Seuraa 
Viestejä45973

Väittelin tässä taas vaihteeksi mieheni kanssa biologiasta ja tällä kertaa aiheenamme oli, jota lähdin täältäkin kysymään, voiko koira olla homoseksuaali?

En tiedä ihan viimeisimpiä tutkimuksia, mutta eikös homoseksuaalin aivoissa siihen vaikuta usea eri tekijä, joten mietin, että voikohan koiran aivoilla tulla homoseksuaaliksi.. Luin tätä eläinten homoseksuaalisuutta käsittelevää artikkelia ja tokihan sitä esiintyy eläimillä, mutta eikö se ole hieman yksinkertaisempaa tarkoitusta palvelevaa käyttäytymistä, kuten 'lajiyhteyksien vahvistamista'.

Kun taas ihmisen homoseksuaalisuus ja koko seksuaalisuus tuntuu muokkaavan koko ihmisen persoonan maneereja myöten ja kyse ei ole vain seksistä. Tästä sitten pohdiskelin, että voiko koira olla homoseksuaali, jos on kiinnostunut vain samasta sukupuolesta vai onko kyse vain jostain poikkeavasta tavasta?

Onpas hankala selittää, yritän vielä näin, että - onkohan kyse homoseksuaalisuudesta vai homoseksuaalisesta käyttäytymisestä... olisikohan näin muotoiltu ?

Sivut

Kommentit (30)

magdaleena
Onpas hankala selittää, yritän vielä näin, että - onkohan kyse homoseksuaalisuudesta vai homoseksuaalisesta käyttäytymisestä... olisikohan näin muotoiltu ?

Ymmärretty ainakin.

Homoseksuaalista käyttäytymistä on tosiaan havaittu eläinkunnassa laajasti: ilmeisesti sitä on dokumentoitu yli 500 lajilla, joka kattaa käytännössä kaikki lajit joiden käyttäytymistä ylipäätään on dokumentoitu yhtään enempää. Koirillahan tämä on tietenkin yleistä.

Useimmiten kyse on kuitenkin juuri käyttäytymisestä: oman sukupuolen edustajaan turvaudutaan, mikäli vastakkaista sukupuolta olevaa kumppania ei ole saatavilla. Monilla lajeilla, etenkin kädellisillä, homoseksuaalinen käyttäytyminen tuntuu palvelevan myös sosiaalisia suhteita. Esimerkkinä vaikkapa bonobot, joilla kiistatilanteet ratkotaan seksillä, osapuolten sukupuolista riippumatta.

Näissä tapauksissahan eläinten pitäisi tietenkin palata vastakkaisen sukupuolen edustajien pariin, jos sellainen tarjotaan. On kuitenkin myös yksilöitä, jotka eivät tee näin, vaan läpi elämänsä preferoivat oman sukupuolen edustajaa kumppaniksi. Tällaisia on dokumentoitu ainakin joutsenilla (joissa koiraspareilla on huomattavan hyvä lisääntymismenestys, jos ne saavat huijattua naaraan pariutumaan toisen kanssa ja munimaan) ja pingviineillä. Olenpa kuullut eräästä uroskoirastakin, joka ei ottanut kuuleviin korviinsa sille tarjottuja narttuja, mutta oli äärimmäisen ihastunut naapurin urospuudeliin.

Homoseksuaalisuuden syyt ovat vielä sen verran huonosti tunnetut, että on jokseenkin mahdotonta sanoa soveltuvatko jonkin eläimen aivot siihen. Ainakin ihmismiehillä homoseksuaalisuutta on arveltu geneettiseksi piirteeksi, joka samalla lisäisin naissukulaisten hedelmällisyyttä (homojen sukulaisilla on keskimääräistä enemmän lapsia) ja/tai tekisi näistä miehistä "avustajasetiä", jotka eivät lisääntyisi itse vaan auttaisivat sukuaan ja sitä kautta edistäisivät omien geeniensä leviämistä. Tällaisia setiä ja tätejä on monillakin lajeilla, mutta yleensä ne etsivät kyllä oman lisääntymiskumppanin, jos siihen suinkin tarjoutuu tilaisuus.

Toinen hypoteesi on ollut raskaudenaikainen hormonitoiminnan heilahdus, joka on jättänyt pysyvän jäljen aivoihin. Tämä sopisi molempien sukupuolten homoseksuaalisuuden alkuperäksi, eikä lisäksi tarvitsisi adaptiivista selitystä: satunnaisesti tapahtuvan häiriön ei tarvitse olla hyödyllinen ollakseen olemassa. Esimerkkitapauksen tästä tarjoavat rotat. Nehän ovat sikiöaikanaan rivissä naaraan kohdussa, ja saavat hormoniannoksia - joskin mitättömän pieniä - myös toisiltaan. Usein naarasrotat, jotka ovat sikiöinä olleet kahden uroksen välissä, ovat saaneet hitusen enemmän testosteronia kuin niiden kuuluisi - ja tuloksena on perin miehekkäitä lesborottia, jotka eivät ole lainkaan kiinnostuneita uroksista, mutta sen sijaan yrittävät kyllä astua naaraita.

Yhteenvetona siis: en tiedä, voiko juuri koira olla homoseksuaali. Monet muut nisäkkäät ja linnut kuitenkin pystyvät, joten en ihmettelisi moista koirastakaan. Yksittäiset koiranomistajien tarinat viittaisivat "aitoon" homoseksuaalisuuteen myös koirilla, mutta asiaa ei liene tutkittu.

Kiitos vastauksesta. Itse asiassa kummallista, että homoseksuaalisuutta on tutkittu niin vähän eläimillä, sehän kertoisi varmasti ihmisistäkin enemmän. Nimenomaan juuri nämä 'koiratarinat'.

Tässäkin oli taustalla yksittäinen koiranomistaja, eräs tuttumme, joka kertoi, että hänen koiransa - uros - ei koske lainkaan naaraisiin. Sitten, kun vastaan tulee uros koira niin onkin välittömästi nylkyttämässä tätä koiraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mei long

Homoseksuaalisuuden syyt ovat vielä sen verran huonosti tunnetut, että on jokseenkin mahdotonta sanoa soveltuvatko jonkin eläimen aivot siihen.Ainakin kaverillani on homokoira, nylkyttää jalkaan sitä aina kun tulee tilaisuus.
Minuakin on yrittänyt lähennellä monta kertaa.
Kyllähän asiaa on tutkittu, varmaankin kaikilla eläimillä aivojen rakenteelliset erot tai piirakan puute voivat saada aikaan vastaavaa käyttäytymistä,

"Homoseksuaalisten aivot poikkeavat heteroseksuaalisista
(17.06.2008 klo 07.35) Homoseksuaalisten aivot poikkeavat heteroseksuaalisista

Naisten ja miesten aivoissa on joitain rakenteellisia eroja; esimerkiksi miesten aivojen vasen ja oikea puoli ovat hiukan erikokoiset, toisin kuin naisten aivot. Mutta vaikuttaako seksuaalinen suuntaus aivojen rakenteeseen? Ruotsissa Karoliinisessa instituutissa tehdyissä mittauksissa todettiin, että homoseksuaalisten miesten aivot muistuttavat muutaman piirteen osalta enemmän heteroseksuaalisten naisten aivoja. Samoin homoseksuaalisten naisten aivot muistuttavat joiltain piirteiltä heteroseksuaalisten miesten aivoja.

Aiemmin Karoliinisessa instituutissa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että hetero- ja homoseksuaalisilla on pieniä eroja aivojen aktiivisuudessa sellaisten toimintojen yhteydessä, jotka liittyvät seksuaalisesti kiihottavien kuvien katselemiseen ja ihmisen ns. feromonien eli seksuaalisesti houkuttelevien hajujen haistelemiseen.

Nyt tutkijat lähtivät selvittämään onko homo- ja heteroseksuaalisten aivojen toiminnallisten erojen taustalla rakenteellisia eroavuuksia. Koehenkilöinä oli 90 noin 30-vuotiasta oikeakätistä miestä ja naista. Heistä 50 oli heteroseksuaalisia (25 naista, 25 miestä) ja 40 homoseksuaalisia (20 naista, 20 miestä). Seksuaalinen suuntaus määritettiin standardoidulla kyselylomakkeella.

Sekä heteroseksuaalisilla miehillä että homoseksuaalisilla naisilla aivot olivat lievästi epäsymmetriset siten että aivojen oikea puolisko oli suurempi. Tämä ero homo- ja heteroseksuaalisten, samaa sukupuolta olevien välillä oli tilastollisesti merkitsevä. Heteroseksuaalisilla naisilla ja homoseksuaalisilla miehillä aivojen vasen ja oikea puolisko olivat symmetriset. Aivorungon vasemman ja oikean puoliskon välillä ei ollut eroa ryhmien välillä.

Kokeen toisessa osassa mitattiin PET-kuvauksella aivojen ns. mantelitumakkeiden aktiivisuutta koehenkilöiden haistellessa puhdasta ilmaa levossa. Mantelitumakkeet osallistuvat emotionaalisten kokemusten ja muistojen käsittelyyn ja niissä on aiemmin havaittu sukupuolesta riippuvia eroja. Heteromiehillä oikeanpuoleinen mantelitumake on kytköksissä useampiin aivojen alueisiin kuin vasen ja heteronaisilla vasemmanpuoleisella mantelitumakkeella on enemmän yhteyksiä muualle. Miesten ja naisten mantelitumakkeiden yhteysalueet poikkeavat lisäksi toisistaan.

Nyt tehty PET-kuvaus osoitti että homoseksuaaliset naiset ja miehet ovat mantelitumakkeen kytkentöjen osalta vastakkaisia oman sukupuolensa heteroseksuaalisiin nähden. Homomiesten ja heteronaisten mantelitumakkeiden yhteysalueet olivat samanlaisia ja toisaalta homoseksuaalisten naisten ja heteromiesten yhteydet olivat samanlaisia.

Aivojen epäsymmetrisyyden taustalla voi olla kolmenlaisia syitä: ympäristön vaikutus, perinnölliset tekijät sekä sukupuolihormonien vaikutus. Jo vastasyntyneillä poika- ja tyttölapsilla on näkyvissä ero aivopuoliskojen symmetriassa jonka alku on siis sikiöaikana. Vaikka aivot kehittyvät aikuisuuteen asti, peruspiirteet eivät tässä suhteessa muutu.

Miesten homoseksuaalisuudessa on viitteitä perinnöllisyydestä, mutta homoseksuaalisilla naisilla tällaista ei ole todettu. Yhdeksi miesten homoseksuaalisuutta edistäväksi tekijäksi on arveltu poikasikiön liian vähäistä altistumista mieshormoni testosteronille. Homoseksuaalisten naisten osalta on vastaavasti arveltu, että he ovat sikiöaikana altistuneet liikaa testosteronille. Poikasikiö kehittää itse testosteronia, äidin elimistöstä tulevasta estrogeenista.

Ilmeisesti homoseksuaalisuus kehittyy monen tekijän yhteisvaikutuksena. Vaikka oppiminen vaikuttaa aivoihin, eivät nyt julkaistun tutkimuksen mukaiset rakenteelliset eroavuudet ole kokonaan voineet syntyä syntymän jälkeen opituista asioista.
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/ti ... uaalisista

fenomenologi, koirilla ainakin ihmisten jalan nylkyttäminen on alistamisele eikä merkki seksuaalisesta suuntautumisesta. Tuskinpa lemahdat niin voimakkaasti narttukoiran piparille että uros olisi siitä kiinnostunut. Koirilla en homoseksuaalisuudesta tiedä muuta kuin että uroskoirien cälinen nylkyttäminen on alistamista, ei homoseksuaalisuutta. Tiedä sitten jos onnistuttaisiin tekemään koe jossa sikiöaikaisille uroskoirille annettaisiin liian vähän mieshormoneja, niin välittäisivätkö ne ollenkaan narttukoirista lisääntymismielessä vai homoilisivatko keskenään.

magdaleena
Kiitos vastauksesta. Itse asiassa kummallista, että homoseksuaalisuutta on tutkittu niin vähän eläimillä, sehän kertoisi varmasti ihmisistäkin enemmän. Nimenomaan juuri nämä 'koiratarinat'.

Tässäkin oli taustalla yksittäinen koiranomistaja, eräs tuttumme, joka kertoi, että hänen koiransa - uros - ei koske lainkaan naaraisiin. Sitten, kun vastaan tulee uros koira niin onkin välittömästi nylkyttämässä tätä koiraa.
Mulla oli pienenä koira, joka sai tästä syystä kuolemantuomion. Se oli pershomo.

Naapurin koira jota se yritti lähennellä, oli silminnähden täysin ulalla ja ärisi ja murisi vihaisena...

Montako aitoa homoa koirissa on?

Vastaus: ei yhtään.

Aito homous testataan siten, että tarjolle tuodaan koiralle kiimainen narttu siihen homostelukaverin viereen. Jos se nartusta välittämättä juputtaa edelleen sitä jallea siinä vieressä suklaaosastoon, niin minäkin uskon, että koirissa on homoja.

Muuten pidän puhetta eläinten homoseksuaalisuudesta näiden "sateenkaari-ihmisten" onnettomana yrityksenä yrittää löytää hyväksyntää omalle pääkopan virheelleen, jota eivät ressukat saa kuriin.

fenomenologi

Ainakin kaverillani on homokoira, nylkyttää jalkaan sitä aina kun tulee tilaisuus.
Minuakin on yrittänyt lähennellä monta kertaa.Lällyä. Tuo mitään todista. "Puutteessa" oleva uroskoira saattaa nylkyttää vaikka sohvan pieleen. Mikäs homo se silloin on? Sohvahomokoira?

Tee tällainen testi: hiero farkkusi lahkeeseen kiimassa olevan narttukoiran tussunhajua. Mene kaverillesi kylään. Jos koira jättää "panematta", niin minäkin uskon, että kaverillasi on oikeasti homokoira....

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
hOx
Tee tällainen testi: hiero farkkusi lahkeeseen kiimassa olevan narttukoiran tussunhajua. Mene kaverillesi kylään. Jos koira jättää "panematta", niin minäkin uskon, että kaverillasi on oikeasti homokoira....
Miksi et itse tekisi huolellisesti paneutuen suunnittelemaasi koetta...?

syytinki
Seuraa 
Viestejä9465
hOx
fenomenologi

Ainakin kaverillani on homokoira, nylkyttää jalkaan sitä aina kun tulee tilaisuus.
Minuakin on yrittänyt lähennellä monta kertaa.Lällyä. Tuo mitään todista. "Puutteessa" oleva uroskoira saattaa nylkyttää vaikka sohvan pieleen. Mikäs homo se silloin on? Sohvahomokoira?

Tee tällainen testi: hiero farkkusi lahkeeseen kiimassa olevan narttukoiran tussunhajua. Mene kaverillesi kylään. Jos koira jättää "panematta", niin minäkin uskon, että kaverillasi on oikeasti homokoira....


Toisekseen, kyllä narttukoirakin nylkyttää ja vieläpä uroskoiraa.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9465
CE-hyväksytty
Fëanor
Eläimet tuskin ovat "tietoisesti" homoseksuaaleja.Voivatko eläimet olla tietoisesti heteroseksuaaleja?

Tämäkin on erittäin merkittävä tieto, joka selvästi puuttuu.

Täytyypäs jäädä miettimään. Palaan asiaan, jos saan apurahan ja onnistun selvittämään. Nythän on esim. lampaita laitumilla, että on mahiksia testata

syytinki
Seuraa 
Viestejä9465
jees
Voiko ihminen olla tietoisesti heteroseksuaali?

Nuorempana keräsin empiiristä aineistoa tuosta aiheesta.

Tulos oli masentava. Lähes kaikki (liki 100 %) naaraspuoliset Homo sapiens -lajin edustajat osoittivat suhtautuvansa mieheen vähintään nuivasti. Johtopäätös oli väistämätön.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
syytinki
jees
Voiko ihminen olla tietoisesti heteroseksuaali?

Nuorempana keräsin empiiristä aineistoa tuosta aiheesta.

Tulos oli masentava. Lähes kaikki (liki 100 %) naaraspuoliset Homo sapiens -lajin edustajat osoittivat suhtautuvansa mieheen vähintään nuivasti. Johtopäätös oli väistämätön.
Mulla on samoja kokemuksia. Tuntuu että naaraat tykkäävät ainoastaan toisistaan. Joskus ne tykkää jostain jalkapalloilijasta. Mutta en mä tiedä onko sellasia olemassakaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat