Seuraa 
Viestejä45973

Kun keskustelupalstan hakutoiminto ei oikein toimi, enkä jaksa kahlata kaikkia keskusteluja läpi, ajattelin aloittaa uuden viestiketjun koskien mustia aukkoja.

Avaruuden avainluvut -kirjaa lukiessa mieltäni alkoi askarruttaa kuinka mustia aukkoja oikein käytännössä havaitaan? Ilmeisesti ns. atomin kokoisista pienistä mustista aukoista pystyttäisiin jonkinlainen energiajälki toteamaan, mutta isommista sitten ei?

Miten tämä nyt oikein menee - onko noissa pienemmissä niin paljon pakattuna pieneen pisteeseen, että niistä voidaan jotain energiaa tms. havaita? Entä ovatko nämä pienimmät massaltaan sitten tosiaan suurimpia?

Kyseessä on aihe, johon vasta paremmin tutustun.

Heräsi vain omissa ajatuksissa ajatus, jolle löytyi jonkinlaista hypoteesi-pohjaista tukea, eli kuvitellaan tällainen musta-aukko, joka on kerännyt valtavan määrän energiaa itseensä, se lopulta saavuttaa "kyllästymispisteen" -> kupla sulkeutuu -> seuraavassa hetkessä tämä atomitason kupla poksahtaa valkoisena aukkona luoden uuden universumin.

Sivut

Kommentit (91)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35383
Mercury
Kun keskustelupalstan hakutoiminto ei oikein toimi, enkä jaksa kahlata kaikkia keskusteluja läpi, ajattelin aloittaa uuden viestiketjun koskien mustia aukkoja.

Avaruuden avainluvut -kirjaa lukiessa mieltäni alkoi askarruttaa kuinka mustia aukkoja oikein käytännössä havaitaan? Ilmeisesti ns. atomin kokoisista pienistä mustista aukoista pystyttäisiin jonkinlainen energiajälki toteamaan, mutta isommista sitten ei?
Mustien aukkojan havaitseminen perustuu siihen, että yleisen suhteellisuusteorian avulla voimme laskea, miten aine käyttäytyy pudotessaan mustaan aukkoon. Ennen tapahtumahorisontin taakse putoamistaan se säteilee suuret määrät röntgensäteilyä, jolla on muiden astronomisten kohteiden säteilystä eroavia ominaisuuksia. Teorian ennustamiaa säteilylähteitä on havaittu röntgenkaukoputkihavainnoilla, ja päätelty niiden olevan mustia aukkoja.

Englanninkielinen Wikipedia on yleisesti ottaen ladukas lähde luonnontieteellisissä peruskysymyksissä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole ... l_evidence

Kotimainen on usein paljon suppeampi, mutta sieltäkin voi jotain löytää.

Miten tämä nyt oikein menee - onko noissa pienemmissä niin paljon pakattuna pieneen pisteeseen, että niistä voidaan jotain energiaa tms. havaita? Entä ovatko nämä pienimmät massaltaan sitten tosiaan suurimpia?Atomaaristen mustien aukkojen on ennustettu lähettävän havaittavia määriä säteilyä tiettyjen kvanttimekaanisten prosessien seurauksena (ns. Hawkingin säteilymekanismi). Pieniä mustia aukkoja tai Hawkingin säteilyä ei kuitenkaan ole kokeellisesti havaittu. Astronomiset mustat aukot säteilevät niin vähän, että suoraa säteilyä ei voi havaita. Kaikki havaittava säteily tulee aukkoon putoavasta aineesta.

Mustan aukon tapahtumahorisontin koko on suoraan verrannollinen sen massaan. Atomin massaluokan mustat aukot ovat suorastaan käsittämättömän pieniä, niin pieniä että on astronomien epätodennäköistä että yksikään hiukkanen koskaan putoaa aukkoon, ja tähdistä muodostuneet 10 km:n kokoluokkaa. Galaksien keskustoissa on suunnattoman massiivisia mustia aukkoja, joiden koko on mustaksi aukoksi valtava (miljardilla Auringon massalla aurinkokunnan kokoluokkaa, kosmisesti nekin ovat siis varsin pienikokoisia).

Heräsi vain omissa ajatuksissa ajatus, jolle löytyi jonkinlaista hypoteesi-pohjaista tukea, eli kuvitellaan tällainen musta-aukko, joka on kerännyt valtavan määrän energiaa itseensä, se lopulta saavuttaa "kyllästymispisteen" -> kupla sulkeutuu -> seuraavassa hetkessä tämä atomitason kupla poksahtaa valkoisena aukkona luoden uuden universumin.Mustien aukkojen teoria tai havainnot eivät tue tuollaista. Omien fysikaalisten hypoteesien teko vailla alan koulutusta on lähinnä viihteellistä toimintaa, jota ei kannata ottaa edes itse vakavasti (siitä on surullisia esimerkkejä tällä palstallakin). Tuskin sinulle tulee mieleen tuosta vain piirtää nykyisiä paljon kevyempää ja vahvempaa lentokonemalliakaan tai suunnitella kokonaan uutta tapaa suorittaa vaativa aivokasvaimen poistoleikkaus. Fysiikassa ei ole yhtään sen helpompaa luoda maallikkopohjalta uusia järkeviä ideoita kuin muilla tieteen tai tekniikan aloilla.

Kiitos täsmennyksistä. Täytyy lukea tuo englanninkielinen materiaali. Suomeksi löytyy aika vähän aiheesta. Olisi pitänyt ymmärtää, että nuo atomitason mustat aukot ovat teoreettisia.

Olin aiemmin ymmärtänyt ettei mustista aukoista pääsisi karkaamaan mitään havaittavaa ulospäin, joten sillä tuo hieman ihmetytti. Oikosulku aivoissa unohti, että toki mustaan aukkoon imeytyvästä materiasta voitaisiin havaintoja tehdä.

Jonkinlaisesta viihteestä tuossa esittämässäni ajatusleikissä olikin kyse.
Toisaalta Pelle-Pelottomatkin osuvat joskus oikeaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi tärkeä (suurien) mustien aukkojen havaitsemistapa meinasi unohtua. Nehän toimivat gravitaatiolinsseinä, siis taittavat takaansa tulevia valonsäteitä yleisen suhteellisuusteorian ennustamalla tavalla. Jos havaitaan gravitaatiolinssi, jonka aiheuttava massa on sopivan suuruinen eikä itse säteile (paitsi tuota röntgensäteilyä), voi kyseessä hyvinkin olla musta aukko.

jeremia2
Seuraa 
Viestejä1161

Tässä yksi maallikko. "Löytäähän sokea kanakin jyvän kun tarpeeksi nokki"
Olen mietiskellyt tuleko vastaan g-raja joka ei nouse vaikka mustan aukon massa kasvaisi. Syy siihen olisi tuo vuorovaikutus putoavan hiukkasen aikaansaama vastakentän koko/määrä, onhan kyse aina kaksisuuntaisesta asiasta. Tuo avaruuden käyristyminen asian selittämisellä vaikuttaa minuun maalikkona vain yhtenä "reikäisenä selityksenä", tai se tuo mukanaan vielä tuntemattomia asioita ?
Tuollainen mustaan aukkoon putoaminen on sellainen ääriarvo joka tuo kummalisuuksia, Kapaleen pudotessa sinne sen nopeus nousee (iman törmäilyjä) valon nopeuteen, ylimääräinen energia ilmeisesti säteilee pois. Mistä tämä enegia, sehän sisältää edelleen oman massansa. Kappaleen poksatuessa pojalle sillä on energiaa 2*mcc, ylimääräinen osa ehkä säteillyt pois? Nouseeko mustan aukon energia vastaavalla määrällä l. vastaa putovan tuplamassaa. Ennen reikään osumista massan energia oli =mcc.
Pitää tutustua wikipediaan ajan kanssa kun tuo englis ei ole niin sujuvaa

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35383
jeremia2
Olen mietiskellyt tuleko vastaan g-raja joka ei nouse vaikka mustan aukon massa kasvaisi.Putoamiskiihtyvyyden rajako? En osaa sanoa.

Tuo avaruuden käyristyminen asian selittämisellä vaikuttaa minuun maalikkona vain yhtenä "reikäisenä selityksenä", tai se tuo mukanaan vielä tuntemattomia asioita ?Ei se tee tieteellistä teoriaa "reikäiseksi selitykseksi", että se on matemaattisesti niin monimutkainen, ettei joku yksilö viitsi siihen perehtyä. Silloin ne reiät löytyvät omien korvien välistä. Yleisen suhteellisuusteorian musta aukko on täysin ristiriidaton objekti (matemaattisena mallina), jonka fysiikka voidaan laskea yksikäsitteisesti.

Tuollainen mustaan aukkoon putoaminen on sellainen ääriarvo joka tuo kummalisuuksia, Kapaleen pudotessa sinne sen nopeus nousee (iman törmäilyjä) valon nopeuteenEi nouse. Et voi ottaa yleisestä suhteellisuusteoriasta mustaa aukkoa ja alkaa yhtäkkiä soveltaa siihen klassista mekaniikkaa. Klassisessa mekaniikassa ei ole mustia aukkoja eikä valon nopeus ole mikään rajoite. Relativistisilla laskukaavoilla putoava hiukkanen ei saavuta valon nopeutta.

Mistä tämä enegia, sehän sisältää edelleen oman massansa.Mustaan aukkoon putoava aine tosiaan säteilee energiaa, jos sitä on makroskooppisia määriä. Energia on peräisin gravitaatiokentän potentiaalienergiasta.

jeremia2
Seuraa 
Viestejä1161
Neutroni
[

Ei nouse. Et voi ottaa yleisestä suhteellisuusteoriasta mustaa aukkoa ja alkaa yhtäkkiä soveltaa siihen klassista mekaniikkaa. Klassisessa mekaniikassa ei ole mustia aukkoja eikä valon nopeus ole mikään rajoite. Relativistisilla laskukaavoilla putoava hiukkanen ei saavuta valon nopeutta.
Mustaan aukkoon putoava aine tosiaan säteilee energiaa, jos sitä on makroskooppisia määriä. Energia on peräisin gravitaatiokentän potentiaalienergiasta.
En halua inttää, mutta se minun ajatus oli, että putoava kappale vie sinne mukanaan oman massansa ja huomattavan liike-enrgian, eli kokonaisenergia määrä on huomattavasti suurempi kuin putoavan massan. Kasvaako mustan auko energia enemmän kuin sinne putoavan kappalee massa?
Epäilen valonnopeuden olevan paikallisesti rajoite- siinä kulkupaikassa suhteessa "vierellä olijaan".
Vielä ajatus, painovoimahan, esim. maan, muodostuu hiukkasten painovoimista. Maa esittää vain keskiarvoa, tai sitä aina käsitellään yhtenä vaikka asia ei ole näin, laskutulokset voi antaa lähes oikeita arvoja?
Sanotaan maa pyörii, mutta hiukkanen enemmän "kulkee" pyörimisen mukana. Tällä puolen tähän suuntaan, toisella puolen maaplloa toiseen suuntaan. Kaukaa mitaten sillä ei ole merkitystä, mutta lähellä on koska lähempänä olevan pinnan hiukkasten summan vaikutus (liike) on suurempi kuin kauempana vastakkaisela puolella vastakkaiseen suuntaan kulkevan massan, voin olla väärässäkin
Maan painoiman perushiukanen (protoni, sehän on pakattua enrgiaa?) on pieni, sillä on pieni r, ja se toteuttaa 1/rr painovoiman pienentymistä. Mikä mahtaa sen pinnalla olevan massansa aiheuttaman g:n arvo. Tämä vähän liittyy siihen max. g juttuun, hiukkasen kokonais garvitaatiovoima, jos ajatellaan kentän olevan pallomainen, vedetään se "pullon suun läpi kuin pulloharja" jolloin kenttä on vain yhden suuntainen ja myös sen aiheuttama voima on kokonaisgravitaatiovoima.
Tämähän ei ole tietenkään mitenkään mahdollista kuin hulluna ajatuksena

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
jeremia2
minun ajatus oli, että putoava kappale vie sinne mukanaan oman massansa ja huomattavan liike-enrgian, eli kokonaisenergia määrä on huomattavasti suurempi kuin putoavan massan. Kasvaako mustan auko energia enemmän kuin sinne putoavan kappalee massa?

Ota huomioon, että kappale saa liike-energiansa mustan aukon gravitaatiokentästä. Eli siis putoava kappale heikentää mustiksen gravitaatiokenttää ja saa itse liike-energiaa. Ulkoapäin näiden, mustiksen ja kappaleen, yhteinen gravitaatiokenttä säilynee ennallaan?

petsku
jeremia2
minun ajatus oli, että putoava kappale vie sinne mukanaan oman massansa ja huomattavan liike-enrgian, eli kokonaisenergia määrä on huomattavasti suurempi kuin putoavan massan. Kasvaako mustan auko energia enemmän kuin sinne putoavan kappalee massa?

Ota huomioon, että kappale saa liike-energiansa mustan aukon gravitaatiokentästä. Eli siis putoava kappale heikentää mustiksen gravitaatiokenttää ja saa itse liike-energiaa. Ulkoapäin näiden, mustiksen ja kappaleen, yhteinen gravitaatiokenttä säilynee ennallaan?

Tiedä häntä, onhan gravitaatiokenttä erilainen, jos on kaksi erillistä kappaletta tai niiden yhteensulauma, yksi isompi kappale. Kyllähän siinä potentiaalienergiaa vapautuu, kun kahta kappaletta liikutetaan lähemmäs toisiaan, ja jos kaikki ei säteile pois, niin kai se jää mustaan aukkoon. Tosin en tiedä, miten yleinen suhteellisuusteoria suhtautuu käsitteeseen "gravitaation potentiaalienergia", jos gravitaatio on avaruuden kaareutumista.

amandrai
Seuraa 
Viestejä205
Neutroni
jeremia2
Tuollainen mustaan aukkoon putoaminen on sellainen ääriarvo joka tuo kummalisuuksia, Kapaleen pudotessa sinne sen nopeus nousee (iman törmäilyjä) valon nopeuteenEi nouse. Et voi ottaa yleisestä suhteellisuusteoriasta mustaa aukkoa ja alkaa yhtäkkiä soveltaa siihen klassista mekaniikkaa. Klassisessa mekaniikassa ei ole mustia aukkoja eikä valon nopeus ole mikään rajoite. Relativistisilla laskukaavoilla putoava hiukkanen ei saavuta valon nopeutta.
Kyllä minusta tuntuu että äärettömän kaukana aukosta oleva havaitsija mittaa vapaasti radiaalisuunnassa tippuvan kappaleen nopeudeksi tapahtumahorisontin ylityksen hetkellä täsmälleen c:n.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Oletetaan avaruusalus jonnekin mustan aukon lähistölle. Se käyttää antigravitaatiomoottoreitaan pysyäkseen vakioetäisyydellä mustasta aukosta. Pudottaudun aluksesta putoamaan vapaasti kohti mustaa aukkoa ja alus pysyy edelleen levossa — minä ja alus emme olleet siis kumpikaan kiertoradalla. Minkä värisenä näen aluksen punaiset takavalot putoamiseni varrella? Kiihtyvä vauhtini aikaansaa punasiirtymän, mutta toisaalta takalyhtyjen valo sinisiirtyy syöksyessään alaspäin gravitaatiokentässä. Kumman ilmiön vaikutus on voimakkaampi?

petsku
Oletetaan avaruusalus jonnekin mustan aukon lähistölle. Se käyttää antigravitaatiomoottoreitaan pysyäkseen vakioetäisyydellä mustasta aukosta. Pudottaudun aluksesta putoamaan vapaasti kohti mustaa aukkoa ja alus pysyy edelleen levossa — minä ja alus emme olleet siis kumpikaan kiertoradalla. Minkä värisenä näen aluksen punaiset takavalot putoamiseni varrella? Kiihtyvä vauhtini aikaansaa punasiirtymän, mutta toisaalta takalyhtyjen valo sinisiirtyy syöksyessään alaspäin gravitaatiokentässä. Kumman ilmiön vaikutus on voimakkaampi?
valon sinisiirtymä on verrannollinen putoajan/valon putoamisenergiaan,

valon punasiirtymä on verrannollinen putoajan nopeuteen

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35383
teramut
Kyllä minusta tuntuu että äärettömän kaukana aukosta oleva havaitsija mittaa vapaasti radiaalisuunnassa tippuvan kappaleen nopeudeksi tapahtumahorisontin ylityksen hetkellä täsmälleen c:n.Minkä sille sitten voi, jos siltä tuntuu, mutta yleinen suhteellisuusteoria ei ole vähäisimmässäkään määrin tunneasia, ja sen puitteissa mikään massa ei etene nopeudella c.

jartsa
petsku
Oletetaan avaruusalus jonnekin mustan aukon lähistölle. Se käyttää antigravitaatiomoottoreitaan pysyäkseen vakioetäisyydellä mustasta aukosta. Pudottaudun aluksesta putoamaan vapaasti kohti mustaa aukkoa ja alus pysyy edelleen levossa — minä ja alus emme olleet siis kumpikaan kiertoradalla. Minkä värisenä näen aluksen punaiset takavalot putoamiseni varrella? Kiihtyvä vauhtini aikaansaa punasiirtymän, mutta toisaalta takalyhtyjen valo sinisiirtyy syöksyessään alaspäin gravitaatiokentässä. Kumman ilmiön vaikutus on voimakkaampi?
valon sinisiirtymä on verrannollinen putoajan/valon putoamisenergiaan,

valon punasiirtymä on verrannollinen putoajan nopeuteensinisiirtymä voidaan unohtaa koska vapaasti putoava olio ei havaitse
sinisiirtymää (esim putoavan fotonin mielestä vieressä putoava fotoni ei sinisiirry)

siis mustaan-aukkoon putoaja havaitsee ajan nopeutumisen ulkopuolella,'mutta ei havaitse sinisiirtymää, ihan uusi tieto mulle tuo

amandrai
Seuraa 
Viestejä205
Neutroni
teramut
Kyllä minusta tuntuu että äärettömän kaukana aukosta oleva havaitsija mittaa vapaasti radiaalisuunnassa tippuvan kappaleen nopeudeksi tapahtumahorisontin ylityksen hetkellä täsmälleen c:n.Minkä sille sitten voi, jos siltä tuntuu, mutta yleinen suhteellisuusteoria ei ole vähäisimmässäkään määrin tunneasia, ja sen puitteissa mikään massa ei etene nopeudella c.Minusta myös tuntuu siltä ettet ole hirveän paljon tutustunut yleiseen suhteellisuusteoriaan, koska tämä väitteesi ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35383
teramut
Minusta myös tuntuu siltä ettet ole hirveän paljon tutustunut yleiseen suhteellisuusteoriaan,Se on totta.

koska tämä väitteesi ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.Odotan mielenkiinnolla, että osoitat väitteeni paikkansa pitämättömäksi.

Neutroni
teramut
Kyllä minusta tuntuu että äärettömän kaukana aukosta oleva havaitsija mittaa vapaasti radiaalisuunnassa tippuvan kappaleen nopeudeksi tapahtumahorisontin ylityksen hetkellä täsmälleen c:n.Minkä sille sitten voi, jos siltä tuntuu, mutta yleinen suhteellisuusteoria ei ole vähäisimmässäkään määrin tunneasia, ja sen puitteissa mikään massa ei etene nopeudella c.
Ahaa fotoni muuttuu massalliseksi tai sitten massallinen esine muuttuu massattomaksi horisontissa.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Minä en asiasta tiedä, mutta olen sillä mielellä, että pakonopeus tapahtumahorisontissa on c, eli tällöin myös sen ylittävä(siihen putoava) olisi nopeudessa c. Eli niinku käänteinen pakonopeus.

Jos ei nyt ihan c.tä saavutakaan, niin pyöristetään vähän? Vaan jos ei saavuta, niin miksei saavuta?

- Ubi bene, ibi patria -

teramut
Neutroni
jeremia2
Tuollainen mustaan aukkoon putoaminen on sellainen ääriarvo joka tuo kummalisuuksia, Kapaleen pudotessa sinne sen nopeus nousee (iman törmäilyjä) valon nopeuteenEi nouse. Et voi ottaa yleisestä suhteellisuusteoriasta mustaa aukkoa ja alkaa yhtäkkiä soveltaa siihen klassista mekaniikkaa. Klassisessa mekaniikassa ei ole mustia aukkoja eikä valon nopeus ole mikään rajoite. Relativistisilla laskukaavoilla putoava hiukkanen ei saavuta valon nopeutta.
Kyllä minusta tuntuu että äärettömän kaukana aukosta oleva havaitsija mittaa vapaasti radiaalisuunnassa tippuvan kappaleen nopeudeksi tapahtumahorisontin ylityksen hetkellä täsmälleen c:n.

Itse asiassa, kaukana olevan havaitsijan mielestä aukkoon putoavan kappaleen nopeus lähestyy nollaa sen lähestyessä tapahtumahorisonttia. Kappale jää "leijumaan" tapahtumahorisontin yläpuolelle ikuisiksi ajoiksi (toki voimakkaasti punasiirtyneenä). Havaitsija ei ikinä näe kappaleen ylittävän tapahtumahorisonttia.

jeremia2
En halua inttää, mutta se minun ajatus oli, että putoava kappale vie sinne mukanaan oman massansa ja huomattavan liike-enrgian, eli kokonaisenergia määrä on huomattavasti suurempi kuin putoavan massan. Kasvaako mustan auko energia enemmän kuin sinne putoavan kappalee massa?

Minkä havaitsijan suhteen? Yleisessä suhteellisuusteoriassa massa ei ole aina kovin hyvin määritelty suure. Kaukana olevan havaitsijan mielestä energia tietysti säilyy ja mustan aukon massa kasvaa tippuvan objektin massan, kineettisen energian ja potentiaalienergian verran.

jeremia2
Sanotaan maa pyörii, mutta hiukkanen enemmän "kulkee" pyörimisen mukana. Tällä puolen tähän suuntaan, toisella puolen maaplloa toiseen suuntaan. Kaukaa mitaten sillä ei ole merkitystä, mutta lähellä on koska lähempänä olevan pinnan hiukkasten summan vaikutus (liike) on suurempi kuin kauempana vastakkaisela puolella vastakkaiseen suuntaan kulkevan massan, voin olla väärässäkin

Kyllä pyörivä kappale aiheuttaa erilaisen gravitaatiokentän kuin staattinen kappale (ns. frame-dragging). Tämä on itse asiassa mitattu maapallon tapauksessa. Gravity Probe B.

EeTee
Tosin en tiedä, miten yleinen suhteellisuusteoria suhtautuu käsitteeseen "gravitaation potentiaalienergia", jos gravitaatio on avaruuden kaareutumista.

Yleisessä tapauksessa melko huonosti. Gravitaatioenergiaa ei voi lokalisoida, eikä yleisessä tapauksessa määritellä gravitaation potentiaalienergiaa järkevästi. Tästä periaatteessa johtuu myös gravitaation kvantittamisen vaikeus.

amandrai
Seuraa 
Viestejä205
Neutroni

Odotan mielenkiinnolla, että osoitat väitteeni paikkansa pitämättömäksi.Juju on siinä että suhteellisuusteoria ei sano mitään nopeuksien mittauksesta. Suhteellisuusteorian (sekä suppean että yleisen) väite kuuluu jotakuinkin niin, että informaatiota ei voi siirtyä paikasta A paikkaan B nopeudella joka on suurempi kuin valonnopeus. Suppeamman suhteellisuusteorian puitteissa tämä tietysti tarkoittaa myös sitä, että jokainen havaitsija on sitä mieltä että kaikki kulkevat alle valonnopeudella.

Sen sijaan yleisessä suhteellisuusteoriassa tämä pätee vain siinä tapauksessa että havaitsijat ovat riittävän lähellä toisiaan. Mikäli avaruus kaareutuu eri tavalla eri havaintopisteissä, voi hyvin olla että pisteet A ja B näyttävät loittonevan toisistaan valonnopeutta suuremmalla vauhdilla. Sama asia tapahtuu esimerkiksi maailmankaikkeuden laajenemisen yhteydessä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35383
teramut
Juju on siinä että suhteellisuusteoria ei sano mitään nopeuksien mittauksesta.Kyllä suhteellisuusteoria antaa koordinaatistomuunnokset suureiden muuntamiseksi koordinaatistosta toiseen.

Suhteellisuusteorian (sekä suppean että yleisen) väite kuuluu jotakuinkin niin, että ...En minä kaipaa käsienheilutusta, mitä jotakuinkin mahdollisesti tapahtuu mutta ehkä ei kuitenkaan, vaan yleisen suhteellisuusteorian pohjalta tehtyä laskua siitä, mikä on äärettömän kaukaa pudonneen kappaleen nopeus tapahtumahorisontin kohdalla Schwarzschildin mustaan aukkoon kiinnitetyssä inertiaalikoordinaatistossa. Itse en osaa tuota laskea, mutta näytä sinä miten se tehdään, kun ilmeisesti se on sinulle selvä pässinlihaa. Entä mitä sitten tapahtuu, jos kyseessä onkin Kerrin aukko (eli pyörivä sellainen)?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat