Seuraa 
Viestejä45973

Euroopan avaruusjärjestö ESAn avaruuskaukoputki Planck on tehnyt sen, mitä varten koko kapistus alkujaan luotiin. Se otti ensimmäisen kuvan koko taivaasta.

ESAn tiedotteen mukaan kuva on aarrearkku tiedemiehille, jotka voivat nyt perehtyä entistä tarkemmin maailmankaikkeuden varhaishistoriaan.

Kuvassa on toistaiseksi hallitsevana piirteenä keskellä vaakajuovana näkyvä Linnunratamme. Se puhdistetaan pois, jotta galaksimme piilottamat piirteet näkyisivät paremmin.

Astronomeja kiinnostanee eniten kuvan tyhjiltä näyttävät ylä- ja alareunat. Ne esittävät kosmista taustasäteilyä, eli toisin sanoen alkuräjähdyksen valojäänteitä. Ne kertovat, miltä maailmankaikkeus näytti pian syntymänsä jälkeen.

Planck ottaa tulevaisuudessa lisää kuvia koko taivaasta. Tiedemiehet toivovat parempaa selvyyttä muun muassa siihen, miten tähdet ja galaksit alkoivat syntyä.

Vuosi sitten toukokuussa laukaistussa avaruuskaukoputkessa on Suomessa rakennettu erittäin herkkä radiovastaanotin. Myös softapuolella on suomalaista osaamista Planckin tietoliikenne- ja datankäsittelyohjelmistojen muodossa.

Planck ei ole ainoa avaruudessa kelluva vekotin, jonka tehtävänä on kartoittaa koko taivas. Samaan pyrkii omalla tavallaan Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Wise-satelliitti.
http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknol ... 6/66?rss=6

Kommentit (1)

Planck mittaa avaruudessa maailmankaikkeuden taustasäteilyä, joka on ikään kuin avaruudessa oleva kaiku 14 miljardia vuotta sitten tapahtuneesta maailmankaikkeuden syntymästä, suuresta pamauksesta. Taustasäteilyä tutkimalla voidaan saada paljon tietoa maailmankaikkeuden ensimmäisten hetkien tapahtumista ja siitä, miksi kaikkeus on nyt sellainen kuin se on.

Vuosimiljardien kuluessa säteily on menettänyt energiaansa ja siksi alunperin hyvin suuritaajuuksinen säteily on nyt mikroaaltojen alueella sähkömagneettisessa spektrissä, aivan infrapunasäteilyn vieressä. Tämä mikroaaltotaustasäteily on hyvin samanlaista joka puolella avaruutta, mutta ei aivan samanlaista: sen pienten eroavaisuuksien kartoittamiseen tarvitaan erittäin tarkkoja mittalaitteita, jotka on jäähdytetty erittäin matalaan lämpötilaan.

Havaintoja varten Planckissa on kaksi radiovastaanotinta, LFI ja HFI, joista matalilla aallonpituuksilla toimiva LFI (Low Frequency Instrument) havaitsee aallonpituudeltaan välillä 11,1–3,9 mm olevaa säteilyä, jonka taajuus on alueella 27–77 GHz. Korkeataajuusvastaanotin HFI (High Frequency Instrument) on nimensä mukaisesti räätälöity korkeampia taajuuksia varten, taajuusalueelle 84 GHz – 1 THz, mikä vastaa aallonpituuksina aluetta 3,6 – 0,3 mm.
Täältä löytyy lisää tarinaa vekottimesta, http://www.esa.int/esaCP/SEMVAJZ7QQE_Finland_0.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat