Seuraa 
Viestejä45973

Päivän Hesari kertoo verkkosivuillaan 1.7.2010:

HS
Eduskunnan hallinto-osaston johtaville virkamiehille on tulossa yli 20 prosentin palkankorotus vuoden sisällä.

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti viime viikolla nostaa kymmenellä prosentilla samojen virkamiesten palkkoja, jotka saivat viime vuoden palkkauudistuksen yhteydessä jo 12 prosentin korotukset.

Neljä johtavaa virkamiestä muilta osastoilta teki keskiviikkona korotuksista harvinaisen kantelun kansliatoimikunnalle. Muun muassa lainsäädäntöjohtaja Keijo Koivukangas kysyi, noudattiko toimikunta päätöksessään hallintolain säännöksiä. Kirjelmä on eduskunnan hallintohistoriassa hyvin poikkeuksellinen.

Epäily lainvastaisuudesta perustuu siihen, että sekä asian esittelijä, toimistopäällikkö Martti K. Korhonen että valmistelija, henkilöstöpäällikkö Hannu Laitinen hoitivat itseään koskevaa asiaa.

Asia valmisteltiin varapuhemies Tarja Filatovin (sd) kanssa. Hän sanoi keskiviikkona, ettei "asia näytä hyvältä".

"On hyvä kysymys, oliko juuri nyt oikea aika", hän lisäsi.

Filatov sanoi toimineensa aiemmin sovittujen pelisääntöjen mukaan.


Juuri näin. Ihmetyttää tämä julkisen sektorin säästöpolitiikka.

Sivut

Kommentit (26)

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197

Samasta lehdestä samana päivänä:

Otsikolla "Näistä huippupaikoista ei kilpailla" puhutaan ongelmasta saada päteviä johtajia julkiselle puolelle. Syyksi esitetään paikkojen poliittinen merkitys eli niihin valitaan sopivan puolueen jäseniä mutta viimeinen kappale on myös totta:

"Palkka ei houkuttele

Palkkakaan ei välttämättä houkuttele. Julkisella sektorilla palkat suhteessa tehtävien vaativuuteen ovat kehnompia kuin yksityisellä. Jäntin mukaan matalimmat palkat ovat kuntien johtotehtävissä.

Keskimääräistä suurempaan palkkatoiveeseenkin liittyy riskejä. Etenkin menojen leikkausten ollessa ajankohtaisia kuntalaiset saattavat sydämistyä, jos esimerkiksi uusi kunnanjohtaja saa edeltäjäänsä selvästi parempaa palkkaa. Epäluottamus ja poru voivat leimata ja hankaloittaa tehtävän alkua selvästi."

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Wiisas
Otsikolla "Näistä huippupaikoista ei kilpailla" puhutaan ongelmasta saada päteviä johtajia julkiselle puolelle. Syyksi esitetään paikkojen poliittinen merkitys eli niihin valitaan sopivan puolueen jäseniä mutta viimeinen kappale on myös totta:...

Tottahan tuo sinänsä - mutta onko niin että Eduskunnan johtavien virkamiesten työn laatu nyt paranisi vastaavasti.

Korotus on mielestäni tehty sopimattomaan aikaan, sillä maan talous on kuralla ja äänestäjille teroitetaan jatkuvasti erilaisten supistusten ja leikkausten tärkeyttä, jotta kansantalouden tila kohenisi. En usko että äänestäjän ymmärrys leikkausten välttämättömyydestä kasvaa näiden hulppeiden palkankorotusten johdosta, esimerkiksi aikaisempi YLEn toimitusjohtajan palkka vs. TV-lupamaksu

Samahan se on kansanedustajien palkkojen kanssa, selitetään että raha tuo parempia päättäjiä, mutta tuoko se? Mielestäni politiikka on kansalaisten enemmistön kannalta mennyt takapakkia julkisten palveluiden ym. tuottamisessa. Rikkaille varastetaan, mutta niinhän se on kun edustajiemme elintaso ja arki on lähempänä heitä. Aatteen paloa tehtävien hoitoon ja kohtuulliset palkat, kun yhteisestä pussistamme otetaan. Yksityisellä puolella on sitten ihan sama mitä johtajille maksetaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
Ulmas
Samahan se on kansanedustajien palkkojen kanssa, selitetään että raha tuo parempia päättäjiä, mutta tuoko se? Mielestäni politiikka on kansalaisten enemmistön kannalta mennyt takapakkia julkisten palveluiden ym. tuottamisessa.Tuo on hyvä kysymys. Kansanedustajat ovat siirtyneet selvästi keskiluokasta ylimpään keskiluokkaan, monet jopa rikkaiksi, vuosikymmenien kuluessa, mutta onko heidän osaamisen laatu tai aikaansaannokset parantuneet? Ei varmaankaan, mutta rikkaat edustajat ovat täysin vieraantuneet normaalin ihmisen elämästä ja mahdollisuuksista, ja päätökset alkavat pian olla "jos ei ole leipää niin syökööt leivoksia" -tasoa.

Aatteen paloa tehtävien hoitoon ja kohtuulliset palkat, kun yhteisestä pussistamme otetaan. Yksityisellä puolella on sitten ihan sama mitä johtajille maksetaan.Tuota minäkin kannatan. Yhteiskunnallisen päätöksenteon tulisi lähteä yksilön aidosta halusta parantaa maailmaa, eikä halusta haalia itselle valtaa, kunniaa tai omaisuutta. Kilpailemalla yhä ahneempien ja häikäilemättömämpien luonteiden hankkimisessa päättäjiksi etäännytään vain kauemmas siitä, että päättäjät oikeasti tietäisivät mitä tekevät ja mitä heidän päätökset vaikuttavat miljoonien ihmisten arkeen. Sen sijaan, jos tehtäisiin päättäjän asema sellaiseksi, että siitä ei kerta kaikkiaan voi hyötyä, tai maksimissaankin saisi alemman keskiluokan elintason, alalle valikoituisi moraalisesti selkärankaisempia tyyppejä. Päättäjän pätevyys, taidot ja osaaminen eivät merkitse mitään, jos moraali on mätä.

No, ongelmansa tuossakin varmaan olisi ja muutoksen olisi syytä olla asteittainen, mutta nykymenoa sen tekeminen tapahtuu muutaman vallankumouksen kautta.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Neutroni
Aatteen paloa tehtävien hoitoon ja kohtuulliset palkat, kun yhteisestä pussistamme otetaan. Yksityisellä puolella on sitten ihan sama mitä johtajille maksetaan.

Tuota minäkin kannatan. Yhteiskunnallisen päätöksenteon tulisi lähteä yksilön aidosta halusta parantaa maailmaa, eikä halusta haalia itselle valtaa, kunniaa tai omaisuutta. Kilpailemalla yhä ahneempien ja häikäilemättömämpien luonteiden hankkimisessa päättäjiksi etäännytään vain kauemmas siitä, että päättäjät oikeasti tietäisivät mitä tekevät ja mitä heidän päätökset vaikuttavat miljoonien ihmisten arkeen. Sen sijaan, jos tehtäisiin päättäjän asema sellaiseksi, että siitä ei kerta kaikkiaan voi hyötyä, tai maksimissaankin saisi alemman keskiluokan elintason, alalle valikoituisi moraalisesti selkärankaisempia tyyppejä. Päättäjän pätevyys, taidot ja osaaminen eivät merkitse mitään, jos moraali on mätä.

Varmasti sitten itse asetut ehdolle seuraavissa kunnallisvaaleissa. Pääset läpi ja luovut vapaa-ajastasi muiden asioiden hoitamiseen. Teet sitä yhteistä työtä ihan vaan halusta parantaa maailmaa, samalla kun tiedät, ettei kukaan arvosta tekemääsi ja mitään kohtuullista rahapalkaa et työmäärälle saa. Olet kaikkien mielestä täysi paska, mutta sinulle riittää, että tiedät itse tekeväsi hyvää.

Minäkin uskon siihen, ettei nykykäytäntö kauaa enää jatku. Jokaisissa vaaleissa on aina vain vaikeampi löytää ehdokkaita. Samoin kuin on vaikeaa löytää hyviä hakijoita julkisiin virkoihin.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Etelä-Euroopan maissa on jatkuvia yleislakkoja kiristysten takia ja mm. Britannia on tehnyt suurimmat leikkaukset toisen maailmansodan jälkeen. Vielä useammissa maissa on myös leikattu virkamiesten palkkoja kansan hyväksynnän saamiseksi. Valitettavasti tämä ei koske Suomea, vaan täällä ihmiset luottavat sinisilmäisesti loputtomaan talouskasvuun ja paheksuvat kritiikin sanomista. Ei sillä, kyllä ne kiristykset tulee, ehkä tulevalla vaalikaudella...

Velkakello: http://www.velkakello.fi/

Itse olen jo monien kavereiden kanssa miettineet poismuuttoa Suomesta, maahan jossa ei ole korruptoitunutta ylikallistunutta julkista sektoria ja keskiluokan ei tarvitse maksaa 50% veroa palkasta ja 25 - 75 % tuotteista. Yrityksetkin joutuvat maksamaan työntekijän palkan verran maksuja, jotka ovat maksettavasta palkasta tai kilpailukyvystä pois. Jos julkinen sektori ja suure ikäluokat tekee kreikat, niin minä en halua tulla maksumieheksi, mieluummin olen kuin uppavasta laivasta pakeneva rotta.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Eipä sillä niin, väliä jos vaikka suurin osa virkamiesporukasta potkittaisiin ulos, mutta kun ei.

Olisi
:lle
töitä

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Pöhöttyminen näkyy kaikessa verovaroin ylläpidettävässä abstraktilla tasolla tapahtuvassa puuhastelussa. Äärimmilleen pöhöttyminen meni naapurimaassamme Neuvostoliitossa tunnetuin seurauksin

Konkreettisen tason toimet sen sijaan näivetetään, jotta voidaan osoittaa tehtävän kaikenlaisia leikkauksia tiukkuuden vallitessa. Eli sairaiden, lapsien, vanhuksien, tiestöjen, putkistojen ymym arkirealististen asioitten leikkauksilla näytetään että kovasti säästetään. Todellisuudessa näillä säästämisillä peitetään savuverhon taakse todellinen ryöstö.

Abstraktin tason tehottomuus näkyy esimerkiksi oikeusasteissa. Jokin teknisesti mitätön valitus mm. junnaa hallinto-oikeudessa 14 kuukautta. Käsittelyajan pituus lienee osittain keinotekoinen palvellen jotain "kasa"-ideaa. Kun on pinossa paljon paperia, näyttää siltä että tehdään paljon. Asia on aivan toisinpäin, mutta tässä on abtraktin asian hankaluus. Kukaan ei voi tehdä oikeasti mitään.

Kaupunkien teknisissä organisaatioissa tehokkuusaste lienee jotain 0,5...1 % jos yksityisen sektorin verisen työn tehokkuus lasketaan 100 %:aan. Tehokkuutta syö kaiken viivästyminen ja viivästyttäminen. Myös projektien aloittaminen ja siten hautaaminen. Myös on kaupunkien ja kuntien palkkalistoilla ihmisiä, joista kukaan ei tiedä mitä ne tekevät. Siis aivan oikeasti. Ihmisiä menee aamulla huoneen ovesta sisään ja tulee illalla ulos kuin jossain painajaisessa. Kukaan ei tiedä toimenkuvaa. Luultavasti toimenkuvana on tehdä joko omia bisneksiä tai surffailla netissä.

Mielellään siirtyisi johonkin uuteen autonomiseen saarekkeeseen, jossa ei näitä loisimisongelmia olisi ainakaan aluksi. Kurjinta tässä on, että loisivien osioitten loisiminen on lopullinen ellei valtiovalta luhistu johonkin totaaliseen. Vaikka miehitykseen. Tällöin loisivien tilalle tulevat miehittäjän loiset. Hyvää on tuolloin se, että naamat vaihtuvat. Osittain. Nimittäin miehittäjät tarvitsevat myös alkuperäisiä loisia lonkeroineen.

Asia vaatisi tutkivaa journalismia.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31323
Wiisas
Varmasti sitten itse asetut ehdolle seuraavissa kunnallisvaaleissa. Pääset läpi ja luovut vapaa-ajastasi muiden asioiden hoitamiseen.Minulla ei ole kykyjä vakuuttaa ihmisiä, halua sosialiseen elämään eikä myöskään siihen vaadittavaa moraalista selkärankaa. Olisin samanlainen kabineteissa oman edun takia yleisen edun myyvä paskiainen kuin muutkin nykyiset poliitikot.

Mutta tuollaisia ihmisiä on, ja kun kerran yhteiskunnassamme on tarpeen valita päättäjiä, joilla on valtaa minunkin asioihini, niin haluaisin sen vallan olevan korkeamoraalisilla ihmisillä enkä kaltaisillani, puhumattakaan valehtelevista ammattipyrkyreistä.

Teet sitä yhteistä työtä ihan vaan halusta parantaa maailmaa, samalla kun tiedät, ettei kukaan arvosta tekemääsi ja mitään kohtuullista rahapalkaa et työmäärälle saa. Olet kaikkien mielestä täysi paska, mutta sinulle riittää, että tiedät itse tekeväsi hyvää.Kautta aikojen on ollut ihmisiä, jotka ovat ajaneet yhteiskuntaa isoihin kehitysaskeleisiin oikeudenmukaisuudessa. Ja kautta aikojen nuo ihmiset ovat saaneet maksaa siitä hengellään paljon ennen kuin uudistukset ovat toteutuneet. He ovat tietäneet kohtalonsa, mutta joku ihmeellinen kutsumus on ajanut heidät siihen. Ja ennenaikaisesta lopustaan huolimatta he ovat kuitenkin käynnistäneet tai edistäneet prosessia, joka lopulta on johtanut tulokseen. Tuollaisia ihmisiä lojuu nykyäänkin diktatuurien vankiloissa ja kotiaresteissa, koska he ovat mieluummin valinneet pysymisen kotimaassaan ja vaikuttamisen asioihin kuin pakenemisen ja usein vauraan elämän ulkomailla. Nykyisessä länsimaisessa yhteiskunnassa tuollaisen maailmanparantajan osa on helpompi, kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Hänet ehkä leimataan hörhöksi, mutta ei tapeta, ei kiduteta, ei tapetaja kiduteta sukulaisia, eikä edes heitetä tekaistuilla perusteilla kymmeniksi vuosiksi vankilaan.

Minä en ole tuollainen ihminen, vaan laiska vätys, niin kuin ylivoimainen valtaosa lajitovereistani. Täysin sopimaton johtamaan ketään muuta. Mutta mikäli päättäjillä on oikeus ryöstää merkittävä osa rahoistani omiin tarkotuksiinsa, minulla on oikeus vaatia heiltä parempaa johtamista kuin mihin itse pystyn. Niin vaadin kaikilta ammattilaisilta, jotka palkkaan tekemään jotain puolestani.

Minäkin uskon siihen, ettei nykykäytäntö kauaa enää jatku. Jokaisissa vaaleissa on aina vain vaikeampi löytää ehdokkaita. Samoin kuin on vaikeaa löytää hyviä hakijoita julkisiin virkoihin.Sen kyllä uskon, että matalapalkkaisiin paskavirkoihin ei saada väkeä, mutta tuossakin oli kyse hyväpalkkaisista johtajista. Julkisella sektorilla johtajan palkka on ehkä pienempi, mutta toisaalta ei ole vastuutakaan, sen enempää tuloksesta kuin virheistä (jos virhe tapahtuu yhteiskunnan hyväksi kansalaista vastaan).

Enkä ihan heti usko sitäkään näkeväni, että eduskuntaan tai kunnanvaltuustoon pääsevät kaikki ehdokkaat, ja muutama paikka jää täyttämättä. Sekin on juuri niin helppoa rahaa kuin ehdokas haluaa, ja jos paikoista ei ole sellaista kilpailua, että läpipääsy vaatii kallista ja työlästä vaalikampanjaa, onnenonkijoita varmasti tulee riittämään.

Petu
Seuraa 
Viestejä2287

Poliitikot ja näiden perskärpäset ovat tunnetusti aina tiukan taloudellisen tilanteen kohdalla osanneet laittaa suuta säkkiä myöden. Verukkeena luonnollisesti on se, että näitä korotusten saajia on niin vähän , että ei näy missään tässä yhteiskunnassa. Esimerkkiä näiden ei koskaan tarvitse antaa itsestään, kunhan kansa osaa olla maltillinen omissa palkankorotusvaateissa. Sika on aina sika

Wiisas

Varmasti sitten itse asetut ehdolle seuraavissa kunnallisvaaleissa. Pääset läpi ja luovut vapaa-ajastasi muiden asioiden hoitamiseen. Teet sitä yhteistä työtä ihan vaan halusta parantaa maailmaa, samalla kun tiedät, ettei kukaan arvosta tekemääsi ja mitään kohtuullista rahapalkaa et työmäärälle saa. Olet kaikkien mielestä täysi paska, mutta sinulle riittää, että tiedät itse tekeväsi hyvää.

Minäkin uskon siihen, ettei nykykäytäntö kauaa enää jatku. Jokaisissa vaaleissa on aina vain vaikeampi löytää ehdokkaita. Samoin kuin on vaikeaa löytää hyviä hakijoita julkisiin virkoihin.


Kyllä aiemminkin on tekijöitä löytynyt vaikka palkat ja palkkiot olivat pienempiä. Yhteiskunnallinen näkyminen on jo yksi vahva motivaattori, joka ajaa osaa ura-oriontuneista ihmisistä. Näkyvyys parantaa huomattavasti mahdollisuuksia nousta massasta, vaikka tarkoitus ei olisikaan jäädä poliittiseksi broileriksi loppuiäkseen. Ja itse asiassa on parempikin että leipääntyneet ja tehtävien hoitoon kyllästyneet ihmiset saataisiin muualle, ja uutta innokasta ja idealistista verta tilalle. Nyt politiikan edut alkavat olla jo niin hyviä, että takkinsa tyhjentäneetkin poliitikot roikkuvat rahamassissa kiinni kynsin hampain.
Itse sovittaisin poliitikkojen palkat jotenkin keskipalkkoihin, josta voisi vielä leikata pois 5-10%:n yläpään. Näin poliitikoille olisi kannattavaa laittaa köyhien, pieni- ja keskituloisten asiat kuntoon. Jokaisessa diktatuurissakin ökyrikkaat voivat hyvin, ja siksi yhteiskunnan toiminnot pitää suunnata parantamaan tavisten asemaa ja hyvinvointia.

Neutroni

Kautta aikojen on ollut ihmisiä, jotka ovat ajaneet yhteiskuntaa isoihin kehitysaskeleisiin oikeudenmukaisuudessa. Ja kautta aikojen nuo ihmiset ovat saaneet maksaa siitä hengellään paljon ennen kuin uudistukset ovat toteutuneet. He ovat tietäneet kohtalonsa, mutta joku ihmeellinen kutsumus on ajanut heidät siihen. Ja ennenaikaisesta lopustaan huolimatta he ovat kuitenkin käynnistäneet tai edistäneet prosessia, joka lopulta on johtanut tulokseen. Tuollaisia ihmisiä lojuu nykyäänkin diktatuurien vankiloissa ja kotiaresteissa, koska he ovat mieluummin valinneet pysymisen kotimaassaan ja vaikuttamisen asioihin kuin pakenemisen ja usein vauraan elämän ulkomailla. Nykyisessä länsimaisessa yhteiskunnassa tuollaisen maailmanparantajan osa on helpompi, kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Hänet ehkä leimataan hörhöksi, mutta ei tapeta, ei kiduteta, ei tapetaja kiduteta sukulaisia, eikä edes heitetä tekaistuilla perusteilla kymmeniksi vuosiksi vankilaan.

Nykyajan poliittisessa jargonissa maailmanparantajat leimataan heti populisteiksi. Kaikki maalaisjärkiset/maanläheiset ratkaisut ovat pelkkää populismia. Omasta mielestäni idealismi on parasta mitä politiikko voi tarjota.

Wiisas
Seuraa 
Viestejä3197
Neutroni
Sen kyllä uskon, että matalapalkkaisiin paskavirkoihin ei saada väkeä, mutta tuossakin oli kyse hyväpalkkaisista johtajista. Julkisella sektorilla johtajan palkka on ehkä pienempi, mutta toisaalta ei ole vastuutakaan, sen enempää tuloksesta kuin virheistä (jos virhe tapahtuu yhteiskunnan hyväksi kansalaista vastaan).

Puhuin minäkin johtajista. Olen kuntapuolella ollut johtajia luottamushenkilönä valitsemassa eikä usein valinnanvaikeutta ole, kun täyspäisiä hakijoita on yksi. Eikä johtajan vastuu julkisella puolella mihinkään häviä. Ja henkilöstön ongelmat voivat olla vielä suurempia kuin yksityisellä puolella. Kaikki mitä teet on julkista ja eduskunnassa saa vielä tähän lisäksi aika omituisen työyhteisön.

Muutoin, on helppo edellyttää muilta korkeaa moraalia ja pyyteetöntä ahkeruutta ja sitten vain todeta, ettei itse siihen pystyisi, kun on niin laiska.

"kyllä kaikki vielä iloksi muuttuu"

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat