Miksi kalaöljy sulattaa muovimukin?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Luin sattumoisin alla olevalta sivustolta kirjoituksen kalaöljyvalmisteista ja testasin itse saman:

http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=179

Eli puhkaisin 3 kpl Tolosen E-EPA 500 -kapselia ja laitoin niiden sisällön muoviseen kertakäyttömukiin. Mukissa oli pohjassa merkintänä kuutonen kolmion sisällä ja sen lisäksi "PS" ja "MP250", en siis tiedä mitä muovia tuo on. Mutta normaali muovinen kertakäyttömuki joka tapauksessa.

Neljän tunnin kuluttua kertakäyttömukin pohja oli sulanut irti, ja 10 tunnin kuluttua vielä pahemmin. Vertailukohteena ollut toisen valmistajan pullotettu kalaöljy ei sulattanut kertakäyttömukia millään tavalla.

Pieni huoli tietysti nousi pintaan, että jos aine tekee kertakäyttömukille tuon niin mitä se tekee elimistölle, esim. ruuansulatukselle.

Kysyisinkin nyt kemiasta enemmän tietäviltä henkilöiltä että onko muovimukin sulamiselle joku luonnollinen selitys, vai mikä tuon sulamisen mahtaa aiheuttaa?

Kommentit (8)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26890
Liittynyt16.3.2005

Varmaan öljyssä on jotain ainetta, joka reagoi polystyreenin kanssa. En tiedä sen tarkemmin, mikä aine voisi olla kyseessä. Polystyreeni kärsii hyvin monista orgaanisista aineista.

Ei tuosta kannata tehdä suurempia päätelmiä aineen vaikutuksesta ihmiseen. Ruuansulatuskanava ei ole polystyreenistä.

hmk
Seuraa 
Viestejä867
Liittynyt31.3.2005

Tietyt monityydyttymättömät rasvahapot ja öljyt liuottavat polystyreeniä (kyseessä ei siis ole varsinainen kemiallinen reaktio). Tämän voi ymmärtää "samanlainen liuottaa samanlaista" -säännön avulla: polystyreeni koostuu pitkistä hiilivetyketjusta, joissa on kiinni bentseenirenkaita (ts. tyydyttymättömiä "palikoita"); samoin monityydyttymättömissä rasvahapoissa on pitkä hiilivetyketju, jossa on useita kaksoissidoksia. Sopivat rasvahapot voivat siis vuorovaikuttaa polystyreenin kanssa samalla tavalla kuin polystyreeniyksiköt keskenään. Tällöin rasvahappo voi ujuttautua polymeerin sekaan ja liuottaa sen (tai ainakin pehmentää sitä huomattavasti).

Kaikki rasvahapot eivät ole samalla lailla tyydyttymättömiä, joten ne eivät vaikuta polystyreeniin samalla tavalla.

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Vierailija

E-epa on eikosapentaeenihapon etyyliesteri, kun taas kalanrasvassa rasvahapot ovat esteröityneitä glyserolin kanssa ja varmaankin osittain vapaana.
Monet esterit ovat hyviä liuottimia, esim. etyyliasetaatti.
Epa:n etyyliesteri on paljon parempi liuotin kuin epa-rasvahappo tai glyseroliin sitoutuneet rasvahapot ja liuottaa siksi joitakin muoveja.
E-epa on puolisynteettinen aine, eikä sitä tietääkseni synny epasta elimistössä(en nyt jaksa tarkistaa), siitä kuitenkin tulee mm. solukalvojen rakennusaine, itse en menisi nielemään.

Vierailija
hmk
Tietyt monityydyttymättömät rasvahapot ja öljyt liuottavat polystyreeniä (kyseessä ei siis ole varsinainen kemiallinen reaktio). Tämän voi ymmärtää "samanlainen liuottaa samanlaista" -säännön avulla: polystyreeni koostuu pitkistä hiilivetyketjusta, joissa on kiinni bentseenirenkaita (ts. tyydyttymättömiä "palikoita"); samoin monityydyttymättömissä rasvahapoissa on pitkä hiilivetyketju, jossa on useita kaksoissidoksia. Sopivat rasvahapot voivat siis vuorovaikuttaa polystyreenin kanssa samalla tavalla kuin polystyreeniyksiköt keskenään. Tällöin rasvahappo voi ujuttautua polymeerin sekaan ja liuottaa sen (tai ainakin pehmentää sitä huomattavasti).

Kaikki rasvahapot eivät ole samalla lailla tyydyttymättömiä, joten ne eivät vaikuta polystyreeniin samalla tavalla.




Ei tähän tyydyttymättömyys vaikuta, polystyreenissä ei edes ole kaksoissidoksia (paitsi bentseenirenkaissa), toisaalta vapaat rasvahapot tuskin edes liuottavat sitä.

Vierailija

Se minuakin vähän ihmetyttää, että miksi tuosta on tehty noinkin iso numero tai että sitä automaattisesti kauhistellaan jotenkin kovin huonona asiana. Kuten neutronikin totesi, ei ihmisen ruoansulatuselimet ole muovista, eikä tuo tuon perusteella siis voi päätellä mitään sen vaikutuksista ihmiseen. Kyllähän se muki varmaan myös sulaa aika nopeastikin, jos siihen oksentaa. Pitäisikö sitäkin päivitellä?

Vierailija
rollerghost
Kyllähän se muki varmaan myös sulaa aika nopeastikin, jos siihen oksentaa.



Ei sula, mahan laimea suolahappo ei toimi liuottimena, eikä hajota polystyreeniä.

Vierailija
tietää
Bentseenirenkaiset ovat myrkyllisiä ja jos ko. molekyylejä vapautuu, kannattaa olla syömättä.



Erittäin monissa elimistön omissa aineissa on bentseenirengas. Bentseeni voi aiheuttaa leukemiaa, ei kuitenkaan enää silloin jos siihen on kiinnittynyt joku ryhmä.
Vaikka polystyreeni liukenee helposti moniin orgaanisiin liuottimiin, on se silti kemiallisesti aika kestävä.

Uusimmat

Suosituimmat