Seuraa 
Viestejä45973

Onko skitsofreniaan sairastuneilla ollut syntymästä asti ollut aivovaurio joka myöhemmin on mahdollistanut skitsofrenian muodostumisen aikuisiällä?

Kommentit (15)

Telep
Onko skitsofreniaan sairastuneilla ollut syntymästä asti ollut aivovaurio joka myöhemmin on mahdollistanut skitsofrenian muodostumisen aikuisiällä?Ei välttämättä. Kyllä se saadaan aikaiseksi keinotekoisestikin mm. erinäisillä aineilla, ja lisäski voi olla vain taipumus, joka ei koskaan puhkea taudiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Telep
Onko siis kaikilla skitsofreniaa sairastavilla ollut ennestään jo aivovaurio? Voiko tauti tulla täysin terveellekin yksilölle?Tietääkseni skitsofrenia voi tulla, vaikka aivoista ei poikkeavuuksia löytyisikään. Eikä skitsofreenikoillakaan varsinaista aivovauriota ole, vaan lähinnä vaikeimmin sairailta on löydetty jonkinlaisia rakenteellisia ja toiminnallisia poikkeavuuksia, esim. laajentuneita ventrikkeleitä ja prefrontaalicortexin toiminnan vajavuutta. Vai tarkoitatko nyt ihan jotakin muuta mahdollista aivovauriota?

Skitsofrenia on osin perinnöllinen ja yhdeksi syyksi on mainittu myös vääristynyt perheen sisäinen vuorovaikutus. Monet skitsofreenikot ovat ennen sairastumistaan kärsineet myös eristäytyvästä persoonallisuushäiriöstä, joka usein kulkeekin perinnöllisenä samoissa suvuissa skitsofrenian kanssa.

Skitsofrenian syitä voi olla useampia koska taudinkuva on niin erilainen eri potilailla.
Yksi mahdollisuus on toksoplasmoosi, joillakin se aiheuttaa perinnöllisistä syistä skitsofrenian.

Tai sitten he ovat syöneet hashista. Wikipedian mukaan kannabispsykoosi ja skitsofrenia ovat sama asia. Archives of General Psychiatry -nimisessä lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kannabispsykoosi ja skitsofrenia ovat sama asia ja kannabista käyttävät skitsofreenikot olisivat joka tapauksessa kehittäneet taudin itselleen http://fi.wikipedia.org/wiki/Kannabis

Nagarjuna
Tai sitten he ovat syöneet hashista. Wikipedian mukaan kannabispsykoosi ja skitsofrenia ovat sama asia. Archives of General Psychiatry -nimisessä lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kannabispsykoosi ja skitsofrenia ovat sama asia ja kannabista käyttävät skitsofreenikot olisivat joka tapauksessa kehittäneet taudin itselleen http://fi.wikipedia.org/wiki/KannabisOnko kukaan tutkinut että parantuuko skitsofreenikko ennalleen jos se lopettaa kannabiksen käytön? Ja jos ei ole missään vaiheessa käyttänyt skitsofrenialääkkeitä, sillä niiden käytön jälkeen ei kyllä palaudu ennalleen.

Telep
Onko siis kaikilla skitsofreniaa sairastavilla ollut ennestään jo aivovaurio? Voiko tauti tulla täysin terveellekin yksilölle?Kyllä voi.

slam
Seuraa 
Viestejä2129
MinniH

Monet skitsofreenikot ovat ennen sairastumistaan kärsineet myös eristäytyvästä persoonallisuushäiriöstä, joka usein kulkeekin perinnöllisenä samoissa suvuissa skitsofrenian kanssa.

Ala-asteen jälkeen eristyin ainakin tietyistä asioista täysin, vaikka olin taas vastavuoroisesti muissa tilanteissa avoin ja puhelias. Ehkä siinä vaiheessa syntyi jo typerät tarinat sille, että kaikissa tilanteissa ei voi oikein toimia kuten muissa.

---nykysin---

Sisäinen maailma on itseään käsittelevä. Erilaisen älykentän/vastekentän näkeminen liian oleellista. Äänet piirtyvät "tauluun" aivonäköön. Yksi poikkeuksellinen ääni parhaillaan kuuntelemassani live-esityksessä on tietysti sijoitettu siihen, kun vaihdetaan nopeampaan tai on vahinko. Onhan se tasapainoinen osuma, että uskon ihan olevan tarkoituksellinen. Se "kantaa" hyvin tulevia ääniä, että ei ky mikään vahinko kait voi olla ellei pikana sitten nerota jo soitettuaan samaa miljoona kertaa ja tietty lisä pompahtaa sopivaisuuksiin ja more is morea ketterästi tukemaan. x

Uskaltanut vaan kiristää ruuvia näihin musiikillisiin ideoihin moisen puitteissa, kun on uskonut, että ei siihen asiaan ole mitään sanomista. Yhtä typerä idea, kun koira ei pystyisi haukkumaan. Lienee turhan tiukkoja muitakin totuuksia ollut tuhottavana elämän varrella ja lienee uuttakin syntyy tiuhaan tahtiin. Enkä nyt sano mitään pysyväistä, kunhan koittaa hoitaa itseensä kuntoon ja vuorovaikutuksen kautta hakee ideansa muualta, että ei vahvista niitä vain keskenään. Osaksi haluan vahvistaa hyvinkin tiukkoja esityksiä maailmasta ja eritoimista. Luottamuspula tällaiseen lienee heti seuraavassa lauseessa, vaikka näin olisi koittanut jo toimia.

Joo, voisi tammikuussa mennä hoitolaan, kun on jo aikakin varattuna ja kertoa tauntinsa kuvan uudelleen. Ainahan tämän on tiennyt. Halunnu vaan "myöntää" itselleen. Nyt kun ei pidä sen puolesta kiinni mistään oikeuksistaan tuskin ongelma tulee sen suurempi olemaankaan. Määrittelemätön versio from that referense. (Jos jollain samoja ongelmia, niin hakee jeesiä tai kärsii keskenään. Stressaavat asiat ja muut vaikuttaa tähän higly sensitiivisyyteen, pysty olemaan rauhassa suhteessa mihinkään annettuaan lausunnon jostakin, mikä oli kuitenkin sen hetkistä totta. Hieman riidannaista yms.

---

Tuossa tuollaista hyvin alkeellista ideaa eli ihan hyvää perusjuttua asiasta.

http://www.introspekt.fi/artikkelit/tietoa-skitsofreniasta-totuus-on-harhaa-vain-harha-on-totta/

Hyvin polkee.

homer
Seuraa 
Viestejä391

Skitsofreniaa sairastavien ihmisten harhat johtuvat ilmeisesti viallisesta kytkimestä, joka säätelee viestintää aivojen otsalohkon etuosan ja otsalohkon alapuolella sijaitsevan aivosaarekkeen välillä.

Aivosaareke järjestää ihmisen sisäistä maailmaa, otsalohkon etuosan tietty alue ulkoista. Aivosaareke tarjoaa virikkeitä otsalohkon etuosaan. Otsalohko puolestaan säätelee aivosaarekkeen toimintaa.

Nottinghamin brittiyliopistossa tehdyssä tutkimuksessa keskityttiin näiden kahden aivoalueen väliseen viestintään. Viestintää säätelevän kytkimen uskotaan olevan avain siihen miten yksilö tiedostaa ja erottaa toisistaan ulkopuolisen maailman ja sisäisen maailman.

– Jokapäiväisessä elämässä aivomme vaihtelevat kaiken aikaa sisäisen ja ulkoisen maailman näkökulman välillä. Skitsofreniapotilailla tätä vaihtelua säätelevän kytkimen toiminnassa on häiriöitä, kertoo tutkimusryhmän Lena Palaniyappan.

Kun ihminen on vaipunut ajatuksiinsa, aivosaareke tekee työtä. Kun esimerkiksi kova ääni hätkähdyttää ajatuksiinsa vaipuneen ihmisen ympäröivään todellisuuteen, kytkin napsauttaa ulkopuolelta tulevien signaalien käsittelyyn erikoistuneen otsalohkon tietyn alueen aktiiviseksi.

Skitsofreniaa sairastavalla ihmisellä näin ei aina tapahdu. Siksi hän kokee sisäiset ajatuksensa ja tuntemuksensa kuin ne tulisivat ulkopuolelta. Siksi hän kuulee ja näkee asioita, mitä me muut emme näe tai kuule.

Tutkijat seurasivat aivosaarekkeen ja otsalohkon etuosan välistä viestintää toiminnallisen magneettikuvauksen eli fMRI:n avulla. Mukana oli 38 skitsofreniapotilasta ja 38 tervettä ihmistä.

Aivokuvat kertoivat, että siinä missä terveiden ihmisten aivot sukkuloivat jouhevasti aivosaarekkeen ja otsalohkon etuosan välillä tarpeen mukaan, skitsofreniapotilailla kytkin ei toiminut.

Tutkijat uskovat, että paikantamalla kyseinen viestintää säätelevä kytkin ja ymmärtämällä sen toiminta, skitsofreniaan voidaan kehittää uusia, parempia lääkkeitä.

http://m.aamulehti.fi/ulkomaat/aivotutkijat-loysivat-viallisen-kytkimen-tama-aiheuttaa-skitsofreenikon-harhat?v=1

slam
Seuraa 
Viestejä2129

Sisäisen maailman rikkaus ja karjuva freenikko. Nykyinen ihmistieteilijän tittelini on freneekkius kolmastoista. Esitanssiva epäjumala kaikessa tyhmyydessään, miltä se heille näyttää omissa puimisissaan. Sitä kun ei voi kuitenkaan valita, niin pitää ottaa valintana tuo edellisessä lauseessa mainittu päämäärä eli tyhmyyden täyteys. Ainahan se tietysti on epäsosiaalisempaa olla vähemmän ymmärretyn prosentin puolella. Kukapa siitä välittäisi niin kuin ihminen itse omista aatoksistaan.

Fiksuu lienee käsittää kaikesta huolimatta tilanne, vaikka kytkin jää molempiin suuntiin auki. Uskoisin juurikin, että tuo kytkin jää avoimeksi. Aristaa sen vuoksi ehkä niskasta ja muualta päästä ja ehkä maisemaa katsoessa on liikaa hereillä, kun taas ehkä kunnolla toimintaan virittyessä luukku menee kunnolla auki toiminnan puolelle. Voihan tämä olla ihan normaalin rajoissa tapahtuvaa kankeuttakin. Ehkä sanallinen tuottamiseni antaa korkeintaan viitteitä siitä, että on jotain ongelmaa, kun voit tavallaan kirjoittaa näyn perusteella asioita aivojen olomuodosta tietyissä tapahtumien voimassa olon aikana tai niiden muutoksista, kun asia tai tilanne muuttuu eli varmaan jotain. Pää ainakin kuhisee samalla, kun toimittaa asiaansa.

Huomattavaa ominaistumista asioiden tilaan tapahtuu sen mukaan mitä yleensä on enemmän tehnyt ja vaihtaminen järjellisempään toimintaan ei ehkä tapahdu ihan lennosta, vaan jää hörisemään päähän pyörimään jääneille ideoille ja "vitselle". Pönttö jää kierrokselle, mutta ei sekään varmaan kovin harvinaista ole, että kirjallinen maailma ei kytkeydy pois, jos sitä liiaksi harrastaa ja sitä kautta vain käsittelee maailmaansa pitkin päivää. Ehkä justaan liian tarkat luulot tietyistä toiminnoista sekoittaa oikeita järjenpäätelmiä, kun tavallaan tietää, vaikka ei voisi tietää, siksi ehkä sen on tajunnut, mutta ehkä skitsommassa tapauksessa pään keksimä väärä oletus on ominaismpi, kun normaalisti se on ihmiselle vain arvio, että näinkin voisi olla.

Ehkä lievänä ongelmana pitäisin, mutta joskus on turhan vahvoja pakkoneurooseja ja ehkä luo tiukan tilanteen oman asiansa esittämisen ja sen toisen ihmisen kanssa tirehtöimisen välillä, vaikka se olisi helpottavaa ja rakentavaa, sitä se on aina ollut, kun on uskaltanut toista kuunnella eikä vain tiukasti halunnut pitää omaa särkymätöntä kuplaa elossa siitä, miltä haluaisi maailman näyttävän ja luottavan siihen sokeesti tai liikaa haluamalla sitä. Lienee siinä kuitenkin aina se epäilyksensä, että senkään vuoksi ei varmaan sitä halua menettää, että on sanonut jotain ja se voitaisiin rikkoa uudestaan. Joo, en tiedä.

---

Sinänsä varmaan merkityksellistä, jos ihmisellä ei ole hereillä olevaa päällekkäistietoisuutta, vaan kytkin tosiaan toimii kunnolla. Uskoisin, että moinen kytkin, jos sellaista ikinä onkaan niin toimii epämääräisesti ja jättää ihmiselle arvailun varaa, kuten asiat muutoinkin menevät ilman, että niillä on mitään pysyvää näkymää tapahtumasta. Ehkä merkityksempää onkin sitten varsinaiset psykoosit ja niiden aikaiset tapahtumat. Lienee tarina melko tosi siinä vaiheessa eikä vain epämääräinen arvio toisenlaisuudesta, mikä häviää kuitenkin 6-1 oikealle ratkaisulle.

Teorian jäädessä leijumaan aivoilmaan tai omaksi taustakseen, vaikka siihen ei varsinaisesti luottaa tarvitsisikaan eikä loisi ihmisen paikallista käsityskyä siitä miten tulisi toimia, vaan olisi vain häilyvä liian näkyvä viite mahdollisista olomuodoista, joita se kohdistaa näkyviin ollessaan niistä ulkona eli niiden jäädessä "ketjuiksi ilmaan." 

Hyvin polkee.

Reiska
Seuraa 
Viestejä5434
CE-hyväksytty
Occipitale
Murrosikä on yleisin skitsofrenian laukaisia jos sellaiselle on olemassa alttius, vaikkakin sairastumisia tapahtuu koko keski-iän ajan.

Murrosikä? Mikä siinä?

 

Murrosiässä aivoissa tapahtuu suurimmmat muutokset sitten taaperoiän, seuraava vastaava saattaa tulla sit jos saa jonku ikävän aivosairauden vanhuksena.

Per se

slam
Seuraa 
Viestejä2129

^On joo, nähnyt pikkupojaksi muuttuneen. Ainakin kunnolla menee luukut kiinni siinä vaiheessa, kun kappa jumittuu pahemman kerran. Isäni sai aivoinfarktin ennen kuolemaansa ja mikä vei poies.

Hyvin polkee.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat