Seuraa 
Viestejä7845

Etsin sopivaa säiettä, mutta en löytänyt, joten avasin uuden.

YLE Tiede ja tekniikka

Uusi fossiililöytö jäljittää kolmisarviliskot Eurooppaan
julkaistu tänään 28.05.2010 klo 02:49

Läntisestä Unkarista tehty yllätyslöytö on muuttanut paleontologien käsitystä hirmuliskojen elinpaikoista. Uuden fossiililöydön perusteella niin sanotut kolmisarviliskot olisivat eläneet myös Euroopassa. Tähän asti lajin jäänteitä on löydetty vain Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta.

Kolmen liskon pääkallon luiden löytäminen paljastaakin kokonaan uuden lajin, joka oli pienempi kuin kuuluisa Triceratops-lisko. Tutkijat arvelevat, että noin metrin korkuinen hirmulisko päätyi tuohon aikaan eristyksissä olleelle Euroopan mantereelle Aasiasta pienten saarten muodostaman ketjun avulla.

Tutkimus julkaistiin brittiläisessä tiedelehti Naturessa.

AP

- Ubi bene, ibi patria -

Kommentit (2)

Taannoin aloittamani Uutta fossiileista-ketju olisi juuri näitä varten, ja löytyy etusivulta. Mutta eiköhän näitä mahdu kaksikin.

Ceratopsidien elinalueen laajeneminen Eurooppaan oli kyllä mielenkiintoista. Jos maanmuotojen rekonstruktiot pitävät paikkansa, moinen vaellus lienee vaatinut uimista, sillä Eurooppa oli tuohon aikaan saaristo. Myös pieni koko on tyypillinen eurooppalaisille dinosauruksille: myös esimerkiksi Europasaurus, Tethyshadros, Magyarosaurus ja Zalmoxes ovat selvästi mannersukulaisiaan pienempiä. Kyseessä arvellaan olevan saarikääpiöitymisen: saarilla suurilla eläimillä on tapana pienentyä.

Saarilla eläviä kääpiöeläimiä ei tänä päivänä juurikaan elä, mutta vielä aivan lähimenneisyydessä Välimeren saaria asuttivat pikkuruiset norsut, virtahevot ja vuohet. Tämä kutistuminen on siis perustavanlaatuinen osa saarielämään sopeutumista. On myös todisteita siitä, että saarieläimet ovat sovittaneet kasvutahtinsa paremmin ankariin oloihin sopivaan matelijamaiseen malliin:
http://news.nationalgeographic.com/news ... jorca.html

Ajkaceratopsista, siis eurooppalaisesta kääpiösarvikuonosauruksestamme, lisää täältä:
http://www.scientificamerican.com/blog/ ... 2010-05-26

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat