A la carte

Seuraa 
Viestejä29006
Liittynyt30.4.2005

Mutta mitä se tarkoittaa? Sitäkö, että ruuat voi valita menusta jossa on hinnat?

Sivut

Kommentit (21)

Vierailija
CE-hyväksytty
Onko olemassa muunkin laisia ravintoloita?



Ruotsinlaivoilla esim. on à la carte -paikkojen lisäksi se kuuluisa buffet, jossa seisovasta pöydästä itse koostetaan sopiva annos.

Vierailija

Buffet ja set menu ainakin tulee mieleen. Eli seisova pöytä ja "yhden menuun" ravintolat, jossa on tarjolla siis tasan yksi ateriakokonaisuus.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008
CE-hyväksytty
Mutta mitä se tarkoittaa? Sitäkö, että ruuat voi valita menusta jossa on hinnat?

Juu. Ne on niinku valmiiksi fiksattu että tosta vaan valitsemaan vassokuu mösjöö. Sitten on monissa paikoissa lounaslistat erikseen tai voi olla vielä vaikkapa kolmaskin lista missä on vaikka jotain grillissä tehtyä tai jotain meksikolaista. Mutta alakartte on aina tyyliä pihvi ja kaks ruohoa ristissä.

Hämmentää.

Vierailija

Sitten on tällaiset kammottavalla nimihirviöllä kutsutut 'linjastot', joissa tiskiin on aseteltu muutama valittava ruoka ja siitä saa itse lappaa lautaselleen.

Stinger
Seuraa 
Viestejä4719
Liittynyt18.2.2006

Ja sitten on myös ulkomailla tullut törmättyä sellaiseen, että on olemassa ns. piilomenu, jos osaa kysyä eli ravintoloitsija on sattunut saamaan vähän erikoisempaa raaka-ainetta käsiinsä ja sitä pitää sitten osata kysyä ja on enempi tarjolla vakioasiakkaille, joille sitten saatetaan tästä erikseen myös tiedottaa esim. vuodenaikaan liittyvän harvinaisemman herkun ollessa kyseessä. Toisinaan myös ruokalistalla olematonta, mutta melko yleistä ateriavaihtoehtoa on saatavilla kysyttäessä.

”Tietämättömyys antaa ihmiselle paljon luultavaa.”
-George Eliot

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Itse pidän ravintoloista, joissa tarjoilija kysyy että mitäs syöt. Ei mitään ruokalistoja, vaan kyllä ravintolasta tulee saada sitä mitä tilaa. Mähän sinne oon menossa syömään.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005

Hyvin monesta ravintolasta, ainakin, jos se ei kuulu mihinkään ketjuun, saa listan ulkopuolelta itse keksimänsä ruoan, jos se ei sisällä mitään äärimmäisen harvinaisia raaka-aineita. Eikä siinä pitäisi olla mitään häpeää tilata jotain tiettyä, jos sitä tekee mieli. Jos vaikka haluaa Wallenbergin pihvin (Wallenbergare), eikä sitä ole listalla, se luultavasti osataan tehdä keittiössä.

Se on tietysti toinen juttu, jos aina on pakko tilata listan ulkopuolelta. Siis jos se on jokin itseisarvo, että mitä tahansa listalta löytyykin, pitää kekkailla väkisin itse jotain muuta. Sitä voisi väittää diivailuksi.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Kyllä sitä ravintolan väkeä tulee kunnioittaa, ja vähän katsoa milloin heittää omia reseptejään keittiöön. Ei ne ruuhka-ajan juttuja ole. Eikä niin että iso lössi tulee pikkuraflaan tilaamaan jokainen aivan käsittämättömiä yhdistelmiä. Mutta vielä onneksi tosiaan on meilläkin näitä ketjuihin kuulumattomia paikkoja, ja mielelläni tuen niitä asioimalla niissä säännöllisesti.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Joo, minäkin suosin ketjuttomia ja palvelu/laatu ovat ykkössijalla.

Valitettavan usein todella hyvät pikku ruokapaikat joutuvat vaan lopettamaan. Aina joutuu olemaan tutkalla, että löytäisi uusia poismenneiden sijaan.

Löysin viimeksi sikahyvän pizzerian. Kaikki muu on päin persettiä siellä, mutta oli siisti ja pizzat parempia kuin koskaan missään. Nyreä kohtelu, kielitaidottomuus, pitkä odotus, ruma sisustus, kiljuvia kakaroita, ei lehteä, ei salaattipöytää, ei juomapöytää, kaikuva tila, törkeet värit, ei narikkaa, muovituolit, huono parkkipaikka, aurinko paistaa suoraan pöytiin, jne. mutta käyn toistekin ja vien muita mukanani. Sinne siis.

- Ubi bene, ibi patria -

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Pikkuravintoloissa on jatkuva ostojen hintojen nousu ongelmana. Ja kyllähän se näkyy helposti naamasta, kun heput tekee pitkää päivää minimipalkalla.

Keittiöissä menee hirveä määrä sähköä ja kaasua. Keskustoissa vuokrat vaan nousee. Ruoan hintoja eivät vaan pysty nostamaan, sillä se on tärkeä kilpailukeino.

Juomista saavat vielä hyvin katetta, joten ottakaa ihmeessä mielikuvituksellisempi ruokajuoma kuin jäävesi! Ja kyllä, Suomessa saa valita myös jälkiruoan.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005

Sunnuntaipalkkaus on kanssa yhtä saissea ravintoloille. Nykyään ainakin Helsingissä useampikin ravintola pitää ovensa kiinni sunnuntaisin. Ja oikein hyvästä syystä. Sunnuntaina pitää maksaa henkilökunnalle tuplapalkka, joka käytännössä johtaa kysymykseen asiakkaalle, että olisitko valmis maksamaan sunnuntaina saman hinnan kuin muina päivinä, mutta silti saisit 50-prosenttista palvelua?

Saw:n mainitsemat minimipalkat ja kalliit vuokrat ovat ihan totta, mutta erikoistumalla voi pitää katteet toimivalla tasolla, jos vain keksii erikoistua johonkin, mille on kysyntää. Tietysti voi erikoistua myös halpaan lounasruokaan, joka tehdään pirun halvoista raaka-aineista, mutta osataan silti tehdä hyvää. Kyllä siitäkin jää yrittäjälle sen verran, että kannattaa jatkaa yrittämistä.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
Liittynyt20.6.2009

Erikoisempaa tarjottavaa jos löytyy kuin americana-pizza tai pihvi perunoilla, toki hinnoittelukin voi olla vapaampaa.

Se vaan vaati suuremman kaupungin, koska erikoisemman ruoan syöjiä ei niin tiuhaan liiku. Uusi paikallinen erikoisravintola pitää listallaan noin 40 euron annoksia, + siihen sitten viini päälle, niin kyllähän siinä katteet on kohdillaan. Ongelma vain on se, että en minä ainakaan kovin usein tuon hintasessa paikassa voi käydä.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

asdf
Seuraa 
Viestejä11069
Liittynyt16.3.2005

Totta tuokin. Tällä hetkellä taitaa suomalaisten kipuraja olla ravintola-annoksissa jotain 25-30 e. Mutta fiksu ravintoloitsija voisi tehdä sen hintaisia gourmet-annoksia halvemmista raaka-aineista. Käyttää lihana vaikkapa lapaa tai muita halvempia ruhon osia.

Hiukan rasvaisempaa lihaa kun hauduttaa kunnolla, saa aikaan makuelämyksiä, joita file-uskovainen suomalainen ei ole ikinä maistanutkaan ja ihmettelee, kuinka liha voi olla näin mehukasta ja sulaa suussa, kun sitä hiukan kielellä koskettaa.

Muut lisukkeet, siis kasvikset ja kastikkeet ym. dipit, jos annos sellaisia vaatii, voisivat olla entisellään. Yleensä kallis file on ravintola-annoksen suurin kustannuserä. Silti annoksen voisi koristella näyttäväksi hinnan kohoamatta. Pilkottuja yrttejä ja vaikka grillattuja kirsikkatomaatin puolikkaita sopivassa sommitelmassa lautaselle, niin näyttää syötävältä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat