Seuraa 
Viestejä45973

Onko fossiili luuta? jos siis puhutaan esim dinosauruksen luun fossiileista

Kommentit (2)

Useimmiten alkuperäinen orgaaninen aines on fossiileissa korvautunut mineraaleilla, jolloin fossiili on ikäänkuin kiveen syntynyt valos tai painauma, ei varsinainen eliö. Valos voi kuitenkin olla niin tarkka, että alkuperäisen eliön mikroskooppinen rakenne on nähtävissä.

Tämä ei ole kuitenkaan mikään sääntö. Esimerkiksi meripihkan sisään jääneet eliöt ja niiden osat ovat säilyneet jokseenkin sellaisenaan. Meripihkassa on siis todella hyönteisiä, ei vain hyönteisen muotoisia mineraalimöykkyjä. Myös tavallisemmissa fossiileissa on usein jäänteitä orgaanisesta aineesta tai sen hajoamistuotteista. Niinpä esimerkiksi höyhenfossiileista voidaan etsiä keratiinin hajoamistuotteita tai hyvin säilyneistä Tyrannosauruksen luista hemoglobiinin rippeitä. Myös erilaiset isotooppitutkimukset (joilla voidaan saada selville asioita esimerkiksi elinympäristöstä tai ruumiinlämmöstä) ovat fossiileista mahdollisia.

Sellaisia kuolleita eläimiä, jotka eivät ole vielä ehtineet fossiloitua, kutsutaan subfossiileiksi. Niiden kohdalla luut, karvat ja kudokset ovat myöskin vielä alkuperäisessä orgaanisessa muodossaan. Esimerkiksi kotimaisten järvien pohjasedimenteissä on miljoonittain subfossiilisia eliöitä, joiden avulla voidaan tutkia mm. ilmaston tai saastepitoisuuden muutoksia viime vuosikymmeninä, -satoina tai -tuhansina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat