Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Menikö palkinto oikeaan osoitteeseen?

"Millennium-palkinto aurinkokennoille

Vuoden 2010 Millennium-teknologiapalkinnon päävoittaja, kemiantekniikan professori Michael Grätzel Lausannen teknillisestä yliopistosta (EPFL) on tarttunut haasteeseen väriaineherkistetyillä aurinkokennoillaan.

"Aurinkoenergian rajoitteena on perinteisesti ollut sen hinta. Grätzel-kennot tarjoavat entistä edullisemman tavan valjastaa aurinkoenergia ihmisten käyttöön. Grätzelin innovaatiolla on todennäköisesti tärkeä rooli uusiutuvan energian sovelluksissa ja siten kestävän kehityksen edistämisessä", Tekniikan Akatemia -säätiön toimitusjohtaja Ainomaija Haarla kertoo palkitsemisen perusteista.

Päätöksen pääpalkinnon saajasta teki Tekniikan Akatemian hallitus kansainvälisen palkintolautakunnan suosituksen pohjalta.

Grätzelin kehittämien väriherkistettyjen aurinkokennojen hinnan ja suorituskyvyn suhde on erinomainen. Keinotekoiseksi fotosynteesiksi kuvattu teknologia on lupaava vaihtoehto hallitsevalle piipohjaiselle aurinkokennoteknologialle. Grätzel-kennot valmistetaan edullisista materiaaleista eikä tuotantoon tarvita monimutkaisia laitteita. Vaikka kennot ovat vielä suhteellisen varhaisessa kehitysvaiheessa, ne näyttävät erittäin lupaavalta ja edulliselta vaihtoehdolta kalliille piiaurinkokennoille.

Tulevaisuudessa siintää monia Grätzelin innovaatioon perustuvia tuotteita, kuten aurinkoenergiaa keräävät ikkunat ja nykyisiä huomattavasti halvemmat aurinkopaneelit. Ensimmäiset Grätzel-kennoihin perustuvat kuluttajatuotteet ovat jo tulleet markkinoille.

Grätzelistä ja 150 000 euron kunniamaininnan saaneista muovielektroniikan kehittäjä Sir Richard Friendistä ja arm-mikroprosessorin kehittäneestä Stephen Furberista myös tällä viikolla ilmestyneessä Tiede-lehdessä." http://www.tiede.fi/uutiset/3935/millen ... okennoille

Minusta Furber ja arm-mikroprosessorinsa olisivat ansainneet palkinnon ennemmin. Furber loi laitteen jota ilman nyky-yhteiskunta pysähtyisi. Arm-prosessorit mahdollistavat tietoyhteiskunnan sellaisena kuin me sen tunnemme ja on auttanut meitä luomaan kulttuurimme.

Hämmentää.

Kommentit (2)

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Puuttui meikän vaihtoehto.

Mielestäni palkinnon keksineiltä ja sen läpi ajaneilta pitäisi tervata munat ja - jos ne puuttuvat - joku muu paikka.

Maailman suurin palkinto, plääh, ja potkitaan mummot helvetin kuuseen, kun tulevat kalliiksi. Riittäisi jo sekin kun Espoossa taitaa olla Euroopan suurin kaatopaikka.

Jos pitää kisata svenskien kanssa, pitäisi jääkiekon riittää. Ei sitä Nobelia tarttis yrittää haastaa. Pelkkä kielen näyttö ja lällätyskin riittäisi.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29582
Liittynyt16.3.2005

Itse olisin antanut palkinnon teknologialle, joka on jo todistanut olevansa käytännössäkin merkittävä. Eli tuosta kolmikosta varmaan noille prosessoreille (jos ne ovat niitä Atmelin ARM-mikrokontrollereja). GaN-ledien kaupallistajalle mennyt palkinto oli kyllä ohan hyvä idea, koska nekin ovat jo osoittaneet ylivoimansa myös käytännössä. Millennium-palkinnon ei käsittääkseni ole tarkoitus olla mikään kehittämisapuraha.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat