Seuraa 
Viestejä506
Liittynyt15.1.2008

Miksi joillakin ihmisillä ei ole mielikuvitusta?

Miten tunteet liittyvät tähän?

Miten mielikuvitus kehittyy?

Voiko 'syntyä' ilman mielikuvitusta (jos on ns. terve lapsi)?

Mihin kaikkeen mielikuvitusta tarvitaan? Hyödyt? Haitat?

Onko ihmisten, ihmiskunnan mielikuvitus vähenemässä? Enenemässä? Pysyy samana?

Onko mielikuvitus tarpeellinen ihmisille? Yksilökohtaista?

Muuta:

Miten psykologia selittää tämän (tai jokin muu tieteenala)?

Ovatko jotkut 'tappaneet' tämän piirteen itsessään? Esim. Ihminen haluaa olla vain 'tietoa ja järkeä' tai ei ehkä kestä tunteita tai jotain muuta, esim. hallinnan menettämistä?

Tai onko se tullut joillakin 'tapetuksi' jatkuvalla fyysisellä tai henkisellä väkivallalla? Esim. Hallinnalla, siten, että toinen kontrolloi ja hallitsee toista ja toisen mieltä niin vahvasti, että tämän hallittavan omalle mielelle ei ole tilaa tai, että hänen oma mielikuvituksensa, oma ajattelukyky? kuihtuu?

Tekevätkö poliitikot, 'hallitsevat' tai muut manipuloijat tätä tietoisesti?

"Mikä sen helpompaa hallita kansaa jonka mielikuvitus ja käsityskyky on muokattu hallitsemisen tarpeita vastaavaksi".

Ystävääni hakattiin paljon lapsena kotona. Hänellä ei ole ehkä mielikuvitusta, vaan hän pelkästään 'matkii ja kopioi' kaiken elämässään.

Toisen ystäväni äiti hallitsee mielestäni ystäväni mieltä ja elämää. Äiti on päälle 80 v. Tyttärellä on 3 lasta ja mies, mutta ei ehkä omaa mieltä?

Kysymyksen lähtökohtana on omat havaintoni ihmisistä ja elämästä. Olen myös kiinnostunut psykologiasta hieman.

Kaikki asialliset vastaukset ovat tervetulleita! Kiitos ja Suloista Suvea!

Sivut

Kommentit (69)

Mielikuvitus on mielenkiintoinen aihe, mutta hankala määritellä ja mitata.

Pirta
Onko ihmisten, ihmiskunnan mielikuvitus vähenemässä? Enenemässä? Pysyy samana?

Erään vuosikymmeniä opettajana toimineen mukaan ainakin suomalaisten lasten keskuudessa vähenemässä. Tämän opettajan mukaan on lasten on yhä vaikeampaa keksiä itse mitään, jos heille annetaan vapaat kädet (esim. leikkien, kuvataidetunnin aiheiden tai näytelmien tekemisessä). Tämän hän epäili johtuvan siitä, että suosituimmat lelut ovat nykyään tv-sarjojen ja elokuvien hahmoja: niillä on jo paketista tullessaan valmiit nimet, tarinat ja persoonallisuudet, joiden ympärillä leikit sitten pyörivät. Ei tarvitse keksiä itse, kuten vielä silloin kun itse olin muksu (eikä siitäkään kovin kauaa ole - en siis tarkoita käpylehmien aikaa).

Pirta
Miten mielikuvitus kehittyy?

Sanoisin, että käyttämällä sitä, ja nimenomaan aika varhain lapsuudessa. Eiköhän sitä myöhemminkin voi kehittää, mutta leikki-iässähän se normaalisti kehittyy, kun leikit muuttuvat yhä luovemmiksi ja monimutkaisemmiksi.

Eiköhän mielikuvituksen määrä ole vakio, kuitenkin modernissa yhteiskunnassa mielikuvitukseen perustuvilla uskonnoilla ja uskomuksilla on aina vain vähemmän tilaa tieteen viedessä niiden paikan.

Toisaalta aikana ennen televisiota ja nettiä, uutiset/urheilukisat kuunneltiin radiosta, tapahtumat siis piti osaksi kuvitella, liittynee informaatioteknologian vallankumoukseen. Ennen suurista seikkailuista luettiin lähinnä kirjoista, nyt mennään elokuviin.

Yhdessä motivaation kanssa mielikuvitukseni kerää voimat ja tulen kykeneväksi toimintaan. esim. kun nälkä, jano tai mikä tahansa tarve pitää tyydyttää.

Mielikuvitetut toiveeni, tarpeeni, haluni, pelkoni ym. antavat osviitan siihen, mihin käytän energiaani.

Mielikuvitukseni avulla näen, miten työ olisi parasta tehdä ja myös lopputuloksen jo siinä vaiheessa, kun olen vasta motivoitumassa tekemään jotain.

Liukuhihnatyöt tai muut työt, joita en itse suunnittele enkä ehkä koe niitä edes tarpeellisiksi, tylsistyttävät älyn, mielen, halut ja kyvyn ajatella, ellen vapaudu niistä töistä. Jos mielikuvittaja minussa sairastuu tylsyyteen, kykyni kokea todellisuutta mielekkäänä häiriintyy.

Mielikuvituskykyni virkistyy totuuden etsimisestä. Etsiminen on kuin "mielikuvituslihasten" harjoittamista.

Pidän mielikuvituskykyä tärkeänä kaikenlaisessa selviytymisessä. Ilman mielikuvitusta ei mistään tule mitään.

Fyysisen tai henkisen väkivallan alaisena ihminen käpertyy, eikä siinä tilanteessa toimi oikein mikään.
Suomessa on noin 300 000 työkyvyttömäksi masentunutta, sanottiin äskettäin uutisissa.

Maalaisjärki
Seuraa 
Viestejä1296
Liittynyt1.9.2006

Alkuperäisen viestin lähettäjä voisi myös tuumailla, että pulppuaako filosofisessa kysymyksessäsi ennemminkin oma epäilysi itseäsi kohtaan näin suoritusyhteiskunnan paineessa.
Epäiletkö oman mielikuvituksesi olevan puutteellinen, kaiken tämän nykyinformaation vyöryn edessä. Tuntuuko, että joka paikka pursuaa luovia, ja yli-inhimillisen lahjakkaita ihmisiä?

Nykyaika on kuin hektinen putkijuoksu jonka aikana mieli turrutetaan valmiiksi puolestasi suunnitelluilla asioilla.
Kaupassa käyntikin on kohta sitä, että kävelet vain portista sisään, ja siru ihosi alla laukaisee ohjelman joka tuo sinulle valmiissa paketissa viikottaiset ostoksesi jotka veloitetaan crediiteistäsi suoraan... Ei tarvitse enää keräillä hyllyistä tavaraa, tai jutella kassaneidin kanssa viikonlopun säästä.

Tässä on hyvä hetki miettiä uudestaan mielikuvituksen puutteen syytä. Ihmiset tekevät mukavuudenhalussaan itsestään tahdottomia lampaita, jotka elää elämänsä tehden töitä että voi elää seuraavan päivän. Joku siitä hyötyy, hmmmmmmm, kukahan...

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

Eräs asia, joka ajaa ihmisen mielikuvitutsta tai muuttaa sitä haluamaansa suuntaan on media, jolla on suuri merkitys ajattelussamme.
Kukaan ei edusta sitä, mutta se hallitsee monia ihmisimieliä.
Historiassa uskonto teki samat asiat.
Omat ajatukset ovat aina harvinaisuus.

Yksilöllisyyden saa helpoiten kaupasta. Osta hassut silmälasit, tatuointi, oudot vaatteet ja värjää hiuksesi. Sano että olet homo tai biseksuaali. Sen pitäisi riittää WSOY kustannussopimukseen.

Toope
Seuraa 
Viestejä24551
Liittynyt23.7.2006
Mei long
Mielikuvitus on mielenkiintoinen aihe, mutta hankala määritellä ja mitata.

Pirta
Onko ihmisten, ihmiskunnan mielikuvitus vähenemässä? Enenemässä? Pysyy samana?

Erään vuosikymmeniä opettajana toimineen mukaan ainakin suomalaisten lasten keskuudessa vähenemässä. Tämän opettajan mukaan on lasten on yhä vaikeampaa keksiä itse mitään, jos heille annetaan vapaat kädet (esim. leikkien, kuvataidetunnin aiheiden tai näytelmien tekemisessä). Tämän hän epäili johtuvan siitä, että suosituimmat lelut ovat nykyään tv-sarjojen ja elokuvien hahmoja: niillä on jo paketista tullessaan valmiit nimet, tarinat ja persoonallisuudet, joiden ympärillä leikit sitten pyörivät.

En oikein usko tuota. Ei lapsen mielikuvitus häviä, vaikka hän saisi leluikseen sosiologi- ja psykologiryhmän suunnittelemia leluja. Kyllä lapsi aina keksii uutta, on hänellä vähän tai paljon leluja. Tietynlaisia odotuksia lasten leikeille on aina vanhempien osalta edellytetty. Tämä on vähän kuin kysymys siitä, että nykynuoriso on perseestä, toista oli meidän aikanamme. Tätä kysymystä lienevät jo muinaiset neanderthalilaiset esittäneet. Aina ne ovat pärjänneet.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä27924
Liittynyt13.5.2005
Toope
Mei long
Mielikuvitus on mielenkiintoinen aihe, mutta hankala määritellä ja mitata.

Pirta
Onko ihmisten, ihmiskunnan mielikuvitus vähenemässä? Enenemässä? Pysyy samana?

Erään vuosikymmeniä opettajana toimineen mukaan ainakin suomalaisten lasten keskuudessa vähenemässä. Tämän opettajan mukaan on lasten on yhä vaikeampaa keksiä itse mitään, jos heille annetaan vapaat kädet (esim. leikkien, kuvataidetunnin aiheiden tai näytelmien tekemisessä). Tämän hän epäili johtuvan siitä, että suosituimmat lelut ovat nykyään tv-sarjojen ja elokuvien hahmoja: niillä on jo paketista tullessaan valmiit nimet, tarinat ja persoonallisuudet, joiden ympärillä leikit sitten pyörivät.

En oikein usko tuota. Ei lapsen mielikuvitus häviä, vaikka hän saisi leluikseen sosiologi- ja psykologiryhmän suunnittelemia leluja. Kyllä lapsi aina keksii uutta, on hänellä vähän tai paljon leluja. Tietynlaisia odotuksia lasten leikeille on aina vanhempien osalta edellytetty. Tämä on vähän kuin kysymys siitä, että nykynuoriso on perseestä, toista oli meidän aikanamme. Tätä kysymystä lienevät jo muinaiset neanderthalilaiset esittäneet. Aina ne ovat pärjänneet.Mielestäni Mei longin esittämä hypoteesi on varsin johdonmukainen. Lapset, jotka eivät ole joutuneet harjaannuttamaan mielikuvitustaan joissain tietyissä tehtävässä, pärjäävät noita osa-alueita testaavissa tehtäväissä heikommin kuin ne lapset, joilla noilla alueilla mielikuvituksen käyttöä on alunperin harjaannutettu.

Tietysti voisi pohtia sitä, tarvitseeko mielikuvitusta kehitellä välttämättä aina käpylehmillä sillä mielikuvitusta voinee kehitellä barbeillakin, kunhan osaa kyseenalaistaa barbeihin liittyvät vallitsevat normit.

Riittoisampi keskustelukumppani.

Pienet lapset leikkivät sen mukaisia leikkejä kuin ovat heidän aikuisen mallinsa toiminnan motiivit.
Lapset tuntevat mallinsa motiivit, koska he ovat pikkupatoja, joilla vielä on korvat, silmät ja paljon muita kykyjä. Niiden kykyjen käytöstä aikuiset usein tekevät syyn väärinmenettelyihinsä lasta kohtaan.

Ajatuksesi ovat sinun tekojasi.

-:)lauri

Mielestäni Mei longin esittämä hypoteesi on varsin johdonmukainen. Lapset, jotka eivät ole joutuneet harjaannuttamaan mielikuvitustaan joissain tietyissä tehtävässä, pärjäävät noita osa-alueita testaavissa tehtäväissä heikommin kuin ne lapset, joilla noilla alueilla mielikuvituksen käyttöä on alunperin harjaannutettu.

Tietysti voisi pohtia sitä, tarvitseeko mielikuvitusta kehitellä välttämättä aina käpylehmillä sillä mielikuvitusta voinee kehitellä barbeillakin, kunhan osaa kyseenalaistaa barbeihin liittyvät vallitsevat normit.
Kyllä olisin taipuvainen uskomaan, että tuon opettajan havaitsema mielikuvituksettomuus saattaa hyvinkin liittyä välineen / lajin outouteen. Jos taas verrataan nykylasten mielikuvitusta kännykän tai tietokoneen käytössä, he pesevät vanhanajan muksut mennen tullen. Meillä kaavoihin kangistuneilla aikuisilla mielikuvituksen puute estää näkemästä niitä uusia alueita, joilla lasten mielikuvitus ja luovuus nykyään kukkii. Sen sijaan odotamme romanttisesti pääsevämme heitä seuraamalla palaamaan omiin muistikuviimme suloisesta lapsuusajasta. Jos se ei toteudu, olemme taipuvaisia syyttämään lapsia epäkelvoiksi tai jotenkin huonommiksi lapsiksi kuin itse aikoinaan olimme.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä27924
Liittynyt13.5.2005
Feminine
-:)lauri

Mielestäni Mei longin esittämä hypoteesi on varsin johdonmukainen. Lapset, jotka eivät ole joutuneet harjaannuttamaan mielikuvitustaan joissain tietyissä tehtävässä, pärjäävät noita osa-alueita testaavissa tehtäväissä heikommin kuin ne lapset, joilla noilla alueilla mielikuvituksen käyttöä on alunperin harjaannutettu.

Tietysti voisi pohtia sitä, tarvitseeko mielikuvitusta kehitellä välttämättä aina käpylehmillä sillä mielikuvitusta voinee kehitellä barbeillakin, kunhan osaa kyseenalaistaa barbeihin liittyvät vallitsevat normit.
Kyllä olisin taipuvainen uskomaan, että tuon opettajan havaitsema mielikuvituksettomuus saattaa hyvinkin liittyä välineen / lajin outouteen.No jotain tuon kaltaista yritin tuohon viestiini itsekin kutoa, joskin ilmeisesti epäonnistuneella lopputuloksella.

Jos taas verrataan nykylasten mielikuvitusta kännykän tai tietokoneen käytössä, he pesevät vanhanajan muksut mennen tullen. Meillä kaavoihin kangistuneilla aikuisilla mielikuvituksen puute estää näkemästä niitä uusia alueita, joilla lasten mielikuvitus ja luovuus nykyään kukkii. Sen sijaan odotamme romanttisesti pääsevämme heitä seuraamalla palaamaan omiin muistikuviimme suloisesta lapsuusajasta. Jos se ei toteudu, olemme taipuvaisia syyttämään lapsia epäkelvoiksi tai jotenkin huonommiksi lapsiksi kuin itse aikoinaan olimme.Nyt kyllä sisko hyvä todistat väkevästi. Minulla ei ole tuohon tällä erää lisättävää.

Riittoisampi keskustelukumppani.

-:)lauri

No jotain tuon kaltaista yritin tuohon viestiini itsekin kutoa, joskin ilmeisesti epäonnistuneella lopputuloksella.Ymmärsin kyllä ideasi, mutta halusin vielä jatkaa ajatusta ja tarkentaa kuvaa.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä27924
Liittynyt13.5.2005
Feminine
-:)lauri

No jotain tuon kaltaista yritin tuohon viestiini itsekin kutoa, joskin ilmeisesti epäonnistuneella lopputuloksella.Ymmärsin kyllä ideasi, mutta halusin vielä jatkaa ajatusta ja tarkentaa kuvaa.Hei, teit sen tosi hyvin. On aina mielenkiintoista lukea perusteltua järkeiluä asiasta kuin asiasta.

Riittoisampi keskustelukumppani.

Minua usein hieman häiritsee aikuisten halu asettaa lasten tehtäväksi eräänlainen viattoman ja onnellisen lapsuuden esittäminen meille aikuisille. Itse näen lasten "tehtävänä" aikuiseksi kehittymisen.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat