Seuraa 
Viestejä45973

Onko teknisesti mahdollista, tehdä näin:

Otetaan jokin suvullisesti lisääntyvä kasvi tutkimuskäyttöön, ja tämän kasvin siemenen dna-koodia muokataan niin että siitä kasvaa uusi, suvuttomasti lisääntyvä kasvi?

Kommentit (3)

Telep
Onko teknisesti mahdollista, tehdä näin:

Otetaan jokin suvullisesti lisääntyvä kasvi tutkimuskäyttöön, ja tämän kasvin siemenen dna-koodia muokataan niin että siitä kasvaa uusi, suvuttomasti lisääntyvä kasvi?


Tällaisiahan on iso osa viljelykasveista, muun muassa banaani. Edes DNA:n omakätiseen muokkaamiseen ei tarvitse alkaa, jos ei välttämättä itse halua.

Yksinkertaisin tapa tuottaa suvuttomasti lisääntyvä uusi laji on moninkertaistaa kromosomisto. Tämä onnistuu vaikkapa lisäämällä kasville yhden ylimääräisen kromosomiston (niin, että joka solussa on niitä kahden sijaan kolme kopiota). Vaihtoehtoisesti voidaan tuottaa kahden kasvilajin risteymä, jolla on siis kaksi keskenään erilaista kromosomistoa. Kummassakin tapauksessa sukusolujen tuottaminen häiriintyy, joten tuloksena oleva kasvi ei voi lisääntyä suvullisesti. Se voi silti olla täysin elinkelpoinen, jopa isompi ja vahvempi kuin vanhempansa. Kaupassa myytävä banaani on esimerkki tästä: sillä on ylimääräisiä kromosomistoja, joten se ei voi tuottaa sukusoluja. Näitä mutaatioita tapahtuu luonnollisesti, mutta niitä voidaan myös tuottaa keinotekoisesti.

Jos vaikkapa tällainen risteytyskasvi haluttaisiinkin suvullisesti lisääntyväksi, tämä onnistuu tuplaamalla kromosomisto niin, että jokaiselle kromosomistolle on pari. Niinpä esimerkiksi kahdesta erilaisesta kromosomistosta saadaankin nelinkertainen kromosomisto, kaksi kutakin. Nyt lisääntyminen taas onnistuu, kun sukusoluja tuotettaessa joka kromosomille on pari. Esimerkiksi vehnä on tällä tavalla tuotettu usean eri viljakasvilajin risteymä.

Yksinkertaisimmillaan tämä voidaan tehdä risteyttämällä kaksi kasvia (välineeksi riittää sivellin, jolla siirtää siitepölyä) ja käsittelemällä tulos kromosomistojen tuplaantumisen aiheuttavalla kolkisiini-nimisellä aineella, jota saadaan syysmyrkkyliljasta. Mitään geenitekniikkaa ei siis tarvita, ja menetelmä on jo melkoisen vanha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pacanus Rusticanus
Banaanit maistuu KAIKKI samalta, eli puulta em. johdosta

Jottain tarttis asialle tehrä.


Niin: kaikki kaupasta löytyvät banaanit ovat käytännössä samaa kloonia. Lisäksihän ne ovat raakoja, eikä niistä kotioloissa kypsytettynä tietenkään tule yhtä hyviä kuin puussa riippuessaan.

Suvullisesti lisääntyvissä banaaneissa on sisällä isot siemenet, jotka eivät varmaankaan suomalaista kuluttajaa houkuttelisi, mutta myös steriileistä kasveista löytyy todella herkullisia banaaneja. Esimerkiksi ne, joita kasvatetaan paikalliseen käyttöön Gambiassa. Siellä käytyäni en ole suomalaisten kauppojen banaaneja syönyt.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat