Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kuinka monta neliömetriä vuodessa, syntyy ydinjätettä?

Riittäisikö 3km x 3km pinta-alalle koko ihmiskunnan ydinjätteet sadaksi vuodeksi?

Sivut

Kommentit (19)

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1704
Liittynyt10.4.2005

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

Telep
Kuinka monta neliömetriä vuodessa, syntyy ydinjätettä?

Riittäisikö 3km x 3km pinta-alalle koko ihmiskunnan ydinjätteet sadaksi vuodeksi?
Riittäisi varmasti, jos niistä tekee tarpeeksi korkean tornin.

planetisti
Seuraa 
Viestejä463
Liittynyt22.9.2008

Jatkan aiheesta, kun sopivasti esillä on: tietääkö kukaan, mitkä ovat isotooppien Tc-99, Zr-93, Cs-135 ja Pd-107 prosentuaaliset osuudet ydinjätteen aktiivisuudesta (ne tietysti muuttuvat kokoajan)? Nämä ovat pitkäikäisiä jätteitä. Ihmettelen, miksei niistä puhuta enemmän, Cs-137 tuntuu olevan perusesimerkki, kuinka ydinjäte muuttuu vaarattomaksi suhtkoht nopeasti, sillä sen puoliintumisaika on vain 30v. Oleellista on kuitenkin pitkäikäiset jätteet, ne ovat syy, miksi puhutaan loppusäilytyksestä.

Olisi kiva laskea tarkasti, miten ydinjätteen säteily käyttäytyy, mutta se ei ole ihan triviaali juttu. Alussa sen säteily muodostuu pääasiassa nopeasti hajoavista ytimistä, ja alun 100e12 Bq/kg pienenee sadasosaan ensimmäisen vuoden aikana. Alun aktiivisuus on STUK:in sivuilta ja tuo hajoamistieto "hyvä tietää ydinjätteestä" -dokumentista.

Jos tietäisi tarkasti kaikki ydinjätteen isotoopit ja prosentuaaliset osuudet ainemäärästä, niin homma onnistuisi analyyttisesti. Mutta siinä voi tulla laskennallisia ongelmia, sillä aktiivisuuden erot ovat hurjia.

EDIT: sivulla http://www.stuk.fi/sateilytietoa/ukk1/u ... FI/ydin17/ on epätarkasti selvitetty haluamani asia; vasta 10000 vuoden jälkeen on pitkäikäinen ydinjäte "luonnonmukaisella" tasolla.

Niin mutta ideana onkin, se että vuotuinen ydinjätteen määrä 3375 kuutiometriä levitetään kaksiulotteiselle tasolle 9 neliökilometrin alueelle.

Miten tämä lasketaan? ja riittääkö tila?

Telep
Eräs henkilö sanoi, että koko ihmiskunnan ydinjätteet riittäisivät 3km x 3km alueelle sadaksi vuodeksi.
Kuulehan nyt. Kyselet ihan outoja. Ydinjätteen määrää mitataan yksiköllä Pt (päijännetulitikkuaskia). Se kertoo miten monta tulitikkuaskillista ydinjätettä mahtuu Päijänteeseen. Esim OL3 tulee tuottamaan 4,7 MPt/a. Ihmiskunnan sadan vuoden tuotokset ovat luokkaa 3,2 PPt. Tästä seuraa tietysti kysymys että miten monta km2 Päijänne on ja vaikuttaako sinileväkukinta tilanteeseen. Huomaat että vastaus on helppo.

Telep
Eikö kukaan osaa laskea? alueen korkeus on tässä laskutoimituksessa nollaPaljonko mielestäsi mahtuu ihmisiä huoneeseen, jonka korkeus on nolla?

On kai se mahdollista laskea, kuinka iso alue vaaditaan että saadaan levitettyä kaksiulotteiselle tasolle 3375 kuutiometriä?

Eräs henkilö sanoi, että 3km x 3km alueelle mahtuu sadan vuoden ydinjätteet.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat