Seuraa 
Viestejä45973

Ensin tärkein: Älä katsele suoraan Aurinkoon, se saattaa vahingoittaa silmiäsi. Edes hitsauslasit eivät välttämättä ole riittävä suoja Auringon katseluun (riippuu tietenkin laseista).

Oukei,
Tarkoituksena olisi selvittää tiedettä-palstan kannat seuraavaan yksinkertaiseen kysymykseen:
[size=150:2e5j4f2o]Minkä värinen Aurinko on sinun mielestäsi?[/size:2e5j4f2o]

Koska asia ei tietenkään ole yksiselitteinen, voi äänestyksessä valita peräti kaksi väriä. Lisäksi kantaansa voi aina halutessaan muuttaa, vaikka se täälläpäin muutoin melko poikkeuksellinen tapahtuma olisikin. Valintojen lisäksi kiinnostavinta antia olisivat tietenkin kantojen perustelut - ja juuri niin objektiiviset, subjektiiviset, tieteelliset tai mutuisat kuin täällä on tapanakin.

Probleeman luonne:
Kotitähtemme Aurinko on kirkkain näkemämme tähti, jonka silmin havaittavaan väriin vaikuttavat monenlaiset tekijät. Ollessaan korkealla taivaalla Aurinko on niin kirkas, että sen valo saturoi silmissämme olevat värejä aistivat tappisolut eivätkä ne siksi voi luotettavasti erottaa värisävyjä tähdessä. Lisäksi ilmakehä sirottaa Auringon valoa - eniten violettia/sinistä ja vähiten keltaista/punaista - joten ilmakehä hieman muuttaa havaitsemaamme tähtemme väriä. Lisäksi näkeminen ja värien näkeminen on monivaiheinen fysiologinen ja psykologinenkin prosessi, jossa väistämättä on yksilöllisiä eroja ja subjektiivista tulkintaa havaituista väreistä.

Kun lapsi piirtää Auringon, värittää hän sen yleensä keltaisella. Näyttääkö Aurinko keltaiselta? Onko se keltainen? Kun astronautti on avaruuskävelyllä kuvailee hän Auringon sokaisevan valkoiseksi. Näyttääkö Aurinko valkoiselta? Onko se valkoinen? Kun Aurinko laskee ja sinnepäin voi vihdoin katsoa näyttää se keltaiselta, oranssilta tai punertavalta. Onko Aurinko siis oranssi? Joskus Auringon laskiessa siitä näkyy lopuksi vihertävä kaistale. Onko Aurinko siis vihreä?

Yllä olevat saattavat kuulostaa tyhmiltä kysymyksiltä, mutta koska asia ei välttämättä ole aivan yksiselitteinen ei eri vaihtoehtojakaan kannata valmiiksi rajata. Niinpä kysynkin palstan subjektiivisia ja objektiivisia mielipiteitä:
Minkä väriseltä Aurinko oikeastaan näyttää? Minkä väriseltä Aurinko ihmisen silmään näyttäisi jos sitä voisi häikäistymättä katsella avaruudesta? Ja minkä värinen Aurinko on?

ETA: Auringon näkyvän valon spektri.
[size=85:2e5j4f2o](lähde)[/size:2e5j4f2o]

Ja lopuksi vielä se tärkein: Älä katsele suoraan Aurinkoon, se saattaa vahingoittaa silmiäsi.

Sivut

Kommentit (24)

TERÄS NALLEPUH
Seuraa 
Viestejä5662

Valkoinen. Olen monenmonta kertaa katsellut aurinkoa suoraan ilman suojaimia ja se kyllä valkoiselta näyttääpi. Tosin sen jälkeen kaikki muu näkyykin sitten vihreänä tovin aikaa ja sisätilat talviyön pimeiltä.

Mut joo, siis se on valkoinen. Kaikki värin spektrit tulee sieltä. Jos joku näkee muuta, niin se a.) valehtelee. b.) on olettanut auringon värin jostakin artikkelin kuvasta johonka on piirretty aurinko värikkääksi(yleensä keltaiseksi tai punertavaksi.) tai c.) Näkee harhoja.

Mut voi sen kai periaatteessa nähdä kellanvalkoisenakin, mutta se kyllä taitaa riippua katselukulmasta. Sivusilmälläkatsottuna siis se näyttää kellanvalkoiselta.

Mut mä en tajua miksi aurinkoon ei saisi kattoa? Eihän siinä mitään kamalaa tapahdu.

Olen syönyt hunajapurkin ja minusta tuli.. SUPER PUH!! TITTIDII!!
Kaikkien aikojen paras BB asukas: BB-Marika (SBB6)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

Vastasin sininen. Minulla on osittainen röntgenkatse, johtunee siitä. Olen kuullut, että se olisi ennemminkin keltainen/valkoinen.

Aurinko ei muuten ole kirkkain näkemämme tähti.

Everything you know, is about to change.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Silloin kun aurinkoa tulee katseltua, se on punainen. Kun se on valkoinen, sitä ei tule katseltua.

Lapset piirtävät usein valkoisille paperille, joten keltainen on vaalein näkövä valkoisesta poikkeava väri. Lapsille annettavat värit myöskin ovat kovin suppeita valikoimaltaa, joten valinnanvaraa ei paljoa ole. Oman aikani lastenkirjoissa aurinko usein oli keltainen, joten niistäkin tulee vaikutteita lapselle. Kesäisin auringon valo näyttää keltaisemmalta kuin helmikuussa. Lapset muistavat auringon liittyvän kesään, joten keltainen sen pitää olla.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Miksi aurinkoa ei kannata tuijotta? No, koska se ei näytä kummemmalta kuin vihreän peltivadin pohja (ja lisäksi tuhoutuu näköaistisolukkoa).

Hyviä perusteluja sinulla TNP. Mutta älä kuitenkaan katsele suoraan Aurinkoon pitkiä aikoja.

TERÄS NALLEPUH
Mut mä en tajua miksi aurinkoon ei saisi kattoa? Eihän siinä mitään kamalaa tapahdu.
Auringon UV-säteily voi vahingoittaa silmäsi verkkokalvoa. Aurinkoa suoraan tuijottaessa tämä voi tapahtua jopa minuuteissa, tietysti olosuhteista ja yksilöstä riippuen. Vauriota kutsutaan Auringon aiheuttamaksi retinopatiaksi: Solar retinopathy. Sitä joskus virheellisesti sanotaan Auringon lämpövaikutuksen polttamaksi vaurioksi, mutta se johtuu UV-valon fotokemiallisista vaikutuksista. Toisaalta auringonpimennyksen aikaan myös lähi-infrapunasäteilyn lämpövaikutuskin voi vaurioittaa verkkokalvoa, sillä silloin silmän iris on laajempi ja päästää enemmän valoa verkkokalvolle.

Vauriota ei välttämättä havaitse tai tunne Auringon katselun yhteydessä tai heti sen jälkeen, vaan oireet (lukuvaikeudet, suorien viivojen kaareutuminen, tumma läikkä, oudot värit) ilmenevät päivien-viikkojen kuluttua. Ikävää on, että vaurio tapahtuu tarkan näön alueelle verkkokalvolla - tila voi olla ohimenevä tai vaurio voi jäädä pysyväksikin. Hoitoa ei ole.

Advice to Patients with Solar Retinopathy
Eye damage due to the sun is often not noticed at the time of injury - no pain or visual problems. Over the next few days, however, difficulty with reading, bending of straight lines, a dark patch in the vision, and changes to the way colours are seen, may occur. These symptoms tend to reach a peak within a week or two of exposure, and usually do not get worse after this point. In most cases some recovery occurs over the next couple of months, and vision can continue to improve up to 18 months after the injury. The extent of the damage depends on the severity of the original injury. About half those affected recover to normal vision as measured on vision testing charts, although small dark patches may persist. About 10% will have permanent loss of vision to the extent of not being able to read a number plate at 25 yards. Blindness in the sense of loss of all vision does not occur. There is nothing the person affected can do to speed up recovery or to improve vision. There is no medical or surgical treatment for the problem.Tälle sivulle on koottu paljon hyviä lähteitä ja myös myyttejäkin Auringon aiheuttamiin mahdollisiin silmävaurioihin liittyen: Galileo, solar observing, and eye safety

tosikolie
Seuraa 
Viestejä663

Hyvä kysymys

Auringon väristä ei osaa sanoa mutta,,,,
näyttäisi olevan kellanvalkoinen,,,
ilta-aamusella oranssinvärinen,,,,
joskus ihan valkoinen,,varsinkin pilviverhon takana,,

ota siitä sitten selvä.

Ja mistä se väri sitten tulee,,

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31327

Hyvä kysymys, johon ei ole näköfysiologian oikukkuuden takia yksikäsitteistä vastausta. Sinitaivasta vasten Aurinko näyttää selvästi keltaiselta, mutta jos laitat huoneeseen loisteputket, joilla on hyvin lähellä Aurinkoa oleva spektri, valaistus näyttää häiritsevän siniseltä. Efekti on kuitenkin uskomaton, kun katsoo ikkunasta ulos, huomaa että eivät ne päivänvaloputket ole sen sinisempiä kuin Auringon valo.

Asiaan on tosiaan vaikea löytää yksiselitteistä vastausta. Jo pelkästään kysymyksen muodostaminen aiheuttaa omat ongelmansa. Mitä silloin oikeastaan kysytään kun pohditaan "minkä värinen on Aurinko"?
Onko kysymys ylipäätään luonteeltaan fysikaalinen? Fysiologinen? Psykologinen? Filosofinen?
Miten asiaa ylipäätään voisi tai pitäisi tutkia ja onko yksiselitteistä vastausta edes mahdollista löytää? Ainakin tutkimuskysymys olisi aseteltava hyvin huolellisesti.

Meidän havaintofysiologiamme on evoluution tulosta. Joten tuntuisi loogiselta olettaa, että värien havaitseminen olisi kehittynyt sellaiseksi, että Auringon valo näyttää meistä keskimäärin valkoiselta. Jos olisimme kehittyneet toisen värisen tähden alla, olisi sen kyseisen tähden valo varmaankin meistä valkoista ja Auringon valo olisi sitten jonkin muun väristä. Teräsmies on kasvanut punaisen auringon alla, joten meidän Aurinkomme on hänen mielestään varmaankin vihreä.

Lisäksi ihmisen näköaisti pyrkii jatkuvasti tasapainottamaan vallitsevan valonlähteen värin valkoiseksi kuin videokameran automaattinen valkotasapaino ikään. Siksi eri valaistusoloihin siirryttäessä vallitseva valo saattaa ensin näyttää siniseltä tai keltaiselta, mutta näköaisti tasapainottaa värit nopeasti ja äsken siniseltä näyttänyt valo alkaakin näyttää neutraalin valkoiselta. Tämän ilmiön voi havaita esimerkiksi siirtyessä keinovalolla valaistusta sisätilasta ulos päivänvaloon tai päinvastoin.

Joidenkin mielestä Aurinko näyttää taivaalla kellertävältä. Ehkä se voisi osaltaan johtua värikontrastin aiheuttamasta illuusiostakin, jossa taivaan sininen väri tuottaa väriaistimukseen vastaväriään keltaista?

Tieteen tähän asti tarjoamat vastaukset ovat nekin vaihtelevia:
Wikipedia (ja tähtitiedekin) luokittelee Auringon spektriluokkaan G2V, ja sitä kutsutaan myös "keltaiseksi kääpiöksi". Mutta Auringon väriksi mainitaan valkoinen ja ilmakehän sironnan mahdollisesti muuttavan värin kellertäväksi.

NASA:n SOHO-luotaimen FAQ:n mukaan Aurinkoa voisi perustellusti sanoa kellanvalkoiseksi tai vihreäksi.

Näiden tutkijoiden mukaan Aurinko olisikin vaaleanpunainen (peachy pink).

Jotkut tutkijat (ei lähdeviitettä) sanovat Auringon olevan kellertävä, koska auringonvalon fotonivuon huippukohta osuu spektrin keltaisen valon alueelle. Mutta kyseinen huippukohta on kuitenkin vain mitätön nyppylä muuten hyvin kapealla keltaisella alueella ja vihreän värin alueelle osuu yhteensä paljon enemmän fotoneita.

Asiaa pohtineen ja kokeitakin suorittaneen George Cooperin mielestä Aurinko on todennäköisesti valkoinen.

BTW: Itse äänestin toistaiseksi vihreä ja valkoinen. Minun mielestäni Aurinko siis näyttää valkoiselta, mutta on oikeasti vihreä. Olen toki valmis muuttamaan kantaani evidenssin ja hyvien perusteiden valossa.

Eikö meidän tähtemme Aurinko luokitella keltaisiin tähtiin. Sitten on sinisiä, tosi kuumia tähtiä, esim Sirius, ja punaisia, viileämpiä - Betelgeuts, vai mikä se oli..
Mutta, jos oletetaan, että katsoo ihmisilmillä aurinkoa läheltä, se todennäköisesti hehkuu valkoisena. Sen jälkeen ei sitten katsotakaan enää mitään, tai voidaan yrittää, mutta ei nähdä.

BlackKnight
Seuraa 
Viestejä320

Auringon säteily on mustan kappaleen säteilyä ja sen väri riippuu lämpötilasta.

Oikea vastaus olisi siis, että aurinko on musta.

Tässä mustan kappaleen säteilyn värin ja lämpötilan riippuvuus. Auringon pinnan (kromosfäärin) lämpötila on ilmeisesti n. 6000 K.

Mustan kappaleen säteilyn väri (CIE_1931 color space:ssa)

Kuten käyrästä näkyy mustankappaleen säteilystä löytyy kaikkia muita värejä paitsi vihreää. Ilmeisesti vihreitä tähtiä ei voi olla olemassa.

Tässä mustan kappaleen säteilyn värin ja lämpötilan riippuvuus. Auringon pinnan (kromosfäärin) lämpötila on ilmeisesti n. 6000 K.

Mustan kappaleen väri /lämpötila

Valkoinen väri sijaitsee n. 6000 K lämpötilassa keltaisen ja sinisen välissä. Tuo värin valkoisuus johtuu silmän fysiologiasta.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

Giotton värioppiin kuuluu että kun jotain kirkasta katsoo niin se polttaa kuvan verkkokalvolle. Kun sitten sulkee silmänsä niin näkemänsä utuinen haamukuva siitä kirkkaasta siirtyy värin väriympyrästä katsottuna vastavärinä tajuntaan. Värin pystyy hahmottamaan ikäänkuin silmäluomia vasten ja värin näkemistä silmien räpsytteleminen edesauttaa. Edelleen tämän vastavärin avulla voisi ajatella näkevänsä sen Auringon värin vastavärin ja päättelemään siitä sen oikean.

Aurinkoa ei kannata pahemmin tuijotella kirkkaassa päivänvalossa mutta ehkä jotain valkoista paperia vasten voisi tehdä kokeita...

Tietty vielä se että ilmakehä vaikuttaa siihen minkä värisenä aurinko nähdään.

Paljain silmin katsottuna useat tähdet näyttävät valkoisen kirkkailta. Toki pieniä värisävyjä sieltäkin löytyy.

Mikäli Aurinko säteilee kaikkia aallonpituuksia samanverran niin ihmissilmä erottaa vihreitä värisävyjä kaikista eniten.

Otan jyrkän kannan: Aurinko ei ole minkään värinen; väri riippuu havaitsijasta ja eräissä tapauksissa säteilyä havaittaessa ei voida havaita väriä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat