Seuraa 
Viestejä465

Onko DeskSpace-ohjelma tuttu? Tai muu sellainen hyötyohjelma (tai käyttikseen integroitu toiminto), joka mahdollistaa useiden erillisten työpöytien sijoittamisen 3-ulotteisen kuution tahkoille.

Olen viime kuukausina alkanut käyttää DeskSpacea systemaattisemmin ja huomannut kuinka tietyn kaavamaisuuden itselleni opetettuani, on käynyt varsin helpoksi vaihdella eri kontekstien välillä ilman, että niissä (eräänlaisessa zonessa) mielessäni käsittelemäni asiat menisivät erityisesti "sekaisin" tai syntyisi merkittävä vuotoja kontekstista toiseen.

Kontekstilla viittaan siihen, että pitäytymällä (karkeasti kuvaillen) yhtä kuution tahkoa käyttäessäni tietynlaisissa toiminnoissa (esim. Java-ohjelmointiympäristööni liittyvien työkalujen käytössä ja mahdollisten dokumenttien esillä pitämisessä), toisella tietyntyyppisten opiskeluun liittyvien tehtävien tekemiseen tarvittavia työkaluja (mm. webpalvelu käsitekarttailuun ja tekstinkäsittelyohjelma lokaalisti), kolmannella silmäillen tietynaiheisia artikkeleita ja blogeja, jne. tulen opettaneeksi mieltäni jäsentelemään "asioita" sillä tapaa hienosyisesti, että niiden välillä on helppo poukkoilla, eikä mieli ns. mössöönny.

Toki sekin on mahdollista, että olenkin sillä tapaa vähän tyhmä, että yksinkertaisesti unohdan, mitä juuri katsoin jollain tahkolla, mutta ainakin palatessani takaisin aiemmalle tahkolle koen varmuutta, että siinä on jotain jota olen ennenkin käsitellyt.

Tämän systeemin hienoutta ei voine ymmärtää, ellei sitä itse kokeile ja pienehkön vaivan kautta opeta itselleen tiettyä kaavamaisuutta. Tosin, tuo kaavamaisuus on välivaihe, jota ei enää tarvitse siinä vaiheessa, kun kontekstista toiseen siirtyily sujuu ns. keposesti. Ihan aluksi itsekin käytin vain kahta kuution sivua, mutta kaikkien kuution sivujen käyttöön mieltymisen jälkeen en enää viitsisi palata vähempään.

Tämän metodin toimivuutta edesauttaa suuressa määrin hyvännäköiset taustakuvat. Ne toimivat muistin tukena ja auttavat aivoja kiinnittämään eri työpöytien käyttötavoista ja sisällöistä muodostuvan olemuksen johonkin yhteen asiaan tjs.

Sopivien taustakuvien kokeilu opettaa myös jotain runoudesta, sillä hyvinkin hienovaraiset eroavuudet voivat olla merkittäviä ja jotta kokonaisuus toimisi hyvin pitää kaikkien kuuden taustakuvien toimia jollain hankalasti sanallisesti määritettävällä tavalla yhteen. Sopiva kombinaatio taustakuvaa ja yhdellä tahkolla tapahtuvaa toimintaa ei todennäköisesti löydy yhteisestä kantasanasta kuten "viihteellinen taustakuva" ja "viihteellisiä uutisia selaimen välilehdissä ja "viihdettä videosoittimesta".

Erilaisia kombinaatioita kokeilleena en suosittelisi käyttämään liikaa "samaa ryhmää" edustavia taustakuvia kuten pelkkiä abstrakteja taustakuvia tai "nättejä naisia/miehiä juomassa iltateetä" tai "vihersävyisiä kuvia" tai "tippukivien top 6". Yksilökohtaista varmaankin ja riippunee siitä kuinka harjaantunut on erottelemaan kuvien eri tavoin koettavaa olemusta toisistaan. Olemukselle viittaan tässä siihen, että kuvien havainnointi ja analysointi on dynaamista, eri nopeudella eri tavoin koettavaa.

En ole varma siitä, kuinka paljon vaikuttaa näytön fyysinen koko, mutta ainakin kuution pyöräyttämiseen olisi syytä olla nopsahko näytönohjain. Jos kuution pyörittely ei ole sulavaa, kiinnittyy huomio joka pyöräytyksellä tarpeettomuuksiin.

Suosittelen kokeilemaan. Vasemmalla kädellä vaan ctrl + shift + alt (kuutio esiin) ja pienellä hiireneleellä sopiva kuution sivu esille (ohjelma hoitaa kuution sivu asemoinnin kohdalleen).

Vaikka tämä mainokselta kuulostakin, niin olen vain aidosti viehtynyt tästä tuotteesta, joten sen tautta suosittelen. Tuolta siis (trial-versio saatavilla): http://www.otakusoftware.com/deskspace/see/

Ilmeisesti vastaavanlaista CubeDesktopia en ole koskaan itse kokeillut: http://www.thinkinbytes.com/en/products/cubedesktop/features.php

Widescreen-taustakuvia:

http://abduzeedo.com
http://www.themebin.com/category/hd-wallpapers/
http://www.wallcoo.net/
http://www.fohguild.org/forums/screenshots/4328-pretty-girl-thread-1462....
http://blogs.msdn.com/b/mswanson/archive/2005/11/10/wallpaper.aspx
http://images.google.com/images?hl=en&safe=off&imgsz=&imgtbs=z&tbs=isch:...

Kommentit (2)

Vaikuttaa hauskalta.

Harmi vaan kun ei saa synkronoitua joka näytölle erikseen omaa, itsenäistä cubea, nyt on käytössä vain 6 kokonaislayeria kun muutoin voisi olla 24..

Ja se riivatun trial, no jaa, enpä itsekään mokomaa ilmaiseksi tekisi..

smarko
Seuraa 
Viestejä465

Tuli vielä muutama täydentävä ajatus mieleeni. Muistelen Scientific Americanissa olleen muutaman artikkelin verran juttua "aivojen moniajosta". Pullonkaulailmiöistä, orientoitumisviiveistä ja moniajamisen kyvyn harhoista kerrottiin, mutta vielä löytyi ei-maksullisten joukosta se mitä varsinaisesti etsin eli se, jossa kerrottiin aivojen kykenevän jakamaan kahta eri päämäärä kohti pyrkivät tavoitteet eri aivopuoliskojen tehtäväksi. Se artikkeli löytyy tuosta ("Motivated Multitasking: How the Brain Keeps Tabs on Two Tasks at Once", julkaistu 15.04.2010). Muita voi etsiä hakusanalla multitasking.

A new study, however, illustrates how the brain can simultaneously keep track of two separate goals, even while it is busy performing a task related to one of the aims, hinting that the mind might be better at multitasking than previously thought.On kuitenkin on niinkin, kuten on mm. samaisessa lehdessä kerrottu, että aivot eivät tee työnjakoa niin karkealla tavalla jakaen, että yksi osa aivoja tekisi vain ja ainoastaan jotain tiettyä (esim. "kielellistä prosessointia", vaan eri tyyppiset tehtävät hajaantuvat tehtäväksi eri puolin aivoja, molemmin puolin. Näen kuitenkin tarpeelliseksi määritellä mitä sana tehtävä voi tässä tarkoittaa, sillä oma hypoteesini on, että mitä hienojakoisempi (mitä matalammalla abstraktion tasolla) tehtävä on, sitä useampia sellaisia tai sen tapaisia voi suorittaa yhtä aikaa.

Täten esim. tietynväristen kirjainten etsiminen valokuvasta voi olla jo niin kuormittavaa, että siitä tehtävästä ei nopsaan siirtyillä edestakaisin toisen tehtävän välillä, jossa tarkoituksena olisi vaikkapa miettiä mikä annetuista neljästätoista kuviosta muistuttaa jotain annettua yhtä kuviota.

Mutta tässä kuutiometodissa kyse ei olekaan niinkään siitä, pystyykö täysin eristämään tietoisuudestaan muilla kuution sivuilla olevan ja pystyykö niiden välillä singahtelemaan nopeasti. Kuution sivulta toisella siirtyessä voi olla jotain yksittäisiä hetkellisiä "vuotoja", kuten voisi olla vaikka real-life -tilanteessa, jossa vaikkapa kaupassa tehty havainto tuo hetkellisesti tietoisuuteen jotain minkä havaitsi eilen elokuvissa käydessään. Kun kuution sivulla "oleskelu" jatkuu pidempään (orientointi), sillä pikku havainnolla ei ole mitään erityistä merkitystä. Tätä voi verrata vaikka zen-meditointiin, jonka edetessä mikään ulkopuolinen häiriötekijä muuntuu yhä heiveröisemmäksi aiheuttamaan häiriöitä.

Tätä voisi verrata myös koulun eriaiheisiin oppitunteihin, jotka eivät mene mielessä sekaisin, vaikka olisivatkin peräjälkeen. Tosin, voidaan ajatella esim. kahden eriaiheisin oppitunnin "vetävän toisiaan lähemmäksi", jos niissä esiintyy paljolti jollain tapaa yhtenäistä tai toisistaan muistuttavaa sisältöä, mutta lopulta näidenkin yhtäläisyyksien vaikutus heikkenee ja mieli tekee niistä "väkisin" jotain toisistaan eroavaa. Kun ymmärtää, että tuo erottuminen tapahtuu väistämättä, ei piskuisista yksittäisistä mielleyhtymistä tarvitse välittää tuon taivaallista. Ei tarvitse muuta kuin jatkaa sitä mitä aloitti.

Kuten kouluaineitakin, voisi kuution eri sivujen tapahtumia ajatella "sumerajaiseen pursottimeen kapseloituna informaationa ja intuitioina", josta saattaa pienessä määrin säteillä jotain hallitsemattomasti, mutta enimmäkseen kyse on kontrolloiduista purskeista. Jos "kapseloitu aines" olisi kaikissa jotain tolkutonta mössöä, niin olisihan niitä kovin hankala hyödyntää.

Jottei tämä menisi liian vakavaksi, Kate Perry haluaa purskauttaa tähän päätteeksi (kuutioita ja kuplia tässäkin, mutta yhteys tahaton): http://www.mtv.com/videos/katy-perry/527631/california-gurls.jhtml#id=15...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat