Seuraa 
Viestejä45973

Oostendessa pelataan pahaillaan Bridgen EM -turnausta. Sitä pääsee seuraamaan Flash -selainsovelluksella seuraavasta linkistä

http://www.bridgebase.com/client/client.php

Lataaminen saattaa kestää, sillä paikalla on varmasti yli 10 000 pelaajaa tai katsojaa!

Ensin pitää liittyä jäseneksi (ei maksa mitään). Valitse käyttäjätunnus ja salasana ja sitten kirjaudut sisälle. Ja taas ladataan... Ruudun keskeltä löytyy Kummallinen sana "Raama (suoria lähetyksiä)". klikkaa sitä ja sinun pitäisi siirtyä Raamateatteriin eli paikkaan, jossa voit seurata monia eri otteluita. Valittavana on aina samasta ottelusta Avoin huone ja Suljettu huone, niistä voi valita kumman tahansa, molemmissa pelataan samat 20 jakoa. Suomen ottelu Italiaa vastaan alkaa tänään klo 15.15.

(Minulla tuo Raamaan siirtyminen äsken vähän takkuili, mutta jos siirtymistä ei tapahdu, niin on olemassa seuraava kiertokeino. Oikeassa alakulmassa on painikeita. Napsauta Ystävät joka aukaisee pikkuikkunan, johon voi kirjoittaa nimen. Kirjoita siihen tiedefi Lisää ystäviin kohtaan, se olen minä. Sen jälkeen Sulje. Samassa alakulmassa Etsi jäsen ja sen vieressä ruutu, johon jäsenen nimen voi kirjoittaa. Kirjoittakaa siihen myös tiedefi. Sekin aukaisee pikkuikkunan. Siinä on tiedot käyttäjästä tiedefi. Nyt klikkaat nimeä tiedefi oikealla hiiren näppäimellä. Se aukaisee valikon, jossa lukee mm. Siirry samaan pöytään kuin tiedefi. Napsautus siitä ja olette kibitsoimassa peliä. Tämä siis ainoastaan, jos Raama -linkki ei toimi. Paremmin kisoja pääsee lataamalla erillisen pienen kevyen sovelluksen osoitteesta: http://www.bridgebase.com/index.php ja linkistä keskellä sivua:
Looking for our older downloadable Windows program? Click here

Sovellus kannattaa asentaa johonkin muuhun sijaintiin kuin oletuskansioon. Vaikkapa omaan BBO -kansioon C:n juureen)

Seuraavassa pieni ohje ja Bridgen säännöt lyhyesti eräästä blogista:

Mitä Bridge on?
Bridge on siis korttipeli, jatko on melkein suora kopio bridgeliiton esittelylehtisestä

Bridgen säännöt

Koska bridge ei ole aivan helposti opittava peli, ei sen sääntöjäkään ole kovin helppoa esittää lyhyesti. Bridge on pareittain pelattava neljän hengen korttipeli. Vastakkain istuvat pelaajat muodostavat parit, joita kutsutaan ilmansuuntien mukaan pohjois-etelä ja itä-länsi pareiksi Jokainen bridgejako koostuu kahdesta eri vaiheesta.

Ensin tarjotaan, jolloin pelaajat lupaavat ottaa jonkun määrän tikkejä joku maa valttina tai ilman valttia. Tarjoaminen on “huutokauppaa”. Kun joku pelaaja tekee niin korkean tarjouksen, ettei muut halua tätä ylittää tarjoaminen päättyy ja alkaa tikkipelivaihe.

Tikkipelivaiheessa toista pelaajaa siitä parista, joka teki korkeimman tarjouksen, kutsutaan pelinviejäksi. Pelinviejän partneria kutsutaan lepääjäksi, joka laittaa korttinsa pöydälle näkyviin järjestettynä maittain ja arvojärjestykseen. Pelinviejä pelaa tavallaan kaksilla korteilla. Hän pelaa vuorollaan kädestään haluamansa kortin, ja lepääjän ollessa pelivuorossa hän määrää, minkä kortin lepääjä pelaa. Pelinviejä yrittää saada vähintään lupaamansa määrän tikkejä ja puolustuspelaajat (toisen parin pelaajat) yrittävät tietenkin estää “kotipelin” eli sen, että pelinviejä saa lupaamansa tikkimäärän. Ylitikit ovat pelinviejälle sallittuja eli pelinviejä saa ottaa enemmän tikkejä kuin on luvannut. Mikäli pelinviejä ei saa lupaamaansa tikkimäärää, kutsutaan peliä pietipeliksi ja niitä puuttuvat tikit ovat nimeltään pietitikkejä.

Miksi bridge on taitopeli eikä “tuurilaji”?

Kun bridgeä pelataan kilpailulajina, ei ole merkitystä sillä, onko sinulla hyvät tai huonot kortit. Kilpailubridgessä käytetään korttikoteloa, “brikkaa”, jossa jokaisen neljän pelaajan kortteja varten on taskut. Kun jako alkaa, jokainen pelaaja ottaa omat korttinsa brikkataskusta, ja kun jako on päättynyt, kortit laitetaan takaisin samaan taskuun kuin mistä ne jaon alkaessa otettiin. Tämän jälkeen jako lähtee kiertämään muihin pöytiin ja muut parit pelaavat jaon aivan samanlaisena. Tämän vuoksi ei ole tärkeää, minkälaiset kortit sinulla on, vaan kuinka hyvin pelaat samoilla korteilla kuin muutkin parit.
Blogin kirjoittaja osallistuu itse pelaajana naisten turnaukseen. Koko blogi on lukemisen arvoinen.

Suomen ottelu Italiaa vastaan alkaa siis klo 15.15. Italia on Euroopan suurmaa ja Suomi tulee ottamaan turpiinsa matsissa. Tervetuloa kuitenkin tutustumaan Bridgeen!

Otteluohjelma ja lähetykset voi tarkistaa: http://www.bridgebase.com/vugraph/schedule.php
Kisat kestävät 3.7. saakka.

Kyselkää, minä kyllä opastan jos vain osaan.

Kommentit (5)

Kohta alkaa. Siellä pääsee myös chättäämään muiden, vaikkapa minun kanssani. Menemällä vasemmassa yläkulmassa olevan Suljettu huone tekstin päälle näkee kaikki huoneessa olijat ja klikkaamalla tiedefi oikealla napilla aukeaa boksi, johon voi kirjoittaa viestin, jonka ainoastaan minä näen.

Lähetystä kommentoivat usean eri maan mestarit ja huippupelaajat.

Olen suljetussa huoneessa, siellä kommentointi on englanniksi, avoimmessa kommentoidaan italiaksi.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Phony
Suomen ottelu Italiaa vastaan alkaa siis klo 15.15. Italia on Euroopan suurmaa ja Suomi tulee ottamaan turpiinsa matsissa. Tervetuloa kuitenkin tutustumaan Bridgeen!

Osaatko sanoa, miksi suomalaiset häviävät italialaisille? Voiko bridgessä luokitella pelaajan pelitaidon heikkoudet tai pelin osa-alueiden taitamiserot kuten esim. shakissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ding Ding
Osaatko sanoa, miksi suomalaiset häviävät italialaisille?Italialaiset ovat ammattilaisia. Toisin sanoen eivät tee työkseen muuta pelaavat ja opettavat bridgeä. Pelaavat jatkuvasti ja joka päivä ja ovat tehneet sitä kymmeniä vuosia.

Eiväthän nuo Suomen edustajatkaan ihan eilisen teeren poikia ole. Ovat pelanneet yhdessä -80 -luvun alkupuolelta lähtien, muutama on jopa bridgenpelaajia toisessa polvessa. Mutta Suomi on liian pieni maa ammattilaisuudelle.

Bridgessä ratkaisee jatkuva pelaaminen enemmän kuin shakissa, ja varsinkin pelaaminen saman partnerin kanssa. Bridgessä ei riitä, että "asuu pakassa", pitää osata tarjota oikea sitoumus ja vasta sen jälkeen pelata se"kotiin". Minusta vaativampi peli kuin shakki. Eikä bridge tosiaan ole tuuripeli kuten pokeri.

Ding Ding
Voiko bridgessä luokitella pelaajan pelitaidon heikkoudet tai pelin osa-alueiden taitamiserot kuten esim. shakissa?Suomessa ei ole käytössä varsinaisesti ELO tai SELO järjestelmää vastaavaa systeemia. Suomessa lasketaan vain MP (Masters Points) -pisteitä, joita saa jokaisesta virallisesta Suomen Bridgeliiton alaisen MP -kilpailun voittosijoituksen mukaan. Nämä pisteet kertyvät koko peliuran aikana, joten mitä kauemmin olet pelannut huipputasolla sitä enemmän sinulla niitä on. Vuosittaisia MP -pisteitä lasketaan myös. Ehkä ne paremmin kuvaavat pelaajan taitoa ja ovat vertailukelpoisia toistensa kanssa. MP -pisteiden "alapuolella" jaetaan voittopisteita (vp), joita saa jokaisesta kerhokilpailusta aina kolme parahaiten sijoittunutta.

Ruotsissa on käyttöönotossa ELO -systeemiä vastaava järjestelmä, jossa vahvuuslukuun lasketaan pisteitä sen mukaan mikä on vastustajien taitotaso. Voitto maailmanmestareista kerryttää pistepottia enemmän kuin voitto kaupunkimestarista. Vahvuusluku voi nousta tai laskea ja se kertoo pelaajan todellisen vahvuuden.

Tulee varmaan käyttöön Suomeenkin ajan oloon.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Phony
Ding Ding
Voiko bridgessä luokitella pelaajan pelitaidon heikkoudet tai pelin osa-alueiden taitamiserot kuten esim. shakissa?

Suomessa ei ole käytössä varsinaisesti ELO tai SELO järjestelmää vastaavaa systeemia.

Tarkoitin sitä, että voiko bridgenpelaajasta sanoa, että hän on yhdellä pelin osa-alueella hyvä mutta jollain toisella huono.

Shakissahan puhutaan usein että joku esim. on hyvä hyökkäyspelaaja (kuten Kasparov), hyvä puolustaja (Petrosian), taktikko (Tal), loppupelaaja (Smyslov), torniloppupelaaja (Rubinstein), strategi (Karpov) jne.

Onko bridgessä tuollaisia pelin osa-alueita, joiden osaamisen puutteista voi syyttää esim. sitä että suomalaiset eivät ole aivan huipulla? Onko bridgessä pelityylejä?

Ding Ding
Tarkoitin sitä, että voiko bridgenpelaajasta sanoa, että hän on yhdellä pelin osa-alueella hyvä mutta jollain toisella huono.

Shakissahan puhutaan usein että joku esim. on hyvä hyökkäyspelaaja (kuten Kasparov), hyvä puolustaja (Petrosian), taktikko (Tal), loppupelaaja (Smyslov), torniloppupelaaja (Rubinstein), strategi (Karpov) jne.

Onko bridgessä tuollaisia pelin osa-alueita, joiden osaamisen puutteista voi syyttää esim. sitä että suomalaiset eivät ole aivan huipulla? Onko bridgessä pelityylejä?
Kyllä on. Bridgessä on kolme erillistä aluetta.

1. Tarjoaminen

Tähän osa-alueeseen vaikuttaeniten valittu tarjoussysteemi, joita on siis useita. Suomessa pelataan kerhotasolla yleensä n. luonnollista systeemiä, jossa tarjous yleensä on sitä miltä se näyttää. Jos tarjotaan avaustarjouksena pataa, niin pelaajalla on silloin aidosti patakortteja. Mitä korkeammalla tasolla pelataan, niin sitä sofistikoineempi tarjousjärjestelmä yleensä on. Sitä enemmän siinä on keinotekoisia tarjouksia eli konventioita ja sitä vaikeampi se on muistaa jasitä vaikeampi sitä vastaan on toisen parin puolustustarjota. Joissain täysin keinotekoisessa systeemissä ainoa vahva tarjous on PAS, joka normaalisti on heikoin tarjous. Se pari, mikä parhaiten hallitsee valitsemansa systeemin on yleensä menestyvä pari.

Ihan tavallisella luonnollisella systeemillä on siis mahdollista pärjätä huippuja vastaan. Tarjoussarjassa on pystyttävä lukemaan vastustajien tarjousten merkitys ja kortit, joiden perusteella se on tehty. Tarjoussysteemit on myös dokumetoitava sitä tarkemmin mitä keinotekoisempi se on. Tarjousjärjestelmä on myös julkinen ja se on julkaistava vastustajille ja pöydässä on kysyttäessä selostettava mitä mikin tarjous tarkoittaa.

Tärkeintä tarjotessa on löytää oikea taso, eikä saa tarjota liian korkealle, jolloin vastustaja pystyy helpommin pelaamaan siihen pietejä. Jos korteissa on pikkuslammi tai isoslammi, niin ne on löydettävä ja pystyttävä tarjoamaan. Jos vastustaja saavuttaa kotiinpelattavan isoslammin ja itse jäätte pikkuslammiin, niin voitto/häviö on iso ja saatta yksin ratkaista tasaisen 20 jaon ottelun.

Joskus täytyy osata tarjota myös pietipeli eli peli, jolla ei ole toiveitakaan mennä kotiin, mutta josta pieteineenkin häviää vähemmän kuin vastustajien tarjotusta ja kotiinpelatusta sitoumuksesta. Tämä on kaikkein riskialttein tarjous. Jos pietejä tulee liikaa tai jos vastustajalle ei ollutkaan kotipeliä, niin kalliksi käy. Samat jaothan pelataan toisessa pöydässä eri suuntaan ja jos siellä ei ole ehkäisty, niin vastustaja saa molemmista pöydistä pluspisteitä.

2. Hyökkäyspelaaminen

Se joukkueista, joka esittää korkeimman tarjouksen on ns. pelinviejäpuoli. Tarkemmin sanottuna se parin pelaaja, joka ensin tarjoaa sitä maata johon lopuksi päädytään on pelinviejä, joka pelaa molempien korteilla. Pelin kulku menee niin, että pelinviejän vasemmalla puolella oleva pelaaja lyö aloituskortin ja sen jälkeen pelinviejän partneri levittää kaikki korttinsa pöytään. Pelinviejä näkee siis kaikki oman puolensa kortit ja pelaa niillä kaikilla. Vuorotellen päydästä ja kädestään.

Tässä tulee esiin ns. pakassa asuminen. Parhaimmat pelaajat pystyvät vastustajan tarjoamisen ja pelaamisen perusteella sijoittamaan jo varhaisessa vaiheessa vastustajien kortit omille paikoilleen ja pelaamaan mahdottomaltakin näyttävän sitoumuksen kotiin. Todennäköisyyksien laskeminen ja vaihtuvien todennäköisyyksien hallitseminen on myös tämän osion erikoisosaamista. esimerkiksi edesmennyt italialainen Belladonna oli mestari veivaamaan mahdottomia sitoumuksia kotiin. Nykypelaajista amerikkalainen Bob Hamman ja Pakistanilainen Mahmoud Zia ovat samanlaisia pakassa asujia.

Loppupelimestarit on myös oma lajinsa. Tapa, jolla loppupeli järjestetään on varmaan verrattavissa shakkiin. Bridgessä puhutaa esimerkiksi kiristämisestä, jolloin vastustaja joutuu pelaamaan pitikortin toisesta väristään ja sen jälkeen pelinviejä pystyy pelaamaan sitä väriä ja saamaan loput tikit. Se on taidetta.

3. Puolustuspelaaminen

Tämä on myös aivan oma lajinsa. Puolustuksessa näet omat korttisi ja pelinviejän partnerin (dummy) pöydällä olevat kortit, mutta et tiedä oman pertnerisi korteista muuta kuin mitä tarjoussarja on mahdollisesti kertonut. Puolustuspelaamisessa vastustajan ja oman partnerin kortien "lukeminen" on tärkeätä. Puolustuksessa pyritään antamaan omalle partnerille mahdollisimman paljon tietoa omasta kädestä pelaamalla tiettyjä kortteja tietyssä järjestyksessä. Jo avauskortti kertoo omalle partnerille jotain. Siitä on etukäteen tehty sopimus. Samoin on merkitystä, sillä jos pelaat pienen parittoman tai parillisen kortin. Samoin, jos sinulta on pelattu maa loppu, niin voit vapaasti pelata sitä maata, mitä haluat. Yksinkertaisin tässä käytettävä sopimus on pieni kortti pyytää pelamaan samaa maata, suuri kortti kieltää.

Puolustuspelaaminen on vielä vaikeampaa kuin hyökkäyspelaaminen. Mitä parempi nerkinantosysteemi on laadittu ja mitä paremmin se muitetaan, sitä helpompi on pelata. Nämäkin merkinnannot on ilmoitettava julkisesti kaikille ja pöydässä kysyttäessä kerrottava.

Yhteenveto.

Mitä paremmin nämä kaikki osa-alueet osaa, sen paremmin menestyy. Tärkein ehkä saatta olla tarjousten hallitseminen. En tiedä. Nuo mainitsemani mestarit pelaavat kotiin ihan vääriäkin sitoumuksia.

Tulipa pitkä, mutta toivottavasti kuitenkin ymmärrettävä. Vaikea peli selostaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat