Seuraa 
Viestejä45973

Paras hävittäjä on sitten jatkossakin Venäläinen. Eikös ne ole olleet ylivertaisia jo pitkään?

author="<a href="http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article463803.ece?s=r&amp;wtm=-21062010">tekniikkatalous.fi</a>" kirjoitti:

Putin hehkuttaa venäläishävittäjän ylivertaisuutta

Suhoin T50 nousi helmikuussa ensimmäisen kerran siivilleen. [Kuva: Sukhoi]

Venäjän pääministeri Vladimir Putin pitää Venäjän uusinta hävittäjälentokonetta parempana kuin yhdysvaltalaista kilpailijaansa, F22 Raptor-hävittäjää, kertoo Reuters.

Putin hehkutti T50-hävittäjää ihasteltuaan sen testilentoa.

”Tämä kone on parempi kuin kilpailijansa F22 sekä liikkeissään, aseistuksessa että kantamassa”, Putin sanoi.

T50-häivehävittäjä on Venäjän ensimmäinen uusi sotilaslentokone sitten Neuvostoliiton romahtamisen vuonna 1991. Putinin mukaan kone maksaisi jopa kolme kertaa vähemmän kuin vastaava länsimainen kone, ja voisi palvella 30-35 vuotta päivittämisen avulla.

Sukhoin rakentaman T50-hävittäjän onnistunut kehittäminen on tärkeää, jotta Venäjä voi näyttää pystyvänsä haastamaan Yhdysvallat hävittäjäteknologiassa ja modernisoimaan puolustusvoimansa Neuvostoliiton jälkeiselle ajalle. Suhoin mukaan kone olisi lentovalmis vuonna 2015.

F22-häivehävittäjä nousi siivilleen ensi kerran vuonna 1997, ja on ainoa käytössä oleva viidennen sukupolven hävittäjä.

Yhdysvallat päätti viime vuonna lopettaa lempinimellä "Raptor" tunnettujen F22-hävittäjien tuotannon. Obama piti ohjelmaa liian kalliina.

Suhoi T50-projekti ei ole edennyt ongelmitta. Koneen ensilennon piti tapahtua jo vuonna 2007, mutta hävittäjä pääsi lopulta ilmaan ensi kerran vasta tämän vuoden helmikuussa.

Sivut

Kommentit (239)

Pieni tutkakaiku on aina kompensoitavissa vastustajan toimesta suurella lähetysteholla, herkällä vastaanottimella ja suurella suuntaavalla antennilla.

Jos suuri antenni on Ruotsissa, Nato-Virossa tai Nato-Norjassa, niin saamme sieltä tiedot, eikä Venäjä voi tuhota sitä tutkaa.

Stealth-koneiden toinen ongelma on se, etteivät ne koskaan löydä mitään, koska eivät voi käyttää omaa tutkaansa. Tällöin ne loistaisivat taivaalla kuin joulukuusi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millähän tavalla parempi? F22 lentää ohjukset rungon sisällä sileänä ja on häivekone. Lentää ja liikehtii minkä pilotti kestää (9 g ).

Seuraava askel kehityksessä voisi olla että konetta voi ohjata vaihtoehtoisesti kaksi lentäjää. Toinen koiratappelussa ohjaamossa ja toinen telemetrian turvin toisesta koneesta, niin että se ykköspilotti voi ottaa "torkut" liian kovien kaartojen vuoksi.

T-Bolt
Seuraa 
Viestejä3602

Putinin on parasta hehkuttaa koska vain Venäjän asevoimien tilauksilla projektin kehityskulut per kone ovat aika kalliit.

F-35 Joint Strike Fighter tulee kohta palveluskäyttöön Amerikkalaiset kaavailevat 2400 konetta itselleen ja koneen kehityspartnerit (Kanada, Britannia, Australia, Norja, Tanska, Turkki, Italia, Hollanti) muutaman sata lisää. Israel, Suomi, Singapore, Espanja, Intia jne ovat potentiaalisia asiakkaita.

Veikkaan että Suomessa taivaalla lentää JSF eikä Sukhoi...

Too many protest singers, not enough protest songs...

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Ei Venäjän resursseilla luoda lähiaikoina mitään, mikä uhkaisi USA.n etumatkaa asepuolella, kun puhutaan taktisesta sodankäynnistä. USA on 30-50 vuotta edellä tällä hetkellä. Välissä on kokonaisia järjestelmäsukupolvia. Tietysti Venäjällä on mahdollisuus kiinniottoon, kunhan saa taloutensa kuntoon. Japanilla on myös olemassa erittäin kova, USA.n verrattava taktinen iskukyky modernin tekniikkansa turvin omalla tontillaan.

Yksi asia venäläisillä on ja on ollut paremmin hävittäjäpuolella. Heikäläisten katapultti-istuin.

Luulisin näin.

- Ubi bene, ibi patria -

Phony
Paras hävittäjä on sitten jatkossakin Venäläinen.Putin nyt joutuu jo höpöttelemään virkansa puolesta mitä sattuu, mutta eikös tässä vähän aikaa sitten kohistu uutisesta, jossa Venäjän ilmavoimien komentaja sanoi "olevansa pettynyt uuden T-50 koneen vanhoillisuuteen"?

Ja miten sen nyt ottaa. PD-tutkien tullessa käyttöön joskus 60-70 luvulla, joku fiksu ingenjööri keksi, notta X-alueen tutkat ottavat kohtuu kivasti modulaatiota suorien ilmanottoaukkojen päässä pilkistävistä tuularin siivistä. Tuloksena kohteen tutkakaiku suureni ja palaavan signaalin modulaatiosta sai tiristettyä kaikkea kivaa informaatiota ulos. Siitä hetkestä pitäen lentokonesuunnittelijat alkoivat kehitellä "ratkaisua" ongelmaan.

Tässä kaksi niistä muutamasta ratkaisusta

F-18E/F
http://lh5.ggpht.com/_WYa0BINd9-c/S6hrX ... 0.43-1.jpg

Rafale
http://img.photobucket.com/albums/v297/ ... aleweb.gif

Joku uudehko venäläinen rotjake
http://img502.imageshack.us/img502/7375/98205195.jpg

Ja tällaisen pötkäleen sanotaan F-22 koneen imaisseen sisuksiinsa kaksin kappalein.
http://i41.tinypic.com/t8lmdd.jpg

Toki venäläistenkin ratkaisu on riittävä, jos on valmis tinkimään suorituskyvystä. Mitä epäilemättä Rafalen ja F-22 koneen tilaajat eivät olleet valmiita tekemään.

Onko tämä eri maiden hävittäjäkoneiden paremmuuksista lausuntoja antava herra Putin sama mies, joka istuu myös Venäjän presidentin pallilla?

Jos on, niin missä vaiheessa hän on meritoitunut lausumaan noista asioista yhtään mitään??? Ja vaikka olisikin jollain ihmeen ilveellä täysinoppinut hävittäjälentäjä, niin miten uskottavaa hänen omakehunsa on?

Venäläisten koneilla ei ole paljon näyttöä tositilanteísta viime vuosilta.

Ainakin Mig29 oli aika paska kaikissa testeissä missä sillä ajettiin länsikoneita vastaan (Itä-Saksan jäämistössä Länsi-Saksan eli NATO:n haltuun tuli noita pari laivuetta)

Lektu-Elli
Pieni tutkakaiku on aina kompensoitavissa vastustajan toimesta suurella lähetysteholla, herkällä vastaanottimella ja suurella suuntaavalla antennilla.Pieni tutkakaiku ei myöskään tyypillisesti ole pieni kaiku kaikkiin mahdollisiin säteilykulmiin.

Tyypillisesti kaikua syntyy vähän suoraan koneen nokasta, maatasosta tulevaan säteilyyn.

Nostamalla tutka siiville Avacs-tyyliin ja ristipommittamalla muistakin kulmista kuin vain 180 asteesta rupeaa kaikujakin syntymään.

Tuskin se maailman paras hävittäjä on. Mutta venäjällä on pitkään oltu fiksuja sotatekniikan kehityksessä, eli pienemmällä rahalla otettu maksimaalinen hyöty irti. Eikös ne raptoriprojektitkin jo peruttu jenkeissä liian kalliina.

Petu
Seuraa 
Viestejä2289

Paras venäläinen kone verrattuna amerikkalaisiin on tainnut olla joskus Mig-21, sen myös tunnusti jenkitkin. Elektroniikan kehittyminen ja lisääntyminen alkoi hidastamaan venäläisten koneiden kehitystä. Luulempa vain, että Länsi-maat ovat menneet koneinen kokonaisvaltaisessa kehityksessä ohi.

V.A.Littaa
Seuraa 
Viestejä873
hOx
Onko tämä eri maiden hävittäjäkoneiden paremmuuksista lausuntoja antava herra Putin sama mies, joka istuu myös Venäjän presidentin pallilla?

Ei Venäjällä ole tuon nimistä presidenttiä Putin on pääministeri.

babun
Mutta venäjällä on pitkään oltu fiksuja sotatekniikan kehityksessä, eli pienemmällä rahalla otettu maksimaalinen hyöty irti.
Pienellä rahalla? Eikös sovjet uniooni jossain vaiheessa lykännyt käsittämättömät 50% bruttokansantuotteestaan asekehittelyyn, aseisiin, armeijaan....

Toki Neukkulan BKT oli mitä oli, mutta silti.

Lisäksi venäläisten aseiden kenttätestit oikeissa kahinoissa ovat viime aikoina jääneet vähäisiksi.

Mikäs se oli tämä Helsingin turvaksikin tilattu alueilmatorjuntaohjus järjestelmä, joka maksoikin ihan kivasti. Kunnes saatiin Natosta tieto, ettei sillä tee mitään....

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
T-Bolt

Veikkaan että Suomessa taivaalla lentää JSF eikä Sukhoi...Se johtuu siitä että päättäjät pelkää USAa. Jos eivät pelkäisi, voitaisiin ostaa se mikä on sillä hetkellä paras.

Usan pelko on muutenkin hauskaa. Miksi pelätä kansakuntaa joka itse pelkää kaikkea.

Sinne ei tarttis lähettää kuin yksi joukkueellinen panssarijääkäreitä itäsaksalaisilla romuilla varustettuna, niin maailman kehittyneimmät ihmisolennot alkais rukoilemaan jumalalta ja itse tappamiensa intiaanien sieluilta pelastusta.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Hirveet juonet omien mokien pieleen menneiden peittely-yritysten peittelemiseksi. Sitte tapetaan yks kommunisti koska se oli sen syy. Sitte kansa taas uskoo että meidän väki on maailman kehittynein ihmiskunta.

Sitten rakennetaan lentskari. Maailman paras.

Ja kansa purnaa jos presidenttinä ei ole aivokääpiötä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat