Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mitä tarkalleen NASA tekee tällä hetkellä mars-projektin eteen?

Sivut

Kommentit (21)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005

Tarkoitatko miehitettyä Mars -lentoa? Eipä taida tehdä mitään suoraan projektia tukevaa. Ainakaan merkittävää ison budjetin työtä. Toki moni käynnissä oleva tutkimusprojekti voi onnistuessaan tukea epäsuorasti Mars-lentoa, jos sellainen joskus päätetään toteuttaa.

Telep
Mitä tarkalleen NASA tekee tällä hetkellä mars-projektin eteen?

Jos mars-projektilla tarkoitat Marsin tutkimista, niin NASA tutkii Marsia. NASA:lla on tällä hetkellä Marsin pinnalla kaksi mönkijää Spirit ja Opportunity (tosin Spirit edelleen aloillaan). Marsin kiertoradalla NASA:lla on kaksi luotainta Mars Odyssey ja Mars Reconnaissance Orbiter. ESA:lla on yksi Marsia kiertävä luotain Mars Express. Näiden vehkeiden (+muiden) havainnot ovat tuottaneet ja tuottavat edelleenkin valtavasti uutta tietoa Marsista, sen historiasta ja sen olosuhteista.

Ensi vuonna laukaistaan NASA:n uusi Mars-mönkijä MSL Curiosity ja ESA:n suunniteltu ExoMars-mönkijä laukaistaan joskus 2016-18. Muiden miehittämättömien luotainten ohella NASA ja ESA suunnittelevat näytteenhakumissiota Marsiin laukaistavaksi joskus vuoden 2018 paikkeilla, projekti kuuluu ESA:n ja NASA:n Mars-tutkimusta koskevaan yhteistyösopimukseen Mars Exploration Joint Initiativeen.

Jos tarkoitat miehitetyn Mars-lennon valmistelua niin eipä se NASA ole siihen paljoa viime aikoina suoraan panostanut - onneksi - mutta en tiedä millainen osa NASA:n nykyisestä budjetista menisi suoraan miehitetyn Mars-lennon suunnitteluun. Tällä hetkellä tehtävä Marsin tutkimus toki tukee myös mahdollista tulevaa miehitettyä Mars-missiota tuottamalla uutta tietoa Marsista ja sen olosuhteista, ja tarvittavasta teknologiastakin. Näytteenhakumissiokin antaisi tietoa ja kokemusta Marsiin laskeutumisesta sieltä nousemaan kykenevällä aluksella, sillä se on suorituksena erityisen haastava.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Ihan vaan mutuna heitän.

Kuu ja muu lähiavaruus on kai noussut kiinnostavammaksi siinä mielessä, että sitä voisi olla mahdollisuus hyödyntää jopa kaupallisesti ja sehän on pitkälti rahoituksen perusta nykymaailmassa, jossa veronmaksaja ei enää halua maksaa avaruuden valloittamista poliittisista syistä.

Mars ei näköpiirissä olevalla tekniikalla omaa mitään taloudellista substanssia joten en keksi mitään, mitä ei siellä voitaisi hoitaa erilaisilla teknisillä laitteilla ilman ihmisen läsnäoloa.

Voisi toki olla viihteellistä lähettää Marsiin ihmisenmuotoisia robotteja jotka PR-arvollaan voisivat hankkia yleisön kiinnostuksen ja sitä myöden lisää rahaa.

- Ubi bene, ibi patria -

Ongelmana armaassa Suomessamme on armoton kadehdinta ja totaalinen yrittämättömyys. Täällä ei saisi menestyä millään tavalla. Jos pärjäät jossakin, olet yhteiskunnan luopio.

Esimerkki omasta elämästäni: olen itse hankkinut koulutuksen, työpaikan ja perheeni elannon lähtien täysin nollapisteestä (ei varakkaita vanhempia, ei rikkaita suhteita eikä perintöjä, opiskelut lainarahalla, jne.). Entinen naapurini - joka ei viitsinyt käydä edes peruskoulutusta loppuun, ei ota mitään töitä vastaan eläen sosiaaliavustuksilla, sanoo sitten aina kun nähdään kaupassa "kelpaahan teidän rikkaiden".

Suomessa on töitä ihan tarpeeksi, jos vaan sitä viitsii etsiä ja tehdä - en minäkään ole täysin oman alani töissä. Vuosien kuluessa on tullut oltua siivojana, kaupan myyjänä, taimitarhalla, vaikka akateemiseen työhön kouluttauduinkin. Tuntuu hirvittävältä kun nuori vastavalmistunut ei ota työpaikkaa vastaan "koska siitä ei saa kunnon liksaa" - helpompaa on olla kotona korvauksella.

Tekeekö NASA enää miehitettyjä lentoja minnekään? Enkä nyt puhu vain kiertoradasta tai avaruusasemista, vaan miehitettyjen lentojen tekemistä kuuhun tai marsiin?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
Telep
Tekeekö NASA enää miehitettyjä lentoja minnekään? Enkä nyt puhu vain kiertoradasta tai avaruusasemista, vaan miehitettyjen lentojen tekemistä kuuhun tai marsiin?Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa ei. Avaruussukkula ei edes pysty toiminaan matalaa kiertorataa korkeammalla, ja käsittääkseni ne panivat uuden Orion -aluksen kehittelyn jäihin.

Todennäköisesti kiinalaiset tekevät seuraavat mielenkiintoiset miehitetyt lennot. Mutta ei ole ollenkaan sanottua, etteikö sielläkin rahoitushalut hiivu ennen kuin mitään saadaan aikaan.

Onko totta että NASA on pistänyt prioriteetikseen nykyään materiaalien ja näytteiden tutkimisen eikä avaruuslentojen suunittelun ja asiaankuuluvien laitteiden valmistamisen?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
Telep
Onko totta että NASA on pistänyt prioriteetikseen nykyään materiaalien ja näytteiden tutkimisen eikä avaruuslentojen suunittelun ja asiaankuuluvien laitteiden valmistamisen?En minä edes tiedä mihin Nasa tällä hetkellä pyrkii. Ongelma on, että Nasan johto (tai omistajat, en tunne hallintobyrokratiaa) on ailahteleva tuuliviiri, joka vaihtaa muutaman vuoden välein päätavoitetta, alkaa kehitellä uusia laitteita, kunnes joku laskee, että ei homma onnistu näillä rahoilla, jolloin kaikki pannaan jäihin ennen kuin mitään saadaan aikaan. Avaruustutkimus vaatisi paljon pitkäjänteisempää suunnittelua kuin mihin valtion tai liike-elämän päättäjät tänä päivänä pystyvät. Uraa uurtava miehitetty avaruusprojekti vaatisi sitoutumista ainakin 20-30 vuodeksi, ellei siihen syydetä aivan toisen luokan rahasummia kuin nykyään. En usko sen olevan mahdollista tämän päivän maailmassa.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Arvio:

NASA on verovaroin ylläpidetty liittovaltion avaruustutkimusvirasto joka on myös kaiken kansallisen avaruustoiminnan lupahallinnollinen viranomainen Valloissa ja sen purkamiseen on ollut erittäin kovia taloudellisia ja poliittisia paineita jo pitkään.

- Ubi bene, ibi patria -

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Presidentti Obama alkuviikosta julkaisi puheessaan USA.n aikomuksena olevan miehitetty lento asteroideille 2025 hujakoilla.

Voisiko olla, että asteroidilentotekniikkaa osin valmistellaan myös tulevan asteroiditorjunnan vuoksi. Tieteellinen hyöty lennolla on aika kyseenalainen, koska näytteet voisi hakea ja tutkimuslaitteet sijoittaa kertaluokkia pienemmällä kustannuksella ilman miehistöä. Jotain tuossa piilee kuitenkin. Tuskin kuitenkaan viedään loppuun tätäkään, vaan homma jää muutamassa vuodessa kitumaan muitten poliittisten kohotusten rinnalle johonkin NASAn autotalliverstaaseen.

- Ubi bene, ibi patria -

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
Pacanus Rusticanus
Voisiko olla, että asteroidilentotekniikkaa osin valmistellaan myös tulevan asteroiditorjunnan vuoksi. Tieteellinen hyöty lennolla on aika kyseenalainen, koska näytteet voisi hakea ja tutkimuslaitteet sijoittaa kertaluokkia pienemmällä kustannuksella
ilman miehistöä.Tuo on yksi hyöty hommasta. Lisäksi miehitetty retki asteroidille on hyvää harjoitusta Mars-lentoa varten. Se vaatii esimerkiksi pitkään oleskeluun avaruudessa pystyvän aluksen. Kun se on kehitetty ensin, on sitten helpompi lisätä Marsin keikan vaatimat erityisosat.

Tuskin kuitenkaan viedään loppuun tätäkään, vaan homma jää muutamassa vuodessa kitumaan muitten poliittisten kohotusten rinnalle johonkin NASAn autotalliverstaaseen.Joo, voisin lyödä vetoa, että ensin tehdään suuruudenhullut suunnitelmat, sitten tajutaan että reaalimaailmassa hyvää ei saakaan halvalla vaikka niin luultiin ja viimeistään seuraavaa presidentti lyö pensselit santaan ja keksii tilalle jonkun muun kotkotuksen. Alan pikku huiljaa uskoa, että se vaatii jonkun isomman kulttuurisen mullistuksen, ennen kuin ihmiskunta pystyy jälleen ottamaan uusia isompia askelia avaruustoiminnan kanssa. Ne ovat kuitenkin niin kalliita ja pitkäjänteisyyttä vaativia hankkeita, että nyky-yhteiskunta ei sellaiseen kykene sitoutumaan ja yksityisillä ei ole tarpeeksi rahaa.

offmind
Seuraa 
Viestejä15964
Liittynyt19.8.2008
Neutroni
Joo, voisin lyödä vetoa, että ensin tehdään suuruudenhullut suunnitelmat, sitten tajutaan että reaalimaailmassa hyvää ei saakaan halvalla vaikka niin luultiin ja viimeistään seuraavaa presidentti lyö pensselit santaan ja keksii tilalle jonkun muun kotkotuksen.

Tuollaisia perinteisiä avaruuden valloitus tyylisiä lipunpystytys-megaprojektejahan juuri olisi tarkoitus välttää uusille poliittisilla linjauksilla ja siirtyä enemmän pienin askelin etenevään avaruustoimintaan. Eli NASA ei lähtisi toteuttamaan jotain Suurta Tavoitetta vaan keskittyisi tieteeseen ja teknologian kehittämiseen jotka sitten aikanaan mahdollistavat vaikkapa kuuasemat, avaruushotellit, asteroidi- ja planeettalennot jne.

Ne jotka kaiholla muistelevat Apolloa tietenkin koettavat jarruttaa muutosta, koska he kuvittelevat että avaruustoiminta ei etene ilman niitä kaukaisia ja kalliita (ja epärealistisia) megatavoitteita.

Alan pikku huiljaa uskoa, että se vaatii jonkun isomman kulttuurisen mullistuksen, ennen kuin ihmiskunta pystyy jälleen ottamaan uusia isompia askelia avaruustoiminnan kanssa. Ne ovat kuitenkin niin kalliita ja pitkäjänteisyyttä vaativia hankkeita, että nyky-yhteiskunta ei sellaiseen kykene sitoutumaan ja yksityisillä ei ole tarpeeksi rahaa.

Se kulttuurinen mullistus on avaruustoiminnan arkipäiväistyminen. Siihen on vielä matkaa mutta ei enää kovin pitkälti. Ehkä ensimmäinen yksityinen avaruusasemakin on totta jo vuosikymmenen kuluessa.

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29585
Liittynyt16.3.2005
offmind
Tuollaisia perinteisiä avaruuden valloitus tyylisiä lipunpystytys-megaprojektejahan juuri olisi tarkoitus välttää uusille poliittisilla linjauksilla ja siirtyä enemmän pienin askelin etenevään avaruustoimintaan. Eli NASA ei lähtisi toteuttamaan jotain Suurta Tavoitetta vaan keskittyisi tieteeseen ja teknologian kehittämiseen jotka sitten aikanaan mahdollistavat vaikkapa kuuasemat, avaruushotellit, asteroidi- ja planeettalennot jne.Niin, tai sitten kun suuren yleisön kiinnostus avaruuteen hiipuu, Nasalta aletaan leikkaamaan määrärahoja ja koko avaruustoiminta näivettyy arkipäiväiseksi satelliittien laukomiseksi.

Ne jotka kaiholla muistelevat Apolloa tietenkin koettavat jarruttaa muutosta, koska he kuvittelevat että avaruustoiminta ei etene ilman niitä kaukaisia ja kalliita (ja epärealistisia) megatavoitteita.Oleelliset uudistukset, kuten pysyvästi miehitetyt tukikohdat tai Mars-lento, vaativat väkisinkin megapanostuksia. Niihin tarvittavaa teknologiaakaan ei juuri tarvita muuhun, joten ei sitä kukaan kehitä ilman päämäärää.

Se kulttuurinen mullistus on avaruustoiminnan arkipäiväistyminen. Siihen on vielä matkaa mutta ei enää kovin pitkälti. Ehkä ensimmäinen yksityinen avaruusasemakin on totta jo vuosikymmenen kuluessa.Ehkä, ehkä ei. Satelliittien laukaisu tietysti on jo hyvin arkipäiväistä, mutta en kyllä näe, että yksityinen avaruusasema muuttaa mitään. Sillä voidaan ehkä kupata ökyrikkailta avaruusturisteilta sen verran, että homma jotenkin kannattaa, mutta miten kehität pikku hiljaa hommasta edes varakkaan ylemmän keskiluokan tavoiteltavissa olevaa? Tai toisaalta kenelläkään koko maailmassa ei ole rahaa maksaa yksityistä turistikeikkaa Marsiin tai keämökkiä Kuuhun, joten siltäkään pohjalta ei saavuteta mitään uraa uurtavaa.

Kyllä avarusturisminkin muuttuminen arkipäiväiseksi vaatisi jotain hyvin isoa teknistä mullistusta, että avaruuteen rahdatun kaman kilohinta putoaisi kertaluokalla.

Neutroni
Ongelma on, että ... clip clip...Ongelma on siinä, että Nasalla tai muillakaan tahoilla ei ole tarvittavaa uhkaa!

Miehitetyt lennot tehtiin aikoinaan vain siksi, että voitiin näyttää mihin pystytään ja samalla voitiin uhata toista osapuolta (neuvostoliittoa). Nyt uhka puutuu, joten tarvetta lennoille ei ole.

Asteroidit voivat tulevaisuudessa luoda uhan, jopa sellaisen, että rahoitus projektiin järjestyy kansainvälisesti tyyliin:

60% Kiina
20% Nasa
10% Intia
5% Esa
5% Arabi-sijoittajat

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat