Seuraa 
Viestejä45973

Kuvitellaan, että astronautti (tai kosmonautti tai taikonautti tai ihan mikä vaan) on kävelemässä Marsin kamaralla ja yhtäkkiä kompastuu ja kaatuu niin, että rikkoo kypäränsä visiirin ja kuolee. Oletamme, ettei kukaan ole viemässä hänen ruumistaan takaisin maapallolle tai tekemässä sille yhtään mitään. Mitä ruumiille tapahtuu? Maatuuko se? Hajoaako se eroosion myötä?

Kommentit (18)

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Ei maadu, se jäätyy. Marsissa on 'kuumimmillaankin' -5°C:n lämpötila. Kylmimmillään taidetaan mennä lähemmäs -90 celciusta.

Marsissa on ainakin aurinkotuulen aiheuttamaa eroosiota, mutta se ei astronautin ruumista hajota edes muutamassa tuhannessa vuodessa. Jollain aikavälillä kyllä, mutta silloin puhutaan kenties sadoista tuhansista vuosista, tai ehkä kertaluokkaa suuremmistakin ajanjaksoista, en osaa sanoa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35398
Telep
Kuvitellaan, että astronautti (tai kosmonautti tai taikonautti tai ihan mikä vaan) on kävelemässä Marsin kamaralla ja yhtäkkiä kompastuu ja kaatuu niin, että rikkoo kypäränsä visiirin ja kuolee. Oletamme, ettei kukaan ole viemässä hänen ruumistaan takaisin maapallolle tai tekemässä sille yhtään mitään. Mitä ruumiille tapahtuu? Maatuuko se? Hajoaako se eroosion myötä?Ensi vaiheessa ruumis pakastekuivuu. Sitä en sitten tiedä, hautautuuko ruumis maahan vai hajottaako tuulieroosio sen pinnalla. Varmaan riippuu millaiseen paikkaan se jää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Neutroni
Varmaan riippuu millaiseen paikkaan se jää.

Joo, tottakai. Itse simppelistinä ajattelin, että nautti jää tasaiselle 'aavikolle'. Varmaankin esimerkiksi vuoren rinteessä hautautuminen voisi olla mahdollista.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35398
-PP74-
Aurinkopuolella Marsissa on parikymmentä astetta lämmintä, mutta tuskin ainakaan mätänee.No kyllä suolisto- ja muut elimistön pinnan ja onteloiden bakteerit hajoittavat ruumista niin kauan kun se on lämmin, mutta se 20 astetta on hetken iltapäivällä. Sitten tulee yö ja -60 C tai jotain sinne päin ja ruumis jämähtää umpijäähän. Tuskinpa seuraavan päivän aurinko jaksaa enää kylmää ruumista sulattaa, vaikka lämmittääkin ohuen ilman 20 asteeseen.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
-PP74-
Aurinkopuolella Marsissa on parikymmentä astetta lämmintä.

Onko noin? Itse olen ollut siinä uskossa, että Marsissa ollaan aina pakkasen puolella, paistoi aurinko tai ei.

-PP74-
Seuraa 
Viestejä342

On siellä muistaakseni mitattu +28c lämpötiloja. Ja tuossa neutroni kirjoitti ihan oikein. Marsin päiväntasaajalta ku hieman poiketaan ni pakkasta -120c. Eipä taida ihan heti noilla lämpötiloilla sulata.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35398
asdf
-PP74-
Aurinkopuolella Marsissa on parikymmentä astetta lämmintä.

Onko noin? Itse olen ollut siinä uskossa, että Marsissa ollaan aina pakkasen puolella, paistoi aurinko tai ei.Voi siellä olla hetkellisesti suojaisessa paikassa kesäisenä iltapäivänä päiväntasaajan lähellä. Se on kuitenkin poikkeuksellista.

Mielenkiintoisempi kysymys on mitä tapahtuu kehossa oleville bakteereille ja mikrobeille? Voiko jokin osa jäädä uinumaan kehon jäänteisiin/ympäröivään maaperään vuosiksi/vuosituhansiksi?

creep
Seuraa 
Viestejä292
Sleepysilver
Mielenkiintoisempi kysymys on mitä tapahtuu kehossa oleville bakteereille ja mikrobeille? Voiko jokin osa jäädä uinumaan kehon jäänteisiin/ympäröivään maaperään vuosiksi/vuosituhansiksi?Bakteerien lepoitiöthän voivat säilyä "elossa" tuhansia vuosia, ja jatkuva pakkanen takaa säilymiselle hyvät olosuhteet. Marsin säteilyolosuhteet voivat tosin olla ongelma. Tarkemmin en uskalla sanoa, kun en tiedä pinnan säteilyolosuhteista, säteilyn läpäisevyydestä (jos ruumis hautautuu) tai lepoitiöiden säteilynkestokyvystä.

Jos ruumis hautautuu suojaan säteilyltä ja pysyy pakastettuna, uskon bakteerien säilyvän pitkään.

Socrates
Seuraa 
Viestejä8971

Siellä on myös varsin voimakas UV-säteily, koska happea ja siten otsonia ei ole, joka aikaa myöten hajoittaa polymeerit ja orgaaniset aineet. Tämän oletetaan olevan eräs syy mm. Viking-luotainten "pomminvarman" kolmen elämää mittaavan kokeen ristiriitaisiin tuloksiin, UV-säteily on kehittänyt Marsin pinnan mineraaleista outoja yhdisteitä, joita ei tunneta Maassa.

Hannu Tanskanen
Siellä on myös varsin voimakas UV-säteily, koska happea ja siten otsonia ei ole, joka aikaa myöten hajoittaa polymeerit ja orgaaniset aineet. Tämän oletetaan olevan eräs syy mm. Viking-luotainten "pomminvarman" kolmen elämää mittaavan kokeen ristiriitaisiin tuloksiin, UV-säteily on kehittänyt Marsin pinnan mineraaleista outoja yhdisteitä, joita ei tunneta Maassa.UV-sätelity on varmasti yksi merkittävin tekijä. Etetämantereellahan on paikkoija, joissa on muumioituneena lähes täydellisiä eläinten raatoja. Bakteeritoiminta loppuu täysin, ei ole mätänemeistä jne. Tästä vetäisin johtopäätöksen, että yksikään ihmisen mukanaan tuoma bakteeri ei kestä Mars-planeetan olosuhteita. Tämä ei tarkoita, etteikö olisi olemassa bakteereja jotka selviytyisivät, mutta ainakaan suolistobakteerit ja muut pöpöt ei selviä.

Jos Marsiin vietäisiin sikäläisiä olosuhteita sietävä kanta, niin koko planeetta olisi mahdollisesti saastutettu. Tätähän yritetään välttää, mutta onko se mahdollista. Jokainen Marssiin lähetetty kulkija on käynyt läpi aika ankaran puhdistuksen ja kontrollin maassa.

Miehen kaatuessa ja rikkoessa visiirinsa hanen silmansa pullistuvat paasta ja han huutaa tuskissaan mutta sitten heraa Arnold Schwarzeneggerina sangysta Sharon Stone vierellaan.

Astronautin avaruuspuvussa taitaa kuitenkin olla jonkinlainen säteilysuojaus joka suojaa niitä bakteereja sillä välin kun astronautti hautautuu. Hautautumiseen kuluvasta ajasta sitten riippuu miten paljon säteilyä pääsee sisäpuolelle.

Maatuminen tarkoittaa että muuttuu maaksi eli maan kamaraksi. Marssissa ei voi muuttua maaksi vaan marsiksi eli oikea termi on marssiintuuko kuoleva.

Hybrid
Maatuminen tarkoittaa että muuttuu maaksi eli maan kamaraksi. Marssissa ei voi muuttua maaksi vaan marsiksi eli oikea termi on marssiintuuko kuoleva.Kannattaisi keskittyä pilkkujen sijasta naisiin/miehiin!

Hybrid
Maatuminen tarkoittaa että muuttuu maaksi eli maan kamaraksi. Marssissa ei voi muuttua maaksi vaan marsiksi eli oikea termi on marssiintuuko kuoleva.Maatuminen on ihan yleismaailmallinen termi, kuten esim. vuorovesi-ilmiö, jota tapahtuu myös taivaankappaleilla, joissa ei ole vettä. Samaten puhutaan ilmakehästä kaasukehän synonyyminä vaikkei ilmaseosta oiisikaan. Turhaan monimutkaistaa hyviä termejä jos jokainen erikoistapaus tarvitsisi samasta ilmiöstä eri termin.

Avaruusukon asun sisälle varmasti kehittyy hetkeksi oma mikroympäristö, jossa bakterritoiminta voi olla hyvinkin vilkasta. Asun ulkopuolella ei bakteerit varmasti elä kauan. Kuolevat nälkää, jossain vaiheessa kylmyyteen ja viimeistään säteilyyn.

Astronautti muumioituisi. Suolistobakteerit selviäisivät tuhansia vuosia itiöinä, mutteivat voisi lisääntyä, koska Marsissa ei ole vettä käytettävänä. Tuskin siellä on kovinkaan voimakas uv-säteily, koska se on kauempana, kuin Maa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat