Seuraa 
Viestejä45973

Mitä tuo 1Ohm vastus tuossa tekee?

Sivut

Kommentit (29)

Tuo 1Ohm vastus aiheuttaa sen, että kun kuormavirta ylittää n. 700mA, alkaa transistori avustaa regulaattoria virransyötössä. Eli 700mA virralla 1ohm vastuksen yli vaikuttaa 0,7V jännite, mikä on yleinen transistorin kannan kynnysjännite. Ilman tuota vastusta ei transistori pystyisi auttamaan regulaattoria virransyötössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä sen pitäisi tuollakin toimia. Toinen vaihtoehto on kytkeä noita 2N2955 trankkuja rinnan muutama kappale ja kaikille pieniohminen emitterivastus (vaiko kollektorivastus tässä tapauksessa?).

Vierailija

Auttaa.. Siis suojaa kunhan tehospeksit on kunnossa. Lämmölle ei reguparka mitään mahda.

.. Ens kerralla lupaan lukea. En kyllä itse asiassa ole oikosulkusuojauksesta varma kun virta otetaan kuitenkin piirin ohi. Ehkäpä olisi syytä laittaa kuitenkin sulake ja trankun ohjaukseen ptc ja komparaattori. Toisaalta sopivia, paremman hyötysuhteen lutikoita saa samalla rahalla aikaiseksi. Veikkaan että tarttee ainakin emitterivastuksen.

Tossa ei kyllä ole riittävää suodatusta värähtelyä vastaan. Konkkien rinnalle nopeampia konkkia (vaikka muovia). En muista nyt mikä oli 78** sopiva arvo, mutta sen löytää ihan googlea tökkimällä. (tantaalit ei tykkää ylijännitteestä. Itselläni ei kyllä ole kokemusta niiden paukkumisesta, mutta luotan viisaampiini kun ei mulla niin hirveästi sitä kokemusta muutenkaan ole.)

Ja taas mä menin sinne lämpösuojauksiin. :/ Siis shuntti ja komparaattori jos on kriittinen sovellus.

Vierailija
Kuramalli
Mitä tuo 1Ohm vastus tuossa tekee?
Tuo 10 ohmin vastus tekee sen, että transistori on enemmän virtaohjattu, kuin jänniteohjattu.

Jos tuon vastuksen tilalla olisi suora johto, niin tehotransistori olisi jänniteohjattu josta seuraisi se, että suuremmilla virroilla regulaattorin ja transistorin läpi kulkevan virran suhde muuttuisi siten, että regulaattorin virta pienenisi suhteessa transistorin läpi kulkevaan virtaan. Eli tuo virtojen suhde muuttuisi liikaa. (kantaemitteridiodin läpi kulkeva virta muuttuu lähinnä logaritmisesti kanta-emitterijännitteen funktiona).

Eli toisin sanoen tuon tehotransistorin kanta-emitteridiodi olisi suoraan 1 ohmin vastuksen rinnalla, jolloin pienikin muutos 1 ohmin yli olevasta jännitteestä (tai tehotransistorin lämpötilassa) muuttaisi tehotransistorin virtaa logaritmisesti. Tuo 10 ohmin vastus suojaa tehotransistoria myös liian suurelta kantavirralta, joka saattaisi ilman tuota vastusta ryöstäytyä käsistä ja ylittää sallitun virran.

Vierailija
Kuramalli
Mitä tuo 1Ohm vastus tuossa tekee?
Minulla olikin lukihäiriö, kysyttiinkin 1Ω vastuksesta. No selitetään vielä sekin. 1Ω vastus toimii shunttivastuksena kantavirralle eli vain osa reguun menevästä virrasta kulkee transistorin kantavirtana. Jos tuossa kytkennässä ei olisi tuota 1Ω vastusta, niin kantaemitteridiodin ja 10Ω sarjakytkennässä syntyisi liikaa jännitehäviötä, eikä regulaattorille myöskään riittäisi jännitettä.

Joku jo selostikin, että yhden ohmin shunttivastuksessa syntyvä jännitehäviö aiheuttaa kantavirtaa transistorille vasta n. 0.7A kohdalla. Siis 0,7A saakka regulaattori toimii yksinään ja transistori astuu kuvaan yli 0.7A:n ylittävillä virroilla.

Joku kyseli, toimiiko regulaattorin virtarajoitus po. kytkennässä. Kyllä se toimii, mutta rajoituspiste on tietysti sen verran suurempi, mitä tuossa lisätransistorissa kulkee virtaa. Mutta rajoitus toimii niinkauan kuin taransistori ja regulaattori ovat kunnossa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35469
Kuramalli
Muuntaja vaan tarttis saada. Millä kaavalla mä mitotan muuntajan ja sen antamat VA:t? Ulostulo sais olla joku vaikka 22V.Se on siinä ja siinä, riittääkö 18 V:n toisio. Jos saat 20 V tai 22 V:n toisiolla, ota sellainen, jos et, ota 18 V ja pane tarpeeksi konkkaa. Tai sitten 24 V:n muuntaja ja tarpeeksi jäähdytystä. Fiksumpia isovirtaisia regulaattoreitakin, jotka eivät vaadi niin suurta ylijännitettä kuin 7800-sarja, on olemassa.

Muuntajan nimellisvirta voi olla sanotaan 50 % suurempi kuin virtalähteesi maksimi antovirta, niin ei se toimi aivan suorituskykynsä äärirajoilla. Yksittäiskappaleina peräkkäisten tehopykälien hintaero on aika pieni, kannattaa ottaa varman päälle, jos harrastuslaitteita rakentelee. Massatuotettavan keskitason kiinanpaskan tapauksessa otat muuntajan, jonka nimellisvirta on 75 % virtalähteesi annosta ja luotat, että ei se kuitenkaan koko ajan täydellä kuormalla kuormitu. Suunnilleen siihen malliin suunnitellaan nykyinen "hyvälaatuinen" kulutuselektroniikka. Halvoista en viitsi edes kirjoittaa.

Neutroni
Kuramalli
Muuntaja vaan tarttis saada. Millä kaavalla mä mitotan muuntajan ja sen antamat VA:t? Ulostulo sais olla joku vaikka 22V.
Fiksumpia isovirtaisia regulaattoreitakin, jotka eivät vaadi niin suurta ylijännitettä kuin 7800-sarja, on olemassa.Reguksi tulis varmaan LM338.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35469
Kuramalli
Reguksi tulis varmaan LM338.Tuosta muuntajan mitoituksesta vielä. Huippujännite tasasuuntauksen jälkeen muuntajan nimelliskuormalla on siis noin 1,4 * muuntajan nimellisjännite - 2-3 V tasasuuntaajan häviöitä. Regulaattorin datalehdestä näet, paljonko se vaatii ylijännitettä. Siihen kannattaa laittaa voltti pari varmuusvaraa. Seuraavaksi lasket huippujännitteen ja regluaattorin vaatiman erotuksen ja panet konkkaa niin paljon, että jännite alenee 0,01 sekunnissa vähemmän. C=I*t/delta U, jossa I on kuormavirta, t on aika (50 Hz:n kokoaaltotasasuuntauksessa 1/100 s) ja delta U sallittu jännitteen alenema. Tässäkin vaiheessa varmuuskerroin on paikallaan, mikäli et suunnittele halpaa massatuotetta. Isoilla virroilla pitää myös varmistaa, että konkan rippelivirrankesto on riittävä ja panna tarvittaessa useampi konkka rinnan tai käyttää low ESR -tyyppisiä konkkia.

Muuntajan tyhjäkäyntijännite on jonkin verran (pienillä piirilevymuuntajilla paljonkin) nimellistä suurempi. Komponenttien jännitekesto pitää mitoittaa sen mukaan.

Semmostahan mie vielä lähin kirjottammaa että kuis konkkapatteristo olis hyvä laittaa tuon 1 ohm vastukseen nähden. Jos joutuu jumalatonta patteristoo käyttään, niin se nykäsee kovan virran itteensä startatessa, joten voisko sen tosian laittaa kuten kuvassa eli vastuksen jälkeen? Toisaalta taas trankulle menis virta suoraa tasasuuntaajalta ja näin konkat olis vastuksen takana "piilossa". Vai pistäiskö fifty-sixty vastuksen molemmille puolille?

Vierailija
Kuramalli
Semmostahan mie vielä lähin kirjottammaa että kuis konkkapatteristo olis hyvä laittaa tuon 1 ohm vastukseen nähden. Jos joutuu jumalatonta patteristoo käyttään, niin se nykäsee kovan virran itteensä startatessa, joten voisko sen tosian laittaa kuten kuvassa eli vastuksen jälkeen? Toisaalta taas trankulle menis virta suoraa tasasuuntaajalta ja näin konkat olis vastuksen takana "piilossa". Vai pistäiskö fifty-sixty vastuksen molemmille puolille?En minä kyllä mitään isompaa kondensaattoria laittaisi tuon 1 ohmin vastuksen ja regulaattorin väliin, kuin mitä kuvassa. Koska, kun tuo kondensaattori varautuu, se samalla avaa tuon transistorin auki. Toinen syy, miksi ei, on se, että suodatusta tarvitaan siellä, mistä tuo transistori ottaa virran, eli emitterilllä.

Jos sulakkeet paukkuu käynnistyksessä, niin laita muuntajan ensiöön viiverele siten, että muuntaja saa aluksi virtansa vastuksen tai NTC:n kautta ja pienen viiveen jälkeen vasta täysi verkkojännite.

Edit:
Onhan siihen kolmaskin syy, miksi ei valtavaa elkoa tuohon. Regulaattori säätää transistorin virtaa, jotta ulostulojännite pysyy tasaisena. Iso elko tuossa paikassa hidastaa säätöä liikaa.

Ja kyllähän se muuntajan tehonvälityskyvyn rajallisuuskin rajoittaa sitä käynnistysvirtaa, eli toisiojännite notkuu käynnistyksessä...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35469
Kuramalli
Semmostahan mie vielä lähin kirjottammaa että kuis konkkapatteristo olis hyvä laittaa tuon 1 ohm vastukseen nähden. Jos joutuu jumalatonta patteristoo käyttään, niin se nykäsee kovan virran itteensä startatessa, joten voisko sen tosian laittaa kuten kuvassa eli vastuksen jälkeen? Toisaalta taas trankulle menis virta suoraa tasasuuntaajalta ja näin konkat olis vastuksen takana "piilossa". Vai pistäiskö fifty-sixty vastuksen molemmille puolille?Varsinaiset suodatuskonkat tulevat heti tasasuuntaajan perään. Noilla tehoilla varautumispiikki ei ole ongelma. Panet vaan räävittömästi ylimitoitetun tasasuuntaajan 35 A:n malleja saa halvalla (2-3 E). Jossain puolen ja yhden kW:n välillä voi tulla tarpeelliseksi panna ylivirtasuoja muuntajan ensiöpuolelle, jos virtalähde alkaa laukoa johdonsuojia. Se on käsittääkseni kela, jonka induktanssi hillitsee virtapiikkiä.

Muista sitten laittaa regulaattoreille keraamiset ohituskonkat. 7800-sarjalaiselle tuloon tulee 330 nF:n keraaminen ja lähtöön 100 nF:n keraaminen. Nuo pitää laittaa mahdollisimman lähelle regulaattorin napoja (<1 cm). LM 338:lle voi laittaa 1 µF:n tantaalielektrolyytin tuloon ja lähtöön. Säätönapaankin voi laitta konkan. Kannattaa aina katsoa datalehden neuvot.

Simplex
Seuraa 
Viestejä3238
Sahrah
Onko tantaalin valtti sen suuri kapasitanssi (monta uF) ja se läpäisee myös korkeat taajuudet?Kaikki on suhteellista. Mutta jos tantaalia verrataan sekä elektrolyyttikondensaattoriin ja keraamiseen kondensaattoriin niin voidaan todeta kutakuinkin seuraavaa:

Kapasitanssi: keraaminen (pienin) < tantaali < elektrolyytti (suurin).
Jännitekestoisuus: tantaali (pienin) < elektrolyytti < keraaminen (korkein).
Taajuusalue: elektrolyytti ~ 1-10 kHz < tantaali ~ 100 kHz < keraaminen ~ 1-100 MHz.
Sisäinen resistanssi (ESR): keraaminen (pienin, paras) < tantaali < elektrolyytti (suurin, huonoin).

Tuossa ensimmäisessä postauksessa oli käytetty 470 uF kondensaattoreita regulaattorin suodatuskondensaattoreina. Minä toteuttaisin sen niin, että laittaisin yhden matalan ESR-arvon omaavan 470uF elektrolyytin, jonka rinnalle pari kappaletta 22uF tantaalia ja pari-kolme kappaletta noin 470nF keraamisia kondensaattoreita. Tällöin elektrolyytti toimii suurimpana virtavarastona, kun tantaalit reagoivat nopeisiin kuorman muutoksiin. Keraamiset kondensaattorit suodattavat suurtaajuiset häiriöt ja poistaa regulaattorin värähtelytaipumukset.

Käytännössä saattaa riittää 470uF elektrolyytti, jonka rinnalle 47uF tantaali ja 470nF keraaminen kondensaattori.

Jos haluan vähä lisätä virtaa kovemmin tai jakaa tehotrankun rääkkiä kahdelle trankulle, niin riittääkö vaan että teen kopion tuosta TIP2955 ja 10 ohm vastuksesta ja kytken ne rinnan toisen trankku/vastuksen kanssa?

Diodien kohdalta oli juttua ettei niitä voi rinnankytkeä koska pienikin johtavyysero aiheuttaa toisen ylikuormittumisen ja tuossa taitaisi käydä samoin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat