Seuraa 
Viestejä45973

yksinkertainen kysymys, kuinka ratkaistaan yhtälö:

2x+8.......x-4
------- + ----- = 2
...28..........6

Jos joku viitsisi kertoa laskusäännön vastaaviin murtolukuyhtälöihin.
Pisteet kuvastaa väliä niinkuin varmaan hokasittekin.

Kommentit (10)

viitsisikö joku ystävällinen kirjoittaa aasille seuraavan laskutoimituksen ja vastauksen. Luulen tajuavani mutta haluisin varmuuden. Kiitoksia etukäteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
abskissa
Seuraa 
Viestejä3654

Hmph. Pääsetkö tästä eteenpäin:
[code:17id5dks]
2x + 8 12 x - 4
------ = -- - -----
28 6 6
[/code:17id5dks]
Ja ymmärrätkö, miten tuohon vaiheeseen päästään?

We're all mad here.

ymmärrän kyllä, osaan toki lavennella ja supistella murtolukuja ja laskea ihan perus yhtälöitä. Mutta tuossa jotenkin tuo 28 tökkii kun ei ole 6 kanssa jaollinen. Luulen osaavani mutta jos sen vastauksen joku viitsisi laittaa niin voisin saada varmuuden että menikö oikein vai ei..

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654

Jos osaat lavennella ja supistella, niin ei tuossa pitäisi olla mitään ongelmaa. Kun saat yhtälön muotoon

a/b = c/d,

niin pääset eroon jakolaskuista:

ad = bc.

Laita mieluummin oma ratkaisumallisi tai vastaus tänne. Muiden kotitehtävien tekeminen on vähän nihkeää.

We're all mad here.

Eli lavennat kutakin murtolukua siten, että niissä kaikissa on sama nimittäjä. Kuten jo huomasit 28 ei ole jaollinen kuudella, joten joudut laventamaan kaikkia murtolukuja saadaksesi niihin samat nimittäjät.

VIHJE: Esim luku 84 on jaollinen sekä 28:lla että 6:lla. Yritä muokata kaikkiin murtolukuihin nimittäjäksi luku 84.

jappp
ymmärrän kyllä, osaan toki lavennella ja supistella murtolukuja ja laskea ihan perus yhtälöitä. Mutta tuossa jotenkin tuo 28 tökkii kun ei ole 6 kanssa jaollinen.Älä anna 28:n ja 6:n hämätä. Osaathan toki laskea 1/3 + 1/4, jossa myöskään nimittäjillä ei ole yhteisiä tekijöitä. Lasket vain ihan samalla periaatteella.

Luulen osaavani mutta jos sen vastauksen joku viitsisi laittaa niin voisin saada varmuuden että menikö oikein vai ei..Olet ratkaisemassa yhtälöä. Yhtälön ratkaisun oikeellisuus tarkistetaan sijoittamalla se (tai ne) alkuperäiseen yhtälöön. Tämän kun teet, niin heti tiedät, saitko oikean ratkaisun.

Ihan vinkkinä vaan noiden yhtälöiden kirjoittelemisesta tänne foorumille, kannattaa kyseinen yhtälö kirjoittaa esimerkiksi

(2x+8)/28 + (x-4)/6 = 2

mikä on ehkä helpommin ymmärrettävissä. Allekirjoittaneella meni hetki, ennen kuin tajusi ettei kyseessä olekaan yhtälöryhmä, jossa muuttujina on pisteitä ja viivoja

Pienin yhteinen nimittäjä.
Aikoinani hoksasin että pienimmän yhteisen nimittäjän hakeminen on joskus turhaa aivovoimistelua. Nopeammin ja varmemmin pääsee eteenpäin jos tekee näin:
Kerro ensimmäisen termin osoittaja toisen termin nimittäjällä, pistä termien välinen operaattori perään. Sitten kerrot toisen termin osoittaja ensimmäisen termin nimittäjällä ja kirjoitat operaattorin jälkeen. Sitten piirrät murtoviivan ja alle nimittäjien tulo.

Tässä tapauksessa siis (6×(2x + 8) + 28×(x-4))/(28×6) = 2

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat