Limsapullo & hiilihappo

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Rookie tällä saitilla ja kumppaninsa alkoivat pohtimaan, että jos ja kun meillä on limsapullo, jossa siis on vettä ja hiilihappoa, niin kun pulloa ravistetaan, jokin siellä laajenee. Mikä, miksi ja miten?

Kommentit (14)

Vierailija

Villinä veikkauksena heittäisin että hiilidioksidin liukoisuus limuun on pienempi suuressa paineessa. Kun pulloa sitten ravistetaan, kasvaa paine hetkellisesti joissain osissa ja limu ei pysty pitämään hiilidioksidia "sisällään". Kun pullon sitten antaa hetken olla rauhassa, hiilidioksidi liukenee jälleen takaisin limuun.

Vierailija

Koitetaan antaa lyhyt kemian oppitunti. Ravistettaessa hiilihappo hajoaa hiilidioksidiksi ja kun hiilidioksidikuplien koko on tarpeeksi suuri poistuu hiilidioksidi nestettä kevyempänä kaasuna nesteessä ylöspäin.

Kun ravistetun pullon korkki avataan tai otetaan peukku pois pullon suusta niin paine alentuu nopeasti ja hiilihapon hajoaminen hiilidioksidiksi on myös nopeampaa ja hiilidioksidi sekä neste syöksyy pullosta kohti alempaa painetta eli ulos pullosta.

petsku
Seuraa 
Viestejä1473
Liittynyt6.6.2009
Edup
Villinä veikkauksena heittäisin että hiilidioksidin liukoisuus limuun on pienempi suuressa paineessa. Kun pulloa sitten ravistetaan, kasvaa paine hetkellisesti joissain osissa ja limu ei pysty pitämään hiilidioksidia "sisällään". Kun pullon sitten antaa hetken olla rauhassa, hiilidioksidi liukenee jälleen takaisin limuun.

Päinvastoin hiilidioksidi saadaan liukenemaan limsaan hiilihapoiksi juurikin korkeassa paineessa. Mutuiluja enempää en osaa tarjota selitykseksi minäkään.

Vierailija

Kaasujen liukeneminen nesteisiin riippuu, paitsi kaasusta ja nesteestä, lämpötilasta ja paineesta. Mitä suurempi paine ja alempi lämpötila, sitä suurempi liukoisuus.

Liukoisuus on eri asia, kuin kemiallinen sidos. Hiilidioksidi liukenee veteen ja osa siitä muodostaa veden hydroksyyliryhmän kanssa löyhän kemiallisen sidoksen muodostaen hiilihappoa.

Paineen aleneminen, lämpötilan nousu ja nesteen sisäinen kitka aiheuttavat liukoisuuden vähenemistä, eli limsapullon kaasuseoksen paine nousee ja liuenneen, sekä kemiallisen sidoksen muodostaneen hiilidioksidin määrä vähenee.

Liuenneen hiilidioksidin ja hiilihapon välillä vallitsee tasapaino, kaksisuuntainen reaktio. Koko ajan liuoksessa on siis hiilihappoa ja liuennutta hiilidioksidia.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Liittynyt16.3.2005

Tähän aiheeseen liittyen voinen jakaa erään vapaasti käytettävän idean...

Olen itse suuri hiilihapollisten virvoitusjuomien ystävä ja olen monesti ollut harmissani siitä, kun varsinkin puolentoistalitran hiilihappojuomien kanssa käy aina niin, -> että kun niistä on juonut noin puolet pois ja jättää pullon puolityhjänä jääkaappiin ja vaikka laittaa korkin kunnolla kiinni, niin silti puolet juoman hiilihappoisuudesta ja samaten raikkaudesta katoaa, -> koska hiilihappo pääsee purkautumaan pullon sisällä olevaan laajenneeseen ilmatilaan, koska ilma on kasaan puristuvaa ainetta ja hiilihappo paineistettua... Ja lopun juomasta saa sitten juoda väljähtäneenä ja laimeana. Ei enää niin virkistävänä.

Tämä vahinko tietysti voimistuu sitä enemmän mitä vähemmän pullon pohjalle juomaa on jättänyt, sitä enemmän pääsee hiilihapot purkautumaan pullon sisälle, vaikka korkki olisikin mahdollisimman paljon kiinni.

No minulla juolahti mieleen kerran ratkaisu tähän ikävääkin ikävämpään ongelmaan. ->
Että tekisi ja laittaisi puolityhjän pullon korkin tilalle pienen pumpun, jolla vaikka käsin tai paristoa käyttäen pumpattaisiin kovempi ilmanpaine pullon sisälle, aina sopivissa määrin niin paljon, ettei hiilidioksidilla yksinkertaisesti olisikaan sitä tilaa ja mahdollisuutta vapautua pois nesteestä...
Eli pullo paineistettaisiin ilmalla, joka paine pitäisi juoman aina yhtä happoisena ja raikkaana kuin täytenäkin.

Enää puuttuu vaan se käytännön toteutus...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

make58
Seuraa 
Viestejä60
Liittynyt8.8.2008
Pohtija
Tähän aiheeseen liittyen voinen jakaa erään vapaasti käytettävän idean...

Olen itse suuri hiilihapollisten virvoitusjuomien ystävä ja olen monesti ollut harmissani siitä, kun varsinkin puolentoista litran hiilihappojuomien kanssa käy aina niin, -> että kun niistä on juonut noin puolet pois ja jättää pullon puolityhjänä jääkaappiin ja vaikka laittaa korkin kunnolla kiinni, niin silti puolet juoman hiilihappoisuudesta ja samaten raikkaudesta katoaa, -> koska hiilihappo pääsee purkautumaan pullon sisällä olevaan laajenneeseen ilmatilaan, koska ilma on kasaan puristuvaa ainetta ja hiilihappo paineistettua... Ja lopun juomasta saa sitten juoda väljähtäneenä ja laimeana. Ei enää niin virkistävänä.

Tämä vahinko tietysti voimistuu sitä enemmän mitä vähemmän pullon pohjalle juomaa on jättänyt, sitä enemmän pääsee hiilihapot purkautumaan pullon sisälle, vaikka korkki olisikin mahdollisimman paljon kiinni.

No minulla juolahti mieleen kerran ratkaisu tähän ikävääkin ikävämpään ongelmaan. ->
Että tekisi ja laittaisi puolityhjän pullon korkin tilalle pienen pumpun, jolla vaikka käsin tai paristoa käyttäen pumpattaisiin kovempi ilmanpaine pullon sisälle, aina sopivissa määrin niin paljon, ettei hiilidioksidilla yksinkertaisesti olisikaan sitä tilaa ja mahdollisuutta vapautua enempää pois nesteestä...
Eli pullo paineistettaisiin ilmalla, joka paine pitäisi juoman yhtä happoisena ja raikkaana kuin täytenäkin.

Enää puuttuu se käytännön toteutus vaan...




Eikös tällaisia pumppuja ole kuohareille jo olemassa?

Make

Vierailija

Pohtijan idea on hieno. Itsekin kärsin samasta ongelmasta, siksi limonaadipulloissa on pahimmillaan monen desilitran "pohjia"; jotka menevät viemäriin

Korkkiin porataan reikä ja laitetaan sisäkumista leikattu täyttöventtiili (jossa hieman sisäkumia vielä ympärillä) siihen ja epoxilla kiinni. Sitten vain pumppaamaan painetta pulloon.

Pohtija
Seuraa 
Viestejä883
Liittynyt16.3.2005
Sahrah
Pohtijan idea on hieno. Itsekin kärsin samasta ongelmasta, siksi limonaadipulloissa on pahimmillaan monen desilitran "pohjia"; jotka menevät viemäriin

Korkkiin porataan reikä ja laitetaan sisäkumista leikattu täyttöventtiili (jossa hieman sisäkumia vielä ympärillä) siihen ja epoxilla kiinni. Sitten vain pumppaamaan painetta pulloon.




Joo,o kyllä. Toihan olisi itseasiassa ihan hyvä ja yksinkertainen tee se itse malli, jolla pääsisi suht helposti kokeilemaan idean toimivuutta. Samaa korkkia voisi sitten käyttää aina udestaan ja uudestaan eri pulloissa, eikä pumppua ainakaan tarttisi jättää korkkiin kiinni kun on toimiva venttiili.

Ainoa vaan, että mistä sen tietää mikä on se riittävä paine...? Vai laittaa vaan silleen reilusti, niin ainakin riittää...
Sitä vaan, että voikohan tossa olla mitään pienen katastrofin aineksia, eli voiko pulloon tulla liikaa painetta varsinkin kun siihen yhdistyy vielä hiilihapon vastapaine ?
Olisi ikävää jos pullo räjähtäisi jääkaapissa. Varsinkin lasipullo...

"Perhosten liihottelu voi näyttää epämääräiseltä haahuilulta, mutta se on harhaa. Ne tietävät tarkkaan, mitä tekevät."

Vierailija
CE-hyväksytty
crusaron uusi tuleminen
Ravistettaessa hiilihappo hajoaa hiilidioksidiksi



Miksi?



Tuo taitaa itseasiassa mennä pienen mutkan kautta, sillä limuun on liuenneena sekä hiilidioksidia että hiilihappoa, siten että systeemi on tasapainossa. Kun liuenneen hiilidioksidin määrä pienenee, alkaa hiilihappo hajoamaan hiilidioksidiksi ja vedeksi jotta päästään jälleen tasapainoon. Ja kuten jo todettu, paine ja lämpötila vaikuttavat hiilidioksidin liukoisuuteen, jolloin ravistettaessa ilmeisesti tuo liukoisuus pienenee hetkellisesti ja hiilidioksidi vapautuu takaisin pullon sisällä olevaan ilmaan/kaasuun.

_Maligni_
Seuraa 
Viestejä134
Liittynyt9.3.2016

Hei

onko kukaan ketjusta saanut kotona tehtyä "ns kovaa vishyä", eli sellaista vettä jossa on paljon isoja kuplia.

Oma soodakoneeni tekee vain pieniä kuplia ja vielä vähän, verrattuna kaupan kivennäisvesiin. Miten saisi kotona enemmän kuplia veteen.

1. enemmän painetta (mutta miten)

2. kylmää vettä (onnistuu +1 astetta)

joten kyse voi olla vai paineesta. Onko saatavilla hiilihapotuskoneita, joilla saisi pulloon samanlaisen hiilihapon kuin kaupallisisissa  hiilihapotetuissa vesissä on?

Tietämyskone
Seuraa 
Viestejä195
Liittynyt21.12.2014

Mitä vähemmän vettä, sitä enemmän kuplia, mitä enemmän vettä, sitä vähemmän kuplia ja hiilidioksidia. Noin mulla SodaStreamissa. Isommalla vesimäärällä paineventtiili pitää huolen ettei kaasua mene samaa määrää.

01000101 01001110 01001001 01000001 01000011

Uusimmat

Suosituimmat