Seuraa 
Viestejä45973

Pölynimurin toimintaperiaatteeksi ilmoitetaan se, että imurin sisään aikaansaadaan alipaine, joka sitten imuletkun ja suuttimen kautta imee lian imurin likasäiliöön.

Mutta, jos tarkastellaan tarkemmin pölynimurin puhdistustehoa, niin eikö pölynimurin puhdistava vaikutus tarkkaan ottaen perustu imettävän ilmavirran nopeuteen? Nähdäkseni lian irtoaminen pinnalta, esimerkiksi matosta, on suoraan riippuvainen ilmavirtauksen nopeudesta, joka likaan kohdistuu. Pelkkä paine-ero, ei riitä irrottamaan likaa, vaan irrotuksen tekee lian ohi virtaava nopea ilmavirtaus.

Imuroitaessa ei siis pidä pyrkiä saamaan aikaan mahdollisimman suurta paine-eroa, alipainetta suuttimen alueelle, vaan on pikemminkin pyrittävä siihen, että suuttimen läheisyydessä ilmavirran nopeus on mahdollisimman suuri?

Elektroniikan koko ajan halventuessa on selvää, että tulevaisuuden pölynimuriin tulee suuttimeen sensorit, jotka mittaavat 1) alipainetta, ja 2) ilmavirran nopeutta. Nähdäkseni tällöin imuroinnissa tulisi maksimoida ilmavirran nopeus, eikä alipaine.

Kommentit (6)

Mutta mitä suurempi alipaine, sitä suurempi virtausnopeus.

Virtausnopeutta kasvattaa suuttimen reiän pienennys, mutta hankaloittaa isojen roskien pääsemistä imuriin ja isojen tilojen imurointia.

Neljä muuttuja, suuttimen halkaisija x, siirtynyt ilmamäärä y, paine-ero z, virtausnopeus v.

Päättelisin, että virtausnopeus riippuu suuttimen halkaisijasta ja ilmamäärästä, mutta paine-ero ei ole ratkaiseva.

Tarkemmin tarkasteltuna lattia-mattosuuttimen aukon suuruus ei ole ratkaiseva, vaan kun mattosuutin painetaan tiiviisti paksuun mattoon, niin rajoittava tekijänä on pienet ilmaraot maton ja suuttimen reunan välissä, ilman täytyy kulkea pienistä ja ahtaista raoista maton sisällä ja maton ja suuttimen rajakohdassa.

Vaikka paine-ero kasvaa, niin ilmamäärä pienenee.

Eli tilannetta voisi selventää sillä, että otetaan pölynimurin imuputkesta matto-lattiasuulake irti, ja mitataan pelkän imuputken virtausnopeus. Sitten asetetaan imuputken päähän levy, johon on porattu pieni reikä. Koska reikä on pieni, niin ilmamäärä pienenee ja paine-ero kasvaa. Mutta onko ilmavirran nopeus tässä pienessä reiässä suurempi, kuin pelkässä imuputkessa ilman levyä?

Tässä käynee niin, että kysymystä ei voida arvioida suoraan neljän muuttujan avulla, vaan mukaan tulevat aerodynaamiset tekijät, ja siitä syystä ongelman ratkaisu muuttuu huomattavan paljon monimutkaisemmaksi, ellei mahdottomaksi ratkaista yleisellä tasolla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Simplex
Seuraa 
Viestejä3238

Pölynimurin tehtävänä on vain imeä sisäänsä irtonainen lika ja pöly. Imurissa on erilaisia suuttimia ja harjaosia erilaisille pinnoille, joilla saadaan pinnassa oleva irtotavara liikkeelle ja imettyä imuriin - ts. hankaamalla puhdistettavaa pintaa mekaanisesti saadaan irtotavara liikkeelle, minkä imuri sitten imaisee sisäänsä. Ilman tuota suuttimen hankaavaa ominaisuutta imurin puhdistusteho jäisi hyvin pieneksi.

Riittävä imuteho lienee sellainen, että kun suutinta/harjasosaa kuljetetaan pitkin imuroitavaa pintaa, niin kaikki suuttimen/harjasosan irrottamat hiukkaset imeytyvät imuriin. Näin äkkiseltään ajateltuna imurin imutehon kasvattaminen tietyn rajan yli ei tuo enää lisää puhdistustehoa, jos pinnasta on jo lähtenyt irti kaikki irtotavara. Suuttimien koon kasvattaminen taasen aiheuttaa sen, että pölynimurin käyttö ahtaissa paikoissa muuttuu joko hankalaksi tai mahdottomaksi, samalla kun imutehoa tulisi kasvattaa merkittävästi, jotta ilmavirran nopeus ja imuteho pysyisivät muuttumattomana. Pölypussin täyttyminen heikentää imurin puhdistustehoa, mutta tämä on saatettu ratkaista noissa uusissa pölypussittomissa imurimalleissa. Ehkä suuttimien harjateknologiaa kehittämällä imureista voisi saada hieman nykyistä tehokkaampia.

Nykyimureissa tehoa on riittämiin. Liian suurta tehoa käytettäessä suutin pyrkii imeytymään lattian pintaan kiinni ja työskentely vaikeutuu. Imurin päätarkoitus ei ole pinttyneen lian irrottaminen vaan riittää, kun pöly, roskat ja raskaimpina partikkeleina hiekan ja kivenmuruset saadaan pölypussiin tai -säiliöön.

Rummukka
Seuraa 
Viestejä104

Perusasioita

Ilman virtauksessa teho = paine-ero x tilavuusvirta

Virtausnopeus riippuu tilavuusvirrasta ja geometriasta.
Painehäviö puolestaan on kiinni virtausnopeudesta ja geometriasta.
Virtausnopeus on kaikkiaan kiinni suhteellisesta paine-erosta, siksi tyhjiösäiliöön ilma voi virrata yliäänennopeudella.
Eli sitä virtausnopeutta ei saa ilman kuristusta ja sen aiheuttamaa painehäviötä. Ja niihin tarvitaan tehoa.

Mutta varmasti oikein suunnitellulla ja hyvin tehdyllä suuttimella voidaan parantaa puhdistuskykyä merkittävästi verrattuna pelkästään piirrettyyn malliin, jossa tavoitteena on olllut hapla hinta ja näyttävä ulkomuoto.

Tietämättömyyden syvällä rintaäänellä ...

Voi jeesus. Ei se alipaine mitään ime vaan imurin ulkopuolella oleva ylipaine työntää ilman imurin sisään missä on matalampi paine. Sama ilmiö kuin lääkeruiskussa mihin "imetään" nestettä, ei sitä sinne imetä vaan muodostetaan alipaine ja sitten se ylipaine työntää sen nesteen ruiskuun.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat