Kassilohi, villillohi, mutta entä luomulohi?

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kaupasta saa ympäri vuoden kasvatettua kassilohta. Tätä tuotetta on soimattu villiä lohta vähemmän terveelliseksi ja syyksi on sanottu kasvatetun lohen vähäisempi liikunta ja huonompi ruokavalio + antiobioottien ja hormonien käyttö. Näiden seurauksena kassilohen liha on hötömpää ja arvokas kalarasva on huonompi laatuista (ilmeisesti omega-6 ja omega-3 suhteet huonommat). Villilohi olisi siis sitä huippuruokaa, mutta sitä saa Suomessa vain vähän aikaa kesällä ja hinta on n. 30€/kilo.

Tulipa vain mieleen, että onko Suomessa saatavilla jotain "luomulohta", jossa kiinnitettäisiin huomiota lohen saamaan ravintoon ja liikuntaan. Luomulehmähän saa esim. viljan siasta ruohoa ravinnoksi ja pääsee liikkumaan vapaammin kuin tehotuotettu karja. Liikunnallisuutta voisi luomulohen tuotannossa parantaa keinotekoisilla virtauksilla altaissa, jotta lohen pitäisi pyristellä virtausta vastaan ja tämän ansiosta ne olisivat solakampia ja liha olisi tiiviimpää.

Jos tätä ei vielä toteuteta missään, niin olkoon sitten vinkkinä lohenkasvattajille. Kyllä uskon, että Suomessa löytyisi markkinat ympärivuotiselle tasokkaammalle lohelle, jonka liha on timmiä ja omegat kohdillaan + tuote on myös antibiootti- ja hormonivapaata.

Sivut

Kommentit (16)

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
Liittynyt23.4.2008
Peksa
Kaupasta saa ympäri vuoden kasvatettua kassilohta. Tätä tuotetta on soimattu villiä lohta vähemmän terveelliseksi ja syyksi on sanottu kasvatetun lohen vähäisempi liikunta ja huonompi ruokavalio + antiobioottien ja hormonien käyttö. Näiden seurauksena kassilohen liha on hötömpää ja arvokas kalarasva on huonompi laatuista (ilmeisesti omega-6 ja omega-3 suhteet huonommat). Villilohi olisi siis sitä huippuruokaa, mutta sitä saa Suomessa vain vähän aikaa kesällä ja hinta on n. 30€/kilo.

Tulipa vain mieleen, että onko Suomessa saatavilla jotain "luomulohta", jossa kiinnitettäisiin huomiota lohen saamaan ravintoon ja liikuntaan. Luomulehmähän saa esim. viljan siasta ruohoa ravinnoksi ja pääsee liikkumaan vapaammin kuin tehotuotettu karja. Liikunnallisuutta voisi luomulohen tuotannossa parantaa keinotekoisilla virtauksilla altaissa, jotta lohen pitäisi pyristellä virtausta vastaan ja tämän ansiosta ne olisivat solakampia ja liha olisi tiiviimpää.

Jos tätä ei vielä toteuteta missään, niin olkoon sitten vinkkinä lohenkasvattajille. Kyllä uskon, että Suomessa löytyisi markkinat ympärivuotiselle tasokkaammalle lohelle, jonka liha on timmiä ja omegat kohdillaan + tuote on myös antibiootti- ja hormonivapaata.




Ei taida allaskalassa tuollaista vaihtoehtoa löytyä. Ajatus on mielenkiintoinen, mutta:

Jos kalankasvattaja kasvattaa kalansa ilman tehoruokintaa, vaikka kalaruualla, ja järjestää kalalle mainitsemasi liikuntamahdollisuudet, kasvu on hidasta ja muutenkin järjestelyt tulisivat maksamaan.
Hinta kalalle n. €35.00/kg. Olisikohan menekkiä?

---

Vierailija
Mimei
Syökää muikkua. Villi lohensukuinen kala, joka syödään pienenä -> ei ehdi kerätä ympräistömyrkkyjä.

Liian vaikeaa suomalaisille. Ei saa kalatiskistä valmiina marinoituina fileinä tai suikaleina.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26853
Liittynyt16.3.2005
EOM
Mimei
Syökää muikkua. Villi lohensukuinen kala, joka syödään pienenä -> ei ehdi kerätä ympräistömyrkkyjä.

Liian vaikeaa suomalaisille. Ei saa kalatiskistä valmiina marinoituina fileinä tai suikaleina.




Saisi edes perattuna. Joskus onneksi saa, mutta useimmiten ei.

Vierailija
EOM
Mimei
Syökää muikkua. Villi lohensukuinen kala, joka syödään pienenä -> ei ehdi kerätä ympräistömyrkkyjä.

Liian vaikeaa suomalaisille. Ei saa kalatiskistä valmiina marinoituina fileinä tai suikaleina.

Vierailija

Itse tykkään syödä tätä perinteisellä, luonnonvastaisella tavalla, kasvatettua kalaa. Tai sitten olen pyytänyt sen itse.

Ruoka kuin ruoka todetaan kuitenkin aina lopulta epäterveelliseksi. Kaikki on suhteellista.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Eikö silakasta irtoa vähintään yhtä hyvät omega-kolmoset kuin lohesta?

Lohi on petokala. Sen kasvattaminen altaissa ruuaksi on aikamoista haaskausta. Vähän sama kuin kasvattaisi ruuaksi leijonia ja ruokkisi niitä antiloopeilla.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005

Voisikohan valaita muuten kasvattaa paimentamalla, vähän niiku lehmiä taannoin preerioilla? Ne syövät planktonia joten ravintoketju on lyhyt = paljon tuottoa. Nisäkkäitä ne ovat tosin myös, joten saakohan niistä niitä omegakolmoisia riittävästi... mutta miettikää hei. Vähänks olis siistii.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Neutroni
EOM
Mimei
Syökää muikkua. Villi lohensukuinen kala, joka syödään pienenä -> ei ehdi kerätä ympräistömyrkkyjä.

Liian vaikeaa suomalaisille. Ei saa kalatiskistä valmiina marinoituina fileinä tai suikaleina.




Saisi edes perattuna. Joskus onneksi saa, mutta useimmiten ei.



Muikun puhkominen on helppoa, nopeaa ja kivaa. Otat päästä ja rintaevistä kiinni ja nykäiset. Suolet tulee ulos. Jos haluat syödä myös päät, jotka ovat voissa paistettuina todella rapeita, terveellisiä ja hyviä, nykäiset pelkistä rintaevistä. Muutaman kalan kun olet ensin tunaroinut, opit nopeasti. Itse olen ostanut muistaakseni kerran valmiiksi puhkottuja muikkuja kun oli aivan älytön kiire saada sapuskaa. Valmiiksi puhkotuista muikuista on kadonnut myös maku.

Itse tapaan tehdä niin, että puhkottuani muikut laitan pannun lämpiämään, sitten kaadan dippikulhoon soijaa ja alan popsia muikkuja raakoina. Parasta sashimia, mitä on! Perhe syö sen mitä jää jäljelle.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005
Peksa
Kaupasta saa ympäri vuoden kasvatettua kassilohta. Tätä tuotetta on soimattu villiä lohta vähemmän terveelliseksi ja syyksi on sanottu kasvatetun lohen vähäisempi liikunta ja huonompi ruokavalio + antiobioottien ja hormonien käyttö. Näiden seurauksena kassilohen liha on hötömpää ja arvokas kalarasva on huonompi laatuista (ilmeisesti omega-6 ja omega-3 suhteet huonommat). Villilohi olisi siis sitä huippuruokaa, mutta sitä saa Suomessa vain vähän aikaa kesällä ja hinta on n. 30€/kilo.

Tulipa vain mieleen, että onko Suomessa saatavilla jotain "luomulohta", jossa kiinnitettäisiin huomiota lohen saamaan ravintoon ja liikuntaan. Luomulehmähän saa esim. viljan siasta ruohoa ravinnoksi ja pääsee liikkumaan vapaammin kuin tehotuotettu karja. Liikunnallisuutta voisi luomulohen tuotannossa parantaa keinotekoisilla virtauksilla altaissa, jotta lohen pitäisi pyristellä virtausta vastaan ja tämän ansiosta ne olisivat solakampia ja liha olisi tiiviimpää.

Jos tätä ei vielä toteuteta missään, niin olkoon sitten vinkkinä lohenkasvattajille. Kyllä uskon, että Suomessa löytyisi markkinat ympärivuotiselle tasokkaammalle lohelle, jonka liha on timmiä ja omegat kohdillaan + tuote on myös antibiootti- ja hormonivapaata.




Eli jotain temppurataako ehdotat?

Itämeressä kasvanut villi lohi on uhanalainen kala. Sitä ei pitäisi ostaa eikä syödä.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
spin0
Valaista en tiedä, mutta avomereltä nuorina kassitettuja tonnikaloja kasvatetaan. Rankka duuni. Tuna Cowboys: http://channel.nationalgeographic.com/c ... wboys-1517

No ohhoh. Luulin vitsailleeni, mutta tuota tehdäänkin ihan oikeasti. Tonnikalat vaan ovat saamarin nopeita joten niitä luulisi olevan paljon vaikeampi paimentaa kuin valaita. Toisaalta kun syntyvät munista, lienevät tosi helppoj kassikasvattaa.

(en saa linkkaamaasi ohjelmaa aukeamaan, but I'll take your word for it)

Vierailija
PeterH
spin0
Valaista en tiedä, mutta avomereltä nuorina kassitettuja tonnikaloja kasvatetaan. Rankka duuni. Tuna Cowboys: http://channel.nationalgeographic.com/c ... wboys-1517

No ohhoh. :shock: Luulin vitsailleeni, mutta tuota tehdäänkin ihan oikeasti. Tonnikalat vaan ovat saamarin nopeita joten niitä luulisi olevan paljon vaikeampi paimentaa kuin valaita. Toisaalta kun syntyvät munista, lienevät tosi helppoj kassikasvattaa.
Menetelmässä ei kasvateta kaloja munista, vaan vapaat luonnossa syntyneet sinievätonnikalat (Thunnus maccoyii) pyydystetään kassiin. Nuorten tonnikalojen parvi piiritetään avomerellä verkkoon ja koko parvi hinataan sumpussa rannikon lähelle. Kalojen annetaan kasvaa kassissa ja teurastetaan sitten pyyntikokoisina.

Yhden kassillisen rahallinen arvo on miljoonia. Tämä johtuu kalojen harvinaisuudesta, sillä sinievätonnikala on erittäin uhanalainen laji. Uhanalaisuus puolestaan johtuu siitä, että pyynnin vuoksi lajin kannat ovat romahtaneet noin 92% sitten 1950-luvun, jolloin lajin teollinen pyynti alkoi.

Mitä harvinaisempi saalis, sitä arvokkaampi se on - ja sitä mielikuvituksellisempia menetelmiä voidaan käyttää taloudellista voittoa tuottavassa pyynnissä.

PeterH
(en saa linkkaamaasi ohjelmaa aukeamaan, but I'll take your word for it)
Ohjelma oli ennen Youtubessa, mutta se löytyy edelleen torrenttina. Suosittelen etsimään ja katsomaan. Pätkä on todella hieno kuvaus tuna cowboysta jotka henkensä kaupalla kassittavat kalat ja sukeltavat ohjaamaan hait pois kassista, olivatpa olosuhteet merellä melkein millaiset tahansa.

Vierailija

Norjalaista lohta Chilestä

Norjalaiset kirjolohikasvattamot uhkaavat Chilen rannikkoa. Kasvattamoista karanneet lohet syövät meret tyhjiksi ja levittävät paikallisia lajeja tuhoavia tauteja. Silti lohentuottajien tuotteissa komeilee mm. WWF:n logo.

TV1 La 25.08.2012 klo: 09.05

Netissä näkee vielä 27 päivää:
http://yle.fi/ohjelmat/765977

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat