Seuraa 
Viestejä45973

Tässä hyvää Sämpylää syödessäni tuli mieleen, että millaista leipää palstalaiset syövät?

Paahtoa, jälkiuunileipää, limppua?

Ranskanleipää, Ruisleipää, Patonkia?

Vaiko jopa Sämpylää?

(tässäpä vasta hihhuliaihe...)

PS. Sämpylä on hyvää.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (26)

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19813

Hihhuliaiheet on just hyviä!
Ainakin tähän aikaan yöstä.

Kiva kuulla, että Sämpylä maistuu.

Vaasan täysjyväviipaleita tällä kertaa, mutta noin pääasiassa ihan mitä vaan leipää, mikä tuoksuu leipomossa nokkaan hyvältä.

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Mitä nyt joululimppua onkaan, mutta semmonen leipä jossa on siirappia taikinassa on oikein hyvää.

Varsinkin kokkiäidin valmistamana. Myös hänen tekemänsä perusleipä johon heitetään edellisaamun kaurapuurojämät on oikein hyvää.

Vähän historiaakin mukaan, koskakohan leipä on keksitty?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19813

Tarkotatkos setsuuria?
Ja kun on kuminaa seassa, niin nami nami...

Leipä on taidettu keksiä samoihin aikoihin kuin maanviljelyskin. Jollain jääny vanhaksi puuro ja lykänny sen uuniin tai jotain sellasta vinkeetä. Arvaan siis - ei oikeasti mitään hajua

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Jaa en tiiä mitä oli mutta siirappia siinä jokatapauksessa oli.

Jaa voi olla samalla keksitty kun maanviljelyskin. Tai ei välttämättä moderni leipä, mikä tehdään jauhoista. Saattoivat vaan heittää todellakin sitä puuroa uuniin niin tuli jotai kovaa känttyä.

Nykyinen leipähän on syntynyt luultavasti heti kun jyvät älyttiin jauhattaa jauhoiksi. Mietin vaan sitä, että vielä nykyisemmäksi se on tullut kun on hiiva keksitty(tai löydetty), koskakohan tämä oli.

Joku palvelija on keksinyt leipoa taikinaa hyppimällä sen päällä. No jaloissa sattui olevaan jalkahiivaa, niin siitä sitten bakteerit pääsivät taikinaan.
Ei kyllä taida ihan sama asia olla...

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19813

No veikkaisin vahvasti ettei

Eiköhän se ole osattu jauhaa jyviä jo ennen varsinaisia viljelyitäkin - siis silloin kun keräilivät niitä jyviä mistä sattuivat tapaamaan. Kuka niitä kovia jyviä puremaan - menee vaan hampaat.

Sitä paitsi vanhoissa leipätaikinoissa nouseminen taisi tapahtua ilman hiivaa - ainakin ruisleipätaikinassa. Maitohappokäymistä taisi olla. Juuren voi värkätä itse näppärästi pureskelemalla vanhaa ruisleipäpalasta ja räkästä se taikinan joukkoon, niin johan alkaa nousta.

Setsuuri
Ainekset: Vehnäjauho, ruisjauho, vesi, siirappi, ruismallas, hiiva, kumina, suola

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Aaah...

Kun tuo äitikkä tuolta suurinpiirtei puolen tunnin päästä nouseepi ylös lähtemähän töihin, niin pääsen taas hakemaan leipää. Sämpylää.

Samalla kun heräileepi niin pittee kysäistä siitä siirappileivästä, niin että oliko setsuuria vai mitä. Tumma pinta siinä oli, mutta itse leipä ei ollut kun hippusen rusehtavaa. Maku tuliu kuitenkin voimakkaana, hyvänä.

(pitäsiköhän tästä mennä kirjoittelemaan Väsyttääkö... aiheeseen, vaikka ei kyllä väsytä. Sen siitä saa kun menee unirytmi pers eelleen. eilenkin viidenaikaan päivällä nukkumaan ja heräsin tänään 20 yli puolenyön..)

Ei leivän syönti mikään hihuli aihe ole. Onhan sitä syötävä. Mnä yritän aina löytää suomalaista ruisleipää kaupoista. Se on minulle numero ykkönen ja kakko-seksi, ei seksi, mutta numero kaksi, tulee paahdettu vaalea leipä.
Tuossahan sitä olisi...nr.1

Nam nam...

salai
Seuraa 
Viestejä9215

Sain aikai-seksi kirjoittaa kommenttia noille epäleipäilijöille: Leipäi-seksi sopii parhaiten Marskin Arinaleipä Mikkelistä . Aylalla on nai-seksi hyvä maku.

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

No hyvä että Salai ei sentään sanonut, hyi-seksi. Pienoi-seksi, auvoi-seksi hetkeksi sanat lentelee ajan mittaan mui-nai-seksi, vanhaksi storyksi. Sinunkin kirjoituksesi on jo huomenna tullut vanhaksi kirjoituk-seksi. Mutta tämän päivän kirjoituk-seksi se oli hyvä....

Ah...Äitini käyttää leipää leipoessaan siirappia sokerin sijasta, ja se on paljon parempaa kuin tavallinen. Kakkosena tulee paahdettu ruisleipä.

Vierailija

syön kaikenlaista leipää, kunhan se on tuoretta. Joskus itte leivon leipää myös itsekkin.

Minä syön vaaleaa sämpylää juuston ja pippurin kera. Käyttääkös joku muu leivällään mustapippuria? Itseni lisäksi tunnen vain yhden henkilön, joka jauhaa leivälleen pippuria.

Jos ei ole vaaleaa sämpylää, syön paahdettuja Ruispala-leipiä ilman pippuria. Niitä menee joskus puolikin pakettia kerralla

leipää ja sirkushuveja

paahdettua paahtista appelsiinimarmelaadilla

TAI

paahdettua paahtoleipää
jotain voita tms
omenamarmeladia
mustapippuria
sinileima emmentaalia

paahtamaton paahtis ei uppoa ollenkaan.

sitten ruisleipää, moilasen valmiit viipaleet on aika jees.

uunileipää tulee kans tehtyä, siihen menee vaasan ruikkupalat.

sämpylöitä harvemmin, yleensä aamiaiseksi, jolloin laitan ne kahtia ja sullon leivänpaahtimeen.

juu ja voileipägrilliin paahtista, juustoa ja kinkkua väliin.
tai vaasan ruikkupaloja ja tuhdisti juustoa väliin.

ainiin, sitten nää valmiiksi maustetut pakastepatongit, joissa on jotain tsydeemiä sisällä --> uuniin paistumaan. aika namia.

tulipa nälkä.

Tiesittekö muuten, että ruisleiväksi voi nimittää leipää, jossa ruisjauhon osuus on vähintään 60 %, mutta ei alle. Ruisleivän syöminen on osa ikuisen nuoruuden prosessia!

Syön siis ruisleipää, mutta paheeni on myös ihanan tuoksuva moniviljapaahtoleipä ja vastapaistettu valkosipuli tai yrttipatonki!

Itse en ole kovin suuri valkosipulin ystävä, mutta käytän sitä usein esim. iltapäivällä pizzan päällä kun syön sitä hiukopalaksi koulusta palattua. Marinoidut valkosipulin kynnet ovat siinä hyviä. Ruisleipä on hyvää kanssa, päälle vaan voita ja juustoa ja maustekurkkua. Hernekeittoon voi panna valkosipulia myös.

Tuo Aylan leipäkuva sai veden kielelle. Näyttää ihan Pullin rieskalta, joita muistaakseni Joutsenossa leivotaan. Tai voi olla että leipomo aloitti Joutsenossa, mutta nyttemmin on jossain siinä lähialueilla. Kaakkois-Suomessa juuri tuollainen (ohra)limppu on rieska, toisin kuin toisaalla, jossa rieska tarkoittaa jotain lättänää, millaista en ole koskaan oppinut syömään.

Pullin rieska aamulla marketista vielä uunilämpöä hohkaten on parasta mitä tiedän.

Täällä Australiassa on huonoa leipää, pääasiassa sellaista valkeaa paahtoleipää. Erikoisempia sitten pitää hakea suuremmista kaupungeista. Leipomoissa saa muunkinlaisia vaaleita leipiä, ruisleipä on aika harvinaista, ja sekään ei maistu samalle kuin Suomessa.

Näin viime yönä unta, että ostin tuoreen patongin joka oli sellaisessa paperipussissa. Täällä ei sellaisiakaan näe. Suomen leipiä ei mikään voita. =)

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat