Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Hei,

Eräällä palstalla on ollut keskustelua laserien tehosta, lähinnä luokan 3a ylittävistä (vanha jenkkistandardi, eli yli 5 mW). Yritin googlailla ihan hupina minkä tehoisia diodeja löytyy PS3:sta ja Blu-Ray-soittimista, mutta valmistajien sivuilta ei oikein tahdo löytyä tietoa. Korkeintaan puhutaan nimellisvirrasta (ja sekin harrastelijasivustoilta, eli epävirallista tietoa), mutta en itse tiedä käyttöjännitteitä.

Varmaan terveellä järjellä voi jo olettaa että polttavissa on nimellisteho suurempi, mutta kuinka suuria ne tehot suunnilleen ovat? Entä muut ominaisuudet kuten käyttökantama, kuinka teho laskee etäisyyden noustessa? Varmaan se nimellisteho pätee vain sentin tai parin päähän jokatapauksessa kun miettii alkuperäistä käyttötarkoitusta.

Ja ei, en ole rakentamassa sokaisinta itse, kunhan vain kiinnostaa

Kommentit (4)

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt12.4.2005

Sony kertoo näin Blue-Ray-laseristaan. Luultavasti muutkin merkit ovat samalla hehtaarilla.

Laserin kantama taas riippuu laserlähteen divergenssistä ja siihen liitetystä optiikasta. Näiden kanssa askarteluun pitää jo olla kohtuullisesti tietämystä siitä, mitä on tekemässä. Lisäksi tämänkin tehoiset pulssilaserit ovat sellaisia, että osaamattoman on syytä varata valkoinen keppi huoneensa nurkkaan.

Vanha jäärä

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29581
Liittynyt16.3.2005
Shan
Korkeintaan puhutaan nimellisvirrasta (ja sekin harrastelijasivustoilta, eli epävirallista tietoa), mutta en itse tiedä käyttöjännitteitä.Nelisen volttia se on, kuten GaN puolijohteilla on tapana. Voi olla noilla virroilla vähän ylikin.

Entä muut ominaisuudet kuten käyttökantama, kuinka teho laskee etäisyyden noustessa?Pelkän laserdiodin säde hajaantuu hyvin nopeasti. Kulma on toiseen suuntaan ylensä yli 90 astetta ja toiseenkin kymmeniä asteita. Säde pitää koota optiikalla, ja kuten joku jo totesi, sen jälkeen kaikki on kiinni optiikasta. Pane se kiinni 8 m:n kaukoputkeen, niin hajaantuma on joitakin mikroradiaaneja.

Varmaan se nimellisteho pätee vain sentin tai parin päähän jokatapauksessa kun miettii alkuperäistä käyttötarkoitusta.Se lähtöteho on sinistä valoa. Siitä muutama kymmenen prosenttia siroaa tai absorboituu ilmakehään, ja loppu kantaa sitten maailman tappiin. Käytännöllinen kantama riippuu kolimointi- tai fokusointioptiikasta, detektorista ja käyttötarkoituksesta. Levyjä poltettaessa se säde fokusoidaan muutaman millin päähän, mutta voi sen fokusoida kauemmaksi tai kollimoida lähes yhdensuuntaiseksi säteeksi, jolloin kantama on harrastetasollakin kilometrejä tai hyvällä säällä pimeässä jopa kymmeniä kilometrejä (siis riittävä antamaan tunnistettavan vasteen detektorille tai silmälle).

Ja ei, en ole rakentamassa sokaisinta itse, kunhan vain kiinnostaaJoo, parempi antaa laserien olla, jos tiedot laserturvallisuudesta ovat olemattomat. Ne ovat oikeasti erittäin petollisia laitteita, joiden käytännöllisyys leikkikaluna on samaa luokkaa kuin .22 pistoolilla.

Kiitos vastauksista. Tuon 250mW, mitä Sony toteaa, sainkin jostain internetin perukoilta kaivettua mutta ei ollut varmuutta asian oikeellisuudesta.

fraatti
Seuraa 
Viestejä59
Liittynyt11.11.2009

mitä nopeampi polttava-asema, sen tehokkaampi on laserin oltava..

tuolla forumilla on keskustelua tehoista, optiikasta, jäähdytyksestä, rakentelusta yms.. saapi vaan hiukan laittaa euroja riviin jos meinaa 12xbluray kirjoittavan pistää lihoiksi vain tuon ledin takia..

tuossa taulukkoa millaisilla virroilla noita on ajettu
http://farm5.static.flickr.com/4020/470 ... 645b_b.jpg

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat