Seuraa 
Viestejä2652

Miksei kärpänen pelästy tietoneen monitorin grafiikan muutoksia?

Halki, poikki, pinoon - pois mielestä.

Kommentit (7)

Sillä on ns. verkkosilmä ja hahmonmuodostus eri kuin es. ihmisellä. Väriherkkyyskin taitaa olla eri joten se ei näe samaa. Hermostokin on simppeli.

Miksi hyttynen tietää hyökätä juuri kun keskittyy johonkin ja millä ihmeellä se tunnistaa aggressiivisen liikkeen ja lähtee karkuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kärpänen näkee paljon enemmän kuvia sekunnissa kuin ihminen. Eli monitori on kuin jumittava animaatio... Jos huitaiset kärpästä, niin kärpänen haukottelee pitkän aikaa ja lähtee lentoon vasta juuri ennen kuin käsi on liian lähellä tai jo aikaisemmin varmuuden vuoksi. Ihminen taas kokee, että kärpänen ehti juuri ja juuri alta pois, vaikka asiahan ei ollut niin.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Ei ihmisen näköaistimus ole pätkittäistä kuin jossain filmikamerassa se tulee. Ihmisen näköaistimus on jatkuvaa singnalia aivoihin, josta ihminen sitten käsittelee tietoa oman rakenteensa mukaisesti ja lähettää tiedon "pakattuna" aivojen jatkokäsittelyyn. Kärpäsellä toiminta on samanlaista, mutta vain hieman pienemmässä mittakaavassa. Kärpäsellä erikoisen verkkosilmän asinosta psytyy super tarkkaan etäisyysarviointiin , koska verkkosilmä koostuu periaatteessa jopa tuhansista silmistä toisin kuin ihmisen stereonäkö vain kahdesta. Ihan mutulla vain heitin omaa loogista päättelyäni, kuten yleensäkin.

Tuppu L 2.0
Ei ihmisen näköaistimus ole pätkittäistä kuin jossain filmikamerassa se tulee. Ihmisen näköaistimus on jatkuvaa singnalia aivoihin, josta ihminen sitten käsittelee tietoa oman rakenteensa mukaisesti ja lähettää tiedon "pakattuna" aivojen jatkokäsittelyyn. Kärpäsellä toiminta on samanlaista, mutta vain hieman pienemmässä mittakaavassa.

Totta, mutta joskus silmiin tuleva informaatio tulee pätkittäisenä kuin filmikamerassa, eli vaikkapa videokuvasta monitorilta. Silloin kuvien vaihtumisnopeus määrää, muuttavatko aivot kuvan jatkuvaksi signaaliksi (kuten normaalivauhtia pyörivän elokuvan kohdalla) vai nähdäänkö se yksittäisten kuvien sarjana, jota se onkin. Käsittääkseni ihmisellä jatkuvan kuvan aikaansaamiseen riittää pienempi kuvien määrä sekunnissa kuin kärpäsellä. Kärpänen siis näkee ruudulla vain sarjan kuvia, ei liikettä.

Lisäksi kärpänen on sen verran pieni, että se luultavasti näkee monitorin vain yksittäisten valojen riveinä, ei yhtenä kuvana. Sen on siis jokseenkin mahdotonta hahmottaa, mitä ruudulla itse asiassa tapahtuu. Lisäksi se tietenkin näkee eri värejä, ja hahmottaa ajan aivan eri tavalla kuin me. Voisi ajatella, että se elää moninkertaisella nopeudella.

Kärpäselle monitori on siis valonlähde, jossa riveittäin olevat pikku valot vaihtavat väriä harvakseltaan. Kuka nyt sellaista pelkäisi?

Lisäksi ei tietenkään pidä jättää huomiotta oppimista. Mikä tahansa eläin tottuu nopeasti, jos aluksi vaaralliselta näyttänyt ilmiö onkin harmiton - ja päinvastoin. Koko ikänsä sisällä elävä huonekärpänen tottuu kyllä nopeasti kodin elektroniikkaan ja muihin kummallisuuksiin. Niiden hermosto on ehkä yksinkertaisempi kuin selkärankaisten, mutta myös hyönteisten on todettu oppivan. Aktiivinen lentävän eläimen elämä vaihtelevassa ympäristössä ei aivan aivottomalta otukselta onnistuisikaan, ja sosiaalisille hyönteisille elämä on vieläkin vaativampaa. Mehiläisille onkin pystytty opettamaan jopa yksinkertaisten symbolien tulkintaa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat