Seuraa 
Viestejä45973

Istutin touko-kesäkuussa pari saksanpähkinää ruukkuihin, toisen muutamaa viikkoa ennen toista, ja nyt on kumpikin komeasti kasvattanut vartta ja lehteä. Ikävä juttu vain etteivät saksanpähkinäpuut käsittääkseni menesty edes eteläisimmässä Suomessa, vai miten on? Onko mitään keinoja, joilla voisi edesauttaa puita kestämään talven yli? Suojaamalla harsoilla, antamalla kaliumia? Vai piileekö ongelma jossain muualla kuin talvensiedossa? Tiedän hevoskastanjan joka kasvaa Keski-Suomessa, vaikkei sen tavanomaisen levinneisyytensä perusteella pitäisi siellä menestyä. Elättelenkin toiveita, että omat puuni tekisivät saman tempun.
Olisi varmaan ollut hyvä istuttaa ne jo aiemmin maahan, että ehtisivät juurtua kesän mittaan, mutta tuli mietittyä sitäkin minkä tyyppinen kasvupaikka tulisi valita, jotta onnistumisen mahdollisuus olisi suurempi.

Pähkinät ovat peräisin Unkarista ja niiden olisi tarkoitus sopeutua Hämeen seudun ilmanalaan.

Kommentit (12)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31320

Jos saisit ne kesäksi kasvihuoneeseen ja talveksi valoisaan tilaan, jossa ei ole pakkanen, varmaan voisit saada satoa. Tuollaisessa viljelyssä ne kannattaa istuttaa vaikka saaviin. Tietysti jos haluat täyskokoisen puun (en tiedä kuinka iso tuollaisesta tulee), se on vaikeaa ilman talvilämmintä kasvihuonetta.

Kyllä moni eteläinen kasvi kasvaa jotenkin Suomessa ilmankin kasvihuonetta, jos ne suojaa pakkasilta, mutta satoa ne eivät yleensä tuota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Myron
Istutin touko-kesäkuussa pari saksanpähkinää ruukkuihin, toisen muutamaa viikkoa ennen toista, ja nyt on kumpikin komeasti kasvattanut vartta ja lehteä. Ikävä juttu vain etteivät saksanpähkinäpuut käsittääkseni menesty edes eteläisimmässä Suomessa, vai miten on?Tarkoitat siis pähkinäpensasta (corylus avellana), hasselpähkinää? Kasvaa kyllä oikein hyvin, villinäkin ainakin Lempäälän korkeudelle saakka.

http://www.tampere.fi/ytoteto/yva/ympar ... ensas.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopanp% ... 3%A4pensas

http://www.lailanet.fi/arto/kasvit/046.htm

Onko mitään keinoja, joilla voisi edesauttaa puita kestämään talven yli?Puutarhuri neuvoo, kun ostat taimen, tai puhelimessa jälkikäteenkin.

Suojaamalla harsoilla, antamalla kaliumia?Se vaatii pehmeätä multaa ja valoa. Vippaskonteista on yleensä harmia.

Vai piileekö ongelma jossain muualla kuin talvensiedossa?Ei siinä pitäisi olla ongelmia. Se on vanha valtakasvi, jonka kuusi on syrjäyttänyt, sillä niillä on samanlainen "strategia": ne varjostavat tiheikkönä siten kasvupaikkansa, että alta eivät muiden puumaisten kasvien taimet pääse nousemaan, ja itse ne kyllä nousevat mm. varhaisen keväisen kasvuunlähdön ja hyvän valonhyödyntämisen takia muiden puiden taimikoidenkin joukosta.

Tiedän hevoskastanjan joka kasvaa Keski-Suomessa, vaikkei sen tavanomaisen levinneisyytensä perusteella pitäisi siellä menestyä. Elättelenkin toiveita, että omat puuni tekisivät saman tempun.Erittäin todennäköistä.

Olisi varmaan ollut hyvä istuttaa ne jo aiemmin maahan, että ehtisivät juurtua kesän mittaan, mutta tuli mietittyä sitäkin minkä tyyppinen kasvupaikka tulisi valita, jotta onnistumisen mahdollisuus olisi suurempi.Hyvä ja syvä multa ja valoa.

Pähkinät ovat peräisin Unkarista ja niiden olisi tarkoitus sopeutua Hämeen seudun ilmanalaan.Ai SITTEN ei ole kyllä varmaa! Mutta sen kun kokeilet! Istuta paikallisia joukkoon, voivat vaikka risteytyä (jolloin tulee pieniä pähkinöitä, jotka kuitenkaan eivät kestä pakkasta...)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31320
Arkkis

Tarkoitat siis pähkinäpensasta (corylus avellana), hasselpähkinää? Kasvaa kyllä oikein hyvin, villinäkin ainakin Lempäälän korkeudelle saakka.Saksanpähkinä on eri kasvi. Saksanpähkinät ovat niitä rotan aivojen näköisiä.

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Saksanpähkinä kasvaa noin 20 m korkeaksi ja yhtä leveäksi, joten aikamoisen kasvihuoneen tarvitset.

Kokeile sen sijaaan eteläisemmässä Suomessa villinäkin tavattavaa pähkinää Corylus avellanaa. Siitäkin tulee isohko pensas:

Tuo pensas on jonkun 10 vuotta vanha ja kokoa on 4x4 m. Pähkinöistä tulee "hasselpähkinöitä", maku muuttuu kuivattaessa.

Kyse on tosiaan näistä "aivopähkinöistä", joten kasvihuone ei oikein sovellu tarkoitusperiini ainakaan lopullisena ratkaisuna, se on meillä muutenkin turhan pieni. Pähkinöiden syönti siis lähinnä on mielessä, mutta kyllä ne taimet pelkkinä puinakin kelpaavat, jos eivät satoa lopulta suostuisi tuottamaan, vaikka muuten viihtyisivät.
Täytyy varmaan kylmästi kokeilla istuttaa toinen puista suoraan maahan ja katsoa kuinka käy. Toista voisin vielä yrittää varjella ensi talven yli kasvihuoneessa ja päättää sitten keväällä kuinka edetä, todettuani miten kurjasti pihakaverin kävi. Onko routa se pahin uhka vai varsiko palelee? Lehtikariketta jos panee paksulti juurelle ja suojaa niiltä jyrsijöiltä, niin mitä luulette? Toimiiko?

Noita mainitsemianne muita Juglans-suvun lajeja ja hasselpähkinää kokeilen ilmanmuuta, kun kerran viihtymisestäkin on noin hyvät takeet! Jonkinlainen pähkinäpuu pihassa olisi meinaan mukava.

Ja kiitos muuten linkeistä.

Neutroni
Arkkis

Tarkoitat siis pähkinäpensasta (corylus avellana), hasselpähkinää? Kasvaa kyllä oikein hyvin, villinäkin ainakin Lempäälän korkeudelle saakka.Saksanpähkinä on eri kasvi. Saksanpähkinät ovat niitä rotan aivojen näköisiä.Piru, niinpäs ovatkin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Saksanp%C3%A4hkin%C3%A4

Minäkin olen kuullut tuon "jalopähkinä"-nimityksen. Sekoittavat.

Tuosta en mene sanomaan, ikinä en ole nähnyt kasvamassa.

el6
Seuraa 
Viestejä1457
Arkkis
Neutroni
Arkkis

Tarkoitat siis pähkinäpensasta (corylus avellana), hasselpähkinää? Kasvaa kyllä oikein hyvin, villinäkin ainakin Lempäälän korkeudelle saakka.Saksanpähkinä on eri kasvi. Saksanpähkinät ovat niitä rotan aivojen näköisiä.Piru, niinpäs ovatkin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Saksanp%C3%A4hkin%C3%A4

Minäkin olen kuullut tuon "jalopähkinä"-nimityksen. Sekoittavat.

Tuosta en mene sanomaan, ikinä en ole nähnyt kasvamassa.
Arkkis, kun minun pienen ymmärrykseni mukaan olet Tamperelainen, niin käy hyvä mies katsomassa mantsurian jalopähkinää hienoimmillan Hatanpään Arboretumissa. Löydät ne heti ensimmäisen matalan tiilirakennuksen takaa, ovat käsittääkseni jo n. 50 vuotiaita puita-
Aivan mahtavia, sekä kesällä mutta varsinkin talvella tulee esiin tämän puun kauneus ja se runko(ööh, ei ole kielioppi hallinnassa)
Laitan kuvia kun vaan kerkiän.

.

Miten idätit pähkinät? Olen nähnyt että euroopanpähkinäpensas menestyy savon korkeudella, mutta ei tee hedelmää, tekeekö sitten edes eteläsuomessa, ehkä pari että jatkaa sukuaan? Saksanpähkinääpuuta voisi kokeilla latvoa ja pitää kompaktina niin että mahtuu kasvihuoneeseen, mutta onko se taloudellista? Voisiko toimia joku sisäpiha, tai kasvihuone saunan viereen ja saunasta + kompostista hukkalämmöt sinne?

pelaaja
Seuraa 
Viestejä750

Juglans ailanthifolia ja J.nigra on myös saatu kasvamaan Etelä-Suomessa. Voithan koittaa rakentaa toiselle taimellesi kasvilavan ja eristää sen talveksi mahdollisimman hyvin ja jättää toisen vielä kasvihuoneeseen. Mullan alle voi kaivaa styroksilevyä ja hiekkaa. Lavaan on helppo kiinnittää myyrä- ja jänissuojia ja talveksi muovi- sekä kangaseristyksiä. Onko taimien alkuperä vuoristosta? Se ainakin parantaa niiden mahdollisuuksia selviytyä Suomessa. Saksanpähkinä on mainio puu! Toivottavasti onnistut yrityksessäsi!

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Unkarista kerätystä pähkinästä kasvatettu puu ei sopeudu Suomen ilmastoon (paitsi jos sattuu olemaan sopiva mutaatio).

Huomattavasti paremmat mahdollisuudet on niiden pähkinöiden jälkeläisillä, jotka jo ovat pärjänneet Suomessa vuosikymmeniä. Vaikkapa Mustilasta www.mustila.com voit ostaa pähkinöitä tai taimia ainakin seuraavista, Suomessa kasvaneista puista:

· Juglans ailantifolia (japaninjalopähkinä, japansk valnöt)
Helsinki (×) I–III 2 0,7 *

· Juglans cinerea (amerikanjalopähkinä, grå valnöt)
Mustila (×) I–III (IV) 0,5 0,5 *

· Juglans mandshurica (mantšurianjalopähkinä, manchurisk valnöt)
Mustila (×) I–IV (V) 1 0,5 *
Helsinki (×) I–IV (V) 2 0,7 *

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat