Seuraa 
Viestejä45973

Miten tiedeläiset suhtautuu ajatukseen siitä ettei olisi olemassa aikaa fysikaalisena ilmiönä, vaan se olisi vain ihmisaivojen aiheuttama kepponen, jota ilman ei ihmismieli pystyisi maailmaa hahmottamaan?

Sivut

Kommentit (36)

Periaatteessa aika on aina 'nykyhetki'.

Kuitenkin jokin tapahtuma johtaa aina toiseen. Kun esimerkiksi pallon irrottaa kädestä, niin siitä seuraa se, että on jonkin ajan kuluttua maassa tai siellä minne se sattuu putoamaan. Putoamisen aikana pallon sijainti kullakin 'nykyhetkellä' on eri. Sitä on aika.

Aika on siis 'tapahtumajärjestys'. Se ei ole ihmismielen aiheuttama ilmiö. Erilaiset asiat tapahtuvat usein tietyssä järjestyksessä myös ilman ihmisiä.

Tapahtumajärjestys on toki olemassa. Mutta mahtaako se olla sama asia kuin aika?
Se mitä mittaamme kellon avulla, on ainakin pelkkä illuusio.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikös kvanttitasolla ole niin, että asioiden ei tarvitse tapahtua deterministisesti? Tämä puoltaisi ajatusta, että lineaarinen aika on fysikaalisten rakenteiden synnyttämä ilmiö.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
Lektu-Elli
Inertia.

Jos aikaa ei ole, ei ole myöskään aikaderivaattoja. Mikään kappale ei voisi kiihtyä tai hidastua.
No tuota Surffaajan ajatusta myötäillen, ei terttekaan kiihtyä tai hidastua. Se vain on. Samanaikaisesti siellä ja täällä. Kyse on vai siitä miten sä sen havainnoit. Siis missä ulottuvuudessa itse aisteinesi oot.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
lecithin
Osaisiko joku selittää minulle miksi vaaditaan aika jotta voisi olla liikettä sillä en ymmärrä?

liikkeeseen ei vaadita aikaa, mutta sen mittaamiseen vaaditaan.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Kannattaa silmäillä kvanttigravitaatioteoriaa kehitelleen Carlo Rovellin teosta "Forget Time", siinä kerrotaan kuinka maailmankaikkeus voidaan käytännössä selittää ilman ajan käsitettä.

Goswell
Seuraa 
Viestejä12927
Trash
Paitsi jos painovoima voittaa.Ja sehän voittaa lopulta aina, ennenmin tai myöhemmin. Joo, siinä on se "aika". Milloin jotakin tapahtuu, tapahtuuko gravitaation voitto nyt vai myöhemmin. (se energian/materian kierto mustien aukkojen kautta)
Informaatio valuu sillä v:llä (sisältää myös sen c:n) kaikkialta kosmoksesta, siinä on "aika".
Lisäät lämpöä (energiaa) uuniin, siinä on "aika".
Poistat lämpöä (energiaa) pakastimesta, siinä on "aika".
Kiihdytät tai hidastat autosi nopeutta, siinä on "aika".
Lähes kaikki pyörii tai liikkuu tietyllä nopeudella, siinä on "aika".
Liike ei vaadi aikaa, aika vaatii liikettä. Liike on, aikaa ei ole.
Aika on illuusio.

Minun mielestä noin.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239
Minnesota
Kannattaa silmäillä kvanttigravitaatioteoriaa kehitelleen Carlo Rovellin teosta "Forget Time", siinä kerrotaan kuinka maailmankaikkeus voidaan käytännössä selittää ilman ajan käsitettä.Kuulostaa mielenkiintoiselta. Osaisitkos tiivistää idean tänne? Nykyisillä tietoillani nimittäin tuntuu mahdottomalta selittää maailmankaikkeuden tapahtumia ilman aikaa jos siis sitä tarkoitat.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat