Seuraa 
Viestejä3164

Oletetaanpa, että kirjoittelen romaania, jonka en kuitenkaan tahdo sukeutuvan ns. avainromaaniksi tai sitä edes arvuuteltavan moiseksi kiistanalaiseksi tuotokseksi.
Pohdinkin, miten yleensä nimetään kuvitteelliset ihmiset kirjallisiin, näyttämö- tai elokuvataiteellisiin luomuksiin... Joskus näkee tekaistuuttaan epäluonnollisia nimiä, jotka ovat omiaan teennäistämään itse teosta. Koomiset nimet kuuluvat lähinnä sarjakuviin, satuihin tai ylen selkeästi jotain osoittaviin kertomuksiin.

Miten nimetään romaani-, novelli-, runo- tai elokuvahahmot luonnollisen oloisesti mutta samalla siten, että syntyy mahdollisimman vähän tahattomia yhteyksiä todellisiin henkilöihin?

Kommentit (4)

Tein vastikään käsikirjoitusta näyttämöteokseen, jossa seikkaili merenneitohahmo ja merimies. Merenneito sai nimen mytologiasta ja merimies edesmenneen Cousteaun mukaan.

Jos tekisin suomenkielistä romaania, käyttäisin aika yksinkertaisia nimiä. Esimerkkinä voisivat olla vaikka Mari Kukko tai Tomi Kivi. Adjektiivi on myös hyvä vaihtoehto sukunimeksi, esimerkiksi Raikas tai Vaisu.

Hiukan huvittaviltahan nuo ensikuulemalta tuntuvat, mutta yhteydet todellisiin henkilöihin lienevät minimaaliset vaikkei niistä kokonaan eroon pääsisikään. Suurin osa suomalaisista nimistä pohjautuu todellisuudessakin puhuttuun kieleen ja tuota samaa tapaa käytti ainakin oma suosikkikirjailijani Aarne Haapakoski varsinkin 1920- ja 30-luvuilla julkaistuissa teoksissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ID10T
Seuraa 
Viestejä3915

Arvo puhelinluettelosta sivu, jolta otat riviltä x sukunimen ja sitten arvot aakkostetusta etunimilistasta etunimen...

Puhelinluettelon (sen painetun siis) puute saattaa tosin olla ongelma

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat