Seuraa 
Viestejä45973

Rotilla tehty kokeilu tuo uutta toivoa kaikille maksasairauksien kanssa kamppaileville ihmisille. Amerikkalaiset tiedemiehet ovat kasvattaneet laboratoriossa keinotekoisen maksan kantasoluista, kertoo brittilehti Daily Mail.

Tutkijat ilmoittavat, että ensimmäisiä laboratoriossa kasvatettuja maksoja voidaan käyttää sairaaloissa jo viiden vuoden sisällä potilaille, joilla on maksavaurioita ja tulevaisuudessa maksoja voitaisiin valmistaa jopa tilauksesta.

Massachusettsin sairaalassa Bostonissa tehdyssä kokeessa maksa myös siirrettiin elävään rottaan useiksi tunneiksi. Keinomaksa osoittautui yhtä tehokkaaksi myrkkyseulaksi kuin oikea maksa.

Ohessa Daily Mailin tiedemiesten vinkeistä laatima Näin kasvatat oman maksan -lista

1. Luovutettu mutta vahingoittunut maksa upotetaan pesuaineeseen, joka poistaa solut.

2. Kaikki mikä jää jäljelle on "rakennusalustaa", joka koostuu kollageenista ja verisuonista.

3. "Rakennusalustaan" istutetaan terveitä maksasoluja, jotka on tehty kantasoluista, jotka puolestaan on tuotettu potilaan ihosta.

4. Uusi maksa siirretään potilaalle vahingoittuneen tilalle. Koska se on tehty potilaan omista soluista, elimistö ei hyljeksi sitä.

Eläimillä tehdyt maksankasvatuskokeilut ovat vielä alkuvaiheessa, mutta ne antavat toivoa siihen, että jonain päivänä kehitys saattaa johtaa elinten uudenlaiseen tuotantoon.
http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/181575.shtml

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat