Seuraa 
Viestejä1447

Nestettä tulee tankattua päivittäin kolmesta viiteen litraan. Viikonloppuina triplamäärä vähemmän terveellisiä nesteitä, mutta jätettäköön se pois laskuista.

Aamulla on aina todella kova jano, ja tuntuu etten pääse kunnolla liikkeelle, ellen nesteytä itseäni vähintään litralla. (Työ)päivän aikana nestetasapainoa tulee edelleen pidettyä yllä. Illallisen, ja toki myös muiden ruokailuhetkien aikana, on myös ollut tapana juoda jotain, vaikka tällöin ei enää tarve tunnu olevan niin kova.

Tuntuu siltä että tarvitsen nestettä verrattaen enemmän kuin muut - johtuneeko tuo yöllisestä hikoilustani, joka voi edelleen johtua VHH-dieetistä (proteiinipainotteisuus lisää ihmisen erittämää lämpöä).

VHH-dieetin lisäksi pyrin pitämään elimistöä myös noin muuten kunnossa; esim. harkittujen lisäravinteiden, puhtaiden elintarvikkeiden ja ajoittaisen liikunnan muodossa. Tämä periaate aiheuttaa hankaluuksia nesteiden osalta.

"Poissuljettuja" nesteitä:
- Limsat, mehut yms. kaikki sokerilitkut: sokeri on pahasta
- Light-limsat: aspartaami ynnä muu keinotekoinen on pahasta
- Vitamiinijuomat: yleensä myös keinotekoisesti makeutettuja, ja tutkimusten mukaan eivät (vesiliukoisina) niin tehokkaita; osin jopa haitallisia
- Maito: maitosokerit ja käsitelty maito on pahasta
- Alkoholi: yhden jälkeen tekee mieli vielä kymmenen lisää, joten sisältää riskimomentin, vaikka esim. punaviini sinällään olisi Ok

"Sallittuja" nesteitä:
- Vesi, jota ei tosin jaksa koko aikaa kiskoa
- Kivennäisvesi on hieman parempi, joskin en pidä niistä janojuomina
- Lisäaineeton marjamehu, esim. mustikkamehu Ok, haittana huono säilyvyys
- Kahvi & tee Ok, mutta eivät janojuomina tai ateriankylkiäisinä
- ?

Mitä juomia suosittelisitte terveellisen ruokavalion kylkeen?

Sivut

Kommentit (28)

Näihin kaivattaisiin mielenkiinnosta lisäselvitystä:

- "proteiinipitoinen ruokavalio lisää ihmisen tuottamaa lämpöä"? Ok, lisääntynyt terminen efekti, mutta...

- "maitosokerit ovat pahasta"?

- "sokeri on pahasta"?

- "aspartaami on pahasta"? Kerro, oi miksi.

Kofeiinin aiheuttama nestehukka ei ylitä kahvista saadun nesteen määrää, eikä myöskään, etenkään teestä. Elektrolyyttejä sisältävät juomat ovat hyviä kesäkuumalla. Maito on erinomainen palautusjuoma.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Kalja aiheuttaa vissiin pienemmän krapulan kuin viina, kun siinä nauttii suhteessa hirveän paljon enemmän vettä samalla. Tuli vaan mieleen.

Vesihän se olisi kai luonnollisinta juotavaa.. mutta kyllähän se tökkii pitemmän päälle varsinkin jos tottunut kaikkiin mehuihin ja maitoon.. itse tykkään kivennäisvesistä, mutta niitä ei saa hanasta.. tuskin se maito kuitenkaan kamalan pahaksi on niin kai sitäkin voi juoda.

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun juo hyvää vettä, niin siihen tottuu. Tietysti vaihtelu virkistäisi, että siltä pohjalta... Itse juon kivennäisvesiä. On sellainen tuntemus, että muut juomat syövyttävät hampaat. Tee on parempi kuin kahvi.

Ronron
Kalja aiheuttaa vissiin pienemmän krapulan kuin viina, kun siinä nauttii suhteessa hirveän paljon enemmän vettä samalla. Tuli vaan mieleen.

Mutta tärkeitä krapulan osatekijöitä kai ovat silkan nestevajauksen ja alkoholimyrkytyksen lisäksi myös juomien sisältämät ylimääräiset aineet. Siispä sama määrä puhdasta alkoholia tuottaa pienemmän krapulan kuin vastaava alkoholimäärä käytettyyn sekasotkuun sekoitettuna. Tai näin ainakin sanotaan, ei pelkästään tekosyynä viinanjuonnille vaan jopa lääkiksen pääsykoekirjassa.

Nyt kesähelteillä olen itsekin joutunut ihmettelemään juomahuoltoa. Juon normaalisti todella vähän - talvella yleensä alle litran päivässä - enkä ole useinkaan janoinen. Nyt nesteentarve on kuitenkin lisääntynyt, mutta kun vesijohtovesi maistuu pahalta. Jos tarjolla ei ole muuta, lopputuloksena on nestevajaus ja huono olo (janontunnetta kun ei tosiaan ajoissa tule). Helposti sitä sitten päätyy juomaan kaikenlaisia sokeriliemiä, jotka tehokkaasti poistavat vhh-ruokavalion mahdolliset hyvät vaikutukset.
Olen sitten yrittänyt maustaa vettä muutamalla pisaralla sitruunamehua ja syödä paljon nestettä sisältäviä hedelmiä. Onhan sitä kolaa ja energiajuomiakin kyllä tullut kitattua.

Teekkari
Seuraa 
Viestejä2347

Itse juon aterioilla kotikaljaa, maitoa (rasvatonta, kevyttä, käsittelemätöntä, maitojuomaa, milloin mitäkin saa), appelsiinimehua, sekamehua (harvemmin), vettä, olutta. Kesäisin kuluu vettä jatkuvalla syötöllä, koska jäähdytys hikoilun kautta tuntuu pelaavan

Aterioiden ulkopuolella menee edellisten lisäksi viinimarjamehu, mansikkamehu, maitokaakao käsittelemättömästä maidosta (etenkin palautusjuomana), oikeastaan lähes kaikki menee mitä on saatavilla.

Todella harvoin ostan limunaatia, joskus pommaccia ylellisyysjuomaksi.

En ymmärrä miksi kaikki sokerinen on pahasta. Stressaaminen ruokavaliosta vie myös hengen.

Everything you know, is about to change.

Ei sitä vettä niin tajuttomasti tarvi vetää, kiinteästä ruoasta sitä saa myös paljon. Niin ikään kaikki nestemäinen (paitsi alkoholi jonka diureettinen efekti johtaa negatiiviseen nestetasapainoon juotuun nesteeseen nähden) vaikuttaa positiivisesti nestetasapainoon...

Olbe
Nestettä tulee tankattua päivittäin kolmesta viiteen litraan.
Aamulla on aina todella kova jano, ja tuntuu etten pääse kunnolla liikkeelle, ellen nesteytä itseäni vähintään litralla.
Tuntuu siltä että tarvitsen nestettä verrattaen enemmän kuin muut - johtuneeko tuo yöllisestä hikoilustani,klassiset diabeteksen oireet, eli jano, suuri virtsamäärä ja selittämätön laihtuminen.
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositu ... s/khp00066

Olbe
Seuraa 
Viestejä1447
KidV
Näihin kaivattaisiin mielenkiinnosta lisäselvitystä:

- "proteiinipitoinen ruokavalio lisää ihmisen tuottamaa lämpöä"? Ok, lisääntynyt terminen efekti, mutta...

- "maitosokerit ovat pahasta"?

- "sokeri on pahasta"?

- "aspartaami on pahasta"? Kerro, oi miksi.
Ääh, ei mennä näihin sen syvemmälle, omat keskustelut löytyy näitä varten. Mutta nooh, sokerissa ei vain ole mitään, mitä ihmisen elimistö tarvitsisi toimiakseen, varsinkaan yhdistettynä halpaan E-koodeilla kyllästettyyn mehuun. Aspartaami taas on täysin keinotekoinen makeutusaine, joka muuttaa muotoaan elimistössä, eikä sen syöpäkytkentääkään ole aukottomasti todistettu olemattomaksi.

Vatkain
Jos sokeri ja maitosokeri (laktoosi) on pahasta niin miksi hedelmäsokeri (fruktoosi) ei ole?On sekin sinällään, itse hedelmän hyvien aineiden rinnalla se ei pieninä määrinä haittaa. Jos taasen juoma on makeutettu sillä, ja lisäksi sisältää ainoastaan elintarvikeväriä ja hedelmäuutetta, niin hyllylle jää.

Teekkari
Itse juon aterioilla kotikaljaa, maitoa (rasvatonta, kevyttä, käsittelemätöntä, maitojuomaa, milloin mitäkin saa), appelsiinimehua, sekamehua (harvemmin), vettä, olutta. Kesäisin kuluu vettä jatkuvalla syötöllä, koska jäähdytys hikoilun kautta tuntuu pelaavan

Aterioiden ulkopuolella menee edellisten lisäksi viinimarjamehu, mansikkamehu, maitokaakao käsittelemättömästä maidosta (etenkin palautusjuomana), oikeastaan lähes kaikki menee mitä on saatavilla.
Millaista viinimarja- ja mansikkamehua? Aitoa vai lisäaineetonta? Jos aitoa, niin miten säilyy ja mistä saa? Entäpä kaakao, löytyykö sitä suoraan raakakaakaosta tehtynä, ei siis jalostettuna? Itse kokeilin liuottaa raakakaakaota veteen. Ei liuennut.

Teekkari
En ymmärrä miksi kaikki sokerinen on pahasta. Stressaaminen ruokavaliosta vie myös hengen.Kun aterioiden välillä on erinomaisen hyvä olo, ei ole stressistä tietoakaan.

Neutroni
Miten olisi kotikalja? Ei se aivan hiilaritonta ole, mutta vähähiilarisempaa kuin mehut. Tai sitten kiskot vettä hampaat irvessä. Terveysteot eivät ole nautintoja.Kotikaljaa en ole miettinytkään. Pitää tutustua sen koostumukseen.

Terveysteoista voi kyllä tehdä nautintojakin. Chili- ja yrttimausteella marinoitu 100 % kokolihapihvi paistettujen kasvisten, juustokokoelman ja punaviinin kera ei ole pelkkää tuskaa

Onko kivennäisvesistä mitään hyötyä jos normaalisti juo käsittelemätöntä pohjavettä? Mineraalipitoisuus tietysti vaihtelee alueittain ja jopa paikkakohtaisesti, mutta onko suomalaisella pohjavedellä jotain yleistä peruskaavaa kivennäispitoisuudelle?
Oma käyttövesi siis tulee omasta porakaivosta ainoastaan roskasuodattimien läpi, lienee ainakin jonkintasoista kivennäisvettä sekin...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä31327
Olbe
Millaista viinimarja- ja mansikkamehua? Aitoa vai lisäaineetonta? Jos aitoa, niin miten säilyy ja mistä saa?Aitoa mehua saa tekemällä marjoista (joita voi ostaa torilta, jos ei ole HC-masokismiin taipuvainen luonne). Kyllä sitä myydäänkin paremmissa ruokakaupoissa, mutta hinta on aika kova. Itse en jaksa läträtä säilöntäaineiden ja pullonkuumennuksien kanssa ja pakastan mehun. Se säilyy vuoden verran priimana ja vuosikausia parempana kuin mikään teknokemiallinen "mehu. Pakastimessä säilyy myös vähäsokerisempi mehu, jos haluaa. Pakastaminen kuitenkin hajottaa marjan sokereita, joten pieni sokerointi on paikallaan, jos ei aivan "kuivasta" mehusta pidä.

Entäpä kaakao, löytyykö sitä suoraan raakakaakaosta tehtynä, ei siis jalostettuna? Itse kokeilin liuottaa raakakaakaota veteen. Ei liuennut.Ei kaakao yleensäkään liukene veteen kuin osittain. Kaakao sekoittuu kylmään veteen (tai maitoon) kun panee mukiin ensin kaakaojauhetta. Sitten lisää vettä tipoittain ja sekoittaa kaakaojauheen paksuksi tahnaksi, jolloin kaikki jauhe kastuu. Kun jauhe on kastunut, voi lisätä vettä vähitellen välillä sekoittaen. Prosessi vie muutaman minuutin aikaa, mutta lopputulos on hyvä, jos vaan viitsii sekoittaa huolellisesti.

Kotikaljaa en ole miettinytkään. Pitää tutustua sen koostumukseen.Useimmat reseptit, esimerkiksi mallaspussin kyljessä, tuottavat ylimakeaa "limsakaljaa", ja sellaisia ovat myös kaupalliset tuotteet. Itse tekemällä voi vähentää sokerin määrää. Ainakin itse pidän enemmän karvaammasta kotikaljasta, vaikka muuten olenkin hirvittävä sokerinisti.

Terveysteoista voi kyllä tehdä nautintojakin. Chili- ja yrttimausteella marinoitu 100 % kokolihapihvi paistettujen kasvisten, juustokokoelman ja punaviinin kera ei ole pelkkää tuskaaArvaa minkä reaktion tuo aiheutti? Ei taida olla työpaikan ruokalassa tuota vaihtoehtoa tänään.

Turbokameli
Seuraa 
Viestejä892
juhis68
Onko kivennäisvesistä mitään hyötyä jos normaalisti juo käsittelemätöntä pohjavettä? Mineraalipitoisuus tietysti vaihtelee alueittain ja jopa paikkakohtaisesti, mutta onko suomalaisella pohjavedellä jotain yleistä peruskaavaa kivennäispitoisuudelle?
Oma käyttövesi siis tulee omasta porakaivosta ainoastaan roskasuodattimien läpi, lienee ainakin jonkintasoista kivennäisvettä sekin...Eräät eteläeurooppalaiset mineraalivedet ovat erittäin hyvälaatuisia, toisin sanoen niissä on runsaasti muun muassa magnesiumia ja kaliumia, mutta suomalaisia kivennäisvesiä ei voi verrata niihin.

Pääasiassa kannattaa juoda tavallista vesijohtovettä (tai kaivovettä). Sen lisäksi muutama kuppi vihreää teetä ja pari kuppia kahvia päivittäin. Haluttaessa 1 annos alkoholia, mieluiten punaviiniä. Myös yksi lasillinen täystuoremehua päivässä on OK useimmille.

Turbokameli
Pääasiassa kannattaa juoda tavallista vesijohtovettä (tai kaivovettä). Sen lisäksi muutama kuppi vihreää teetä ja pari kuppia kahvia päivittäin. Haluttaessa 1 annos alkoholia, mieluiten punaviiniä. Myös yksi lasillinen täystuoremehua päivässä on OK useimmille.

Kyllä, pääsääntöisesti tulee noita kaikkia nautittua päivän mittaan, vihreä tee tosin uutekapselista ja tuoremehu itsetehtynä, salaatilla ja marjoilla höystettynä.
Mutta olisiko kaivovesi paremminkin rinnastettavissa kivennäisveteen kuin vesijohtoveteen. Käsittääkseni vesijohtovesi on melko voimakkaasti puhdistettua, kemikaalisesti käsiteltyä ja myöskin mineraalipitoisuus aika vähäinen?
Onko tutkittu vesijohtoveden ja mineraalipitoisen veden eroa elimistössä? Nestehukkatilanteessahan on merkitystä juodun nesteen tiettyjen mineraalien pitoisuudella, imeytymiseen siis, joten ajatuksena kiinnostaa eroaako puhdistettu vesijohtovesi ns. luonnonvedestä.

Mutta tärkeitä krapulan osatekijöitä kai ovat silkan nestevajauksen ja alkoholimyrkytyksen lisäksi myös juomien sisältämät ylimääräiset aineet. Siispä sama määrä puhdasta alkoholia tuottaa pienemmän krapulan kuin vastaava alkoholimäärä käytettyyn sekasotkuun sekoitettuna. Tai näin ainakin sanotaan, ei pelkästään tekosyynä viinanjuonnille vaan jopa lääkiksen pääsykoekirjassa.Eikös tästä ollut tiede lehdessä juuri suurehko suomalainen tutkimus, jossa suurin osa noista krapula-tabuista tuhottiin. Krapulan syntymekanismiksi muistaakseeni kutsuttiin "keskushermoston yliärtymystä" missä aminovoihapolla ja gaballa oli melko suuri rooli. Tiivistettynä jotakuinkin niin, että alkoholia nauttiessa hermosolut menevät sekaisin, mutta vähitellen tottuvat uuteen tilaan, kun alkoholi poistuu soluista jäävät ne vituralleen ja alkaa uusi totuttautuminen, joka koetaan krapulana. Krapulan oireet ovat kovimmillaan juuri kun kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä. Nestetasapaino ei juuri järkkynyt. Krapulan määrää ei myöskään korreloinut juoman väri, esim vodka ja viski toivat ihan yhtäläiset oireet. Tästä ainoana poikkeuksena punaviini jonka tanniinit lisäävät päänsärkyä. Pähkinänkuoressa mitä enemmän puhdasta alkoholia juo sitä suurempi krapula.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat