikä taaksepäin.

[size=85:35jtiwd4]Wikipedia sanoo: "Suomen kivikausi on ajanjakso, jolloin ei osattu hyödyntää metalleja. Arviot sen alkamisesta vaihtelevat n. 120 000 eaa. - n. 9000 eaa. Yleisesti kuitenkin katsotaan kivikauden loppuneen Suomessa n. 1500-luvulla eaa.

Suomen ensimmäiset asuttajat tulivat ehkä jo 8600 eaa. eläen ensin hylkeen ja peuranpyynnillä, myöhemmin hylkeen ja hirven pyynnillä. Varhaisimmat asukkaat keräilivät myös marjoja ja sieniä. Tältä varhaiselta ajalta on löydetty pallonuijia, verkkoja ym. Noin 5000–4200 eaa. Suomeen saapuivat saviastiat, jotka suojasivat säilytettäviä ruoka-aineita tuholaisilta. Syntyi kampakeraaminen kulttuuri. Noin 3200 eaa. tänne saapui etelästä sotaisa indoeurooppalainen vasarakirveskansa, joka toi nuorakeramiikan Lounais-Suomeen. Vasarakirveskansa harjoitti karjanhoitoa ja maanviljelyä Keski-Euroopan kivikautisten ja kuparikautisten maanviljelykulttuurien tapaan, ja sulautui pian kantaväestöön."[/size:35jtiwd4]

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat