Seuraa 
Viestejä1835

Tyynellämerellä voimakas järistys
3.1.2006 10:07

Eteläisellä Tyynellämerellä mitattiin varhain tiistaina maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,0 richteriä.

Järistyksen keskus oli Tongan saarivaltion ja Fidzhisaarten pääkaupungin Suvan välillä.

Järistys oli Australian ja Yhdysvaltain tutkimuslaitosten mukaan niin syvällä, ettei se ilmeisesti aiheuttanut asutuille alueille tuhoja tai tsunamia. Järistys tapahtui lähes 600 kilometrin syvyydessä.

Järistys havaittiin myös Sysmän seismografiasemalla Suomessa.

-----------

Mitäs hittoo, eikös maanjäristykset tapahdukaan maankuoressa?
600 km on syvällä vaipassa, n. 550km kuoren alla. vaippahan on täysin sula, mikä siellä voi aiheuttaa äkillisen liikkeen (maanjäristys)?

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

600 km on suunnilleen syvintä mistä muistelen maanjäristyksiä tapahtuneen. Mitään uutta tuossa syvyydessä tapahtuvassa maanjäristyksessä ei ole -- niitä on havaittu niin kauan kuin episentrumeita on osattu määrittää. Niinkin syvällä siis voi olla jäykkää, alaspäin painuvaa litosfäärin laattaa ja siten maanjäristyksiä.
Vaippahan ei missään ole kokonaan sulaa, ja sitä sulaakin on yleensä kovin vähän tilavuusyksikköä kohden. Yleensä toki liike vaipassa on plastista, eikä aiheuta maanjäristyksiä, mutta missä jäykempi litosfääri (maankuori + 100 - >200 km paksulti ylintä vaippaa) liikuskelee, siellä maanjäristyksiäkin voi tapahtua. Fidzin seudulla ainakin yksi litosfäärilaatta painuu vinosti alas mantteliin, toisen laatan alle, astenosfääriin asti ja tässä aiheutunee sen verran kitkaa vielä syvälläkin, että maanjäristyksiä pääsee tapahtumaan.

Suomen alueella on havaittu järistyksiä vain n. 25 km:n syvyyteen asti. Sitä syvemmällä litosfääri muokkaantuu plastisesti, eikä kerää itseensä jännityksiä. Niin järistyksiäkään ei synny.

Suomi on litosfäärilaatan vakaata sisäosaa, jossa muutokset ovat vähäisiä ja hitaita. Pääosa maailman järistysenergiasta purkautuu llitosfääriaattojen reunoilla. Näiden muokkaantumisvyöhykkeet maanjäristyksineen ja tulivuorineen edustavat vain muutamaa prosenttia laattojen kokonaispinta-alasta. http://pubs.usgs.gov/pdf/planet.pdf

Merellisen laatan törmätessä toiseen laattaan ja vajotessa sen alitse vaippaan se ei ehdi sulaa tai muuttua plastiseksi ennen törmäämistään vaipan alimman kerroksen suhteellisen kiinteään pintaan, joka sijaitsee n. 600 km:n syvyydellä. Tällöin alas painuva laatta murtuu, ja aiheuttaa syväjäristyksen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat