Mikä reaktio? (sinkkikapseli)

Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010

Avaan gelatiinikapselin joka sisältää sinkkiglukonaattia, sinkkipikolinaattia, magnesiumstearaattia sekä MCT- (medium chain triglyceride) öljyä. Kaksi viimeisintä menee "other ingredients" osioon. Otan hieman jauhetta ja suljen kapselin. Kun seuraavana päivänä avaan jo kerran avatun kapselin, siältö on muuttunut kiinteäksi ja kivikovaksi. Kokeillut pari kertaa. Uusia sidoksia, minkä välillä?

Mikä reaktio tässä on tapahtunut, ja miten kapselointi on suoritettu niin että sisältö on pysynyt jauhemaisena? Happivaraa avaamattomassakin kapselissa on kuitenkin sen verran että kahdella sormella pystyy vaivatta puristamaan puolet pois kapselin paksuudesta. Valmistettu hapettomasssa tilassa? Marginaalinen kosteusvaihtelu syypäänä? Kaikki väärin?

Kommentit (15)

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010

Mutta jos vesi liittää hienon jauheen yhdeksi kokkareeksi, eikös siinä muodostu veden ja jonkin ainesosan välille uusia sidoksia? Eihän se muuten muuttuisi mihinkään.
Jollain ainesosalla on siis vapaita elektroneja joilla se sitoo vettä, eikö niin? Eikö se ole kemiallinen reaktio?

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010

Ok ei kemiallista reaktiota, vaan olomuodonmuutokseen verrattava ilmiö = heikkoja sidoksia katkeaa/muodostuu lisää. En yritä tässä päteä mitään, mutten vieläkään ehkä tajunnut täysin.

Jauhe siis muodostaa kuitenkin veden vetyatomien kanssa vetysidoksia, ja siitä johtuu paakkuuntuminen? Koitan vaan kemian kautta tajuta kuinka siitä tulee yksi kivikova möhkäle.

Vierailija
μOR

Jauhe siis muodostaa kuitenkin veden vetyatomien kanssa vetysidoksia, ja siitä johtuu paakkuuntuminen?



Joo, rakenteesta tulee kolmiulotteinen verkkohässäkkä kun vesimolekyylit sitovat tavarat yhteen.

Vierailija

Kapselin sisällä voi olla inerttiä kaasua (typpi/CO2 jne).

Kapselin avaaminen päästäisin hapen sisään, josta seuraisi tuo kovettumisreaktio.

Jotenkin en jaksa uskoa gelatiinikapselin happidiffuusiotiiveyteen.

En tosin usko, että hetkellinen kapselin avaus ja altistus ilmalle ehtii niitä kostuttaa ilman vesimolekyyleiläkään tarpeeksi vai mitenkä sinä tuon gelatiinikapselin avauksen teet? Höyrykylvyn sisälläkö?

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010

Itsekin mietin että miten niin pieni kosteusmäärä riittäisi tuon tekemään, kun en missään höyrysaunassa elä kuitenkaan. Vai elänkö? En. Mutta jokatapauksessa suht. loogisen oloinen päätelmä. Toi kaasuhomma ehkä uskottavampi. Se kovettuminen tapahtuu nopeasti. Pöydälle sirottelee niin minuuteissa jo kökkööntyy.

Worst case scenario: http://1.bp.blogspot.com/_3_YMu-uUujw/SuE8TLiZZcI/AAAAAAAAAII/BhlWgvxuDe... ... No ei. Ei kai ne solgarilla kuitenkaan niin huolimattomia. Wikiphidiasta tosin luin jostain maku- ja hajuaistin häiriöepäilyistä nasaalisista sinkkiglukonaattia sisältävää tuotetta koskien.

Vierailija

Tietämättä veikkaisin, että jokin tai jotkin noista ainesosista on/ovat hygroskooppisia.

Olen tässä viime päivinä ihmetellyt sitä, miten paljon ilmassa voikaan olla vettä. Hommasin siirrettävän ilmastoointilaitteen hellettä helpottamaan ja sateisina päivinä sen kondenssivesikippoa saa tyhjentää ehtimiseen. 3 x 3l päivässä parhaimmillaan.

Vierailija

Mielenkiintoisempaa olisi tietää miksi sinkkiaminohappokelaatista tulee helvetin paha olo kun sellaisen tabletin pureskelee suussa? Se on tarkoitettu varmaan nieltäväksi.

μOR
Seuraa 
Viestejä373
Liittynyt4.1.2010

Olisi muuten jännää seurata vaikka nopeennettuna jonkin hygroskooppisen jauheen muuttumista vesiliuokseksi kosteaan ilmantilaan altistuttuaan.

lecithin
Mielenkiintoisempaa olisi tietää miksi sinkkiaminohappokelaatista tulee helvetin paha olo kun sellaisen tabletin pureskelee suussa? Se on tarkoitettu varmaan nieltäväksi.

Niin, käsite mielenkiintoinenhan on subjektiivinen, mutta että tänne tuut tollasia lauk... köh... niin piti siis sanoa että mitä selaillu jotain keskusteluja niin monet saa myös tyhjään vatsaan otettuna sinkkilisästä pahoinvointia. Joku voisi tosiaan jopa tietää mistä sellainen johtuu. Voi olla että se imeytyy paremmin näin ja nostaa arvot korkeammalle. En tiedä onko mitään yhteyttä tohon pureskeluun kuitenkaan. Ehkä sitä pääsee imeytymään suusta jolloin se osa ohittaa ruoansulatusjärjestelmän tms.

Vierailija
Electric shadow

Olen tässä viime päivinä ihmetellyt sitä, miten paljon ilmassa voikaan olla vettä.




17 grammaa 1000 litrassa 20 oC lämpötilassa.
31 asteessa 34 g

Vierailija
fenomenologi
Electric shadow

Olen tässä viime päivinä ihmetellyt sitä, miten paljon ilmassa voikaan olla vettä.




17 grammaa 1000 litrassa 20 oC lämpötilassa.
31 asteessa 34 g

Paineen unohdit.

Tottahan näitä voi laskea. Fysiikan lait. Mutta ei se vaan oikein konkretisoidu ennen sen vesimäärän kaatamista viemäriin. Sitten vasta ymmärtää, että sitä on aika paljon.

Vierailija
Electric shadow

Paineen unohdit.



Lainasin mittaria pari kuukautta sitten HT:lle, se yrittää löytää jostain vappupalloja.

Vierailija
fenomenologi
Electric shadow

Paineen unohdit.



Lainasin mittaria pari kuukautta sitten HT:lle, se yrittää löytää jostain vappupalloja.

Oliko isoisältä peritty? Ei sillä muuten mitään tee.

Onko sinulla edes isoisää?

Vierailija
Electric shadow
fenomenologi
Electric shadow

Paineen unohdit.



Lainasin mittaria pari kuukautta sitten HT:lle, se yrittää löytää jostain vappupalloja.

Oliko isoisältä peritty? Ei se sillä muuten mitään tee.



Lisäsin "se",
On siinä yksinkertainen viisarinäyttö..

Uusimmat

Suosituimmat