Seuraa 
Viestejä45973

Mikä ja missä on "säädin" joka pitää ilmakehän kaasumäärän vakiona.
Esim. happea palaa aina vain enemmän ja kuitenkin sitä on se 21%.

Kommentit (4)

petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Mitä enemmän happea on ilmakehässä, sitä alttiimpia metsäpalot yms hapettumiset ovat. Toisaalta jos happea on vähemmän, on palaminen vaikeampaa. Happea tuottava elämäkin voi kärsiä liiasta tai liian vähäisestä happipitoisuudesta. Tämä on aivan silkkaa mutua, mutta voisi ehkä ajatella runsashappisemman ilmakehän kiihdyttävän kasvinsyöjien elintoimintoja ja johtavan pienempään kasvillisuuteen ja suurempaan kasvinsyöjien määrään, mikä taas vähentäisi hapen määrää.
Vastaavia oikeasti merkittäviä hapen määrään verrannollisia tekijöitä löytynee runsaasti, jotka sattuvat pitämään happipitoisuuden kutakuinkin vakiona. Maapallon aineiden määrät ja kemialliset potentiaalit, eliöt ja avaruuteen karkaava kaasu ohjaavat ilmakehän koostumusta.
Eräänlainen tasapainoreaktio tämäkin — ei vain yhtä yksinkertainen kuin vissyveden ja sen happojen kanssa suljetussa pullossa.

Muisteltua: dinosurusten ilmaantuessä ilman hiilodioksidipitoisuus oli yli kymmenkertainen nykyiseen nähden. Ihminen kuolisi moiseen. Hyönteiset saattoivat kasvaa jopa metrin mittaisiksi. Nykyisellä happipitoisuudella maksimi koko jää alle kymmenen sentin. Muistelen konsentraatioksi arvioidun 40%. Jos typpeä ei synny lisää, on ilmakehässä tällöin täytynyt olla huomattavasti enemmän tavaraa. Ilmanpaine ulisi tällöin myös korkeampi. Voisi kuvitella hiilen lisääntyessä hapenkin lisääntyvän

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valtamerien levät tuottavat 90% ilmakehän hapesta, onko levämäärä vakio vai onko levillä jokin mittari kuinka paljon happea tuotetaan vai onko valtamerien koostumuksella jotain merkitystä happitasapainoon?

Voisi kuvitella ilman hiilen lisääntyessä merien happamoitumisen kautta hapen tuotannon lisääntyvän. Enemmän ainetta tulisi ilmakehään. Muistelisin myös sanotun alhaisen raudan määrän merivedessä hillitsevän kovasti hapentuotantoa. Metsillä ongelmaa ei olisi

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat