Seuraa 
Viestejä45973

Minua kosketti uusimmassa Tiede-lehdessä ollut pieni juttu (s. 60), jossa kerrottiin, että kurare nimistä lääkeainetta käytettiin vuosina 1940-1980 -luvuilla pienten vauvojen leikkauksissa. Lääke lamautti heidän lihaksensa, mutta se ei vienytkään kipua! Vielä 1980-luvulla uskottiin, että pienet vauvat eivät vielä tunne kipua!

Uskomatonta! Pienet vauvat olivat itseasiassa hereillä ja tunsivat kaiken. Heidän vain piti kestää kipu.

Yritin etsiä lisätietoa netistä tuosta aiheesta. En löytänyt. Tietääkö joku muu lisää?

Kuinka pieniä vauvoja leikattiin vain kuraren avulla? Siis puhutaanko muutaman viikon vai muutaman kuukauden ikäisistä vauvoista? Käytettiinkö ainetta kaikkialla maailmassa? Suomessakin?

Sivut

Kommentit (17)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
heitsuli
Kirjoitin linkissä olevan viestin Tiede-lehden palaute/idea osuuteen, mutta sepä ei näkynytkään Uusissa viesteissä, joten vinkkaan siitä täällä. Aihe ja lisätiedot kiinnostavat minua kovasti! Tuntuu kovin uskomattomalta, että noin on voitu toimia vielä 1980-luvulla.

tiede-lehti-f2/painajainen-leikkaussalissa-tiede-7-2010-t46558.html
Kammottavaa mutta totta. Samaa pettämätöntä logiikkaa on sovellettu iät ja ajat eläimiin. Ei sitä satu, se vain reagoi ärsykkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
heitsuli
Käytettiinkö ainetta kaikkialla maailmassa? Suomessakin?Joo, tubokurariini ei ole enää käytössä ainakaan suomessa, paremmat relaksantit ovat syrjäyttäneet sen.
En tiedä käytetäänkö vielä jossain muualla.

Meilahden sairaalassa ei ainakaan annettu pelkkää kurarea, anestesia meilahdessa 1966-2000, -->Tyypillisessä induktiossa annettiin tiopentaalia
250 mg ja suksametonia 100 mg. Potilas intuboitiin,
minkä jälkeen annettiin Petidiniä 50 mg ja
kurarea 50 mg. Ylläpitoon oli happi–ilokaasu seos.
Jos potilas leikkauksen aikana reagoi, oli jatkolääkitys ”kymppi kurarea”.
http://www.finnanest.fi/files/a_aromaa.pdf

En ole lukenut Tiedelehdessä ollutta tarinaa, aika vaikea uskoa että vauvoille annettiin pelkkää lihasrelaksanttia tai luultiin etteivät he tunne kipua.

heitsuli

Kuinka pieniä vauvoja leikattiin vain kuraren avulla? Siis puhutaanko muutaman viikon vai muutaman kuukauden ikäisistä vauvoista? Käytettiinkö ainetta kaikkialla maailmassa? Suomessakin?

Luin siitä asiasta jostain sanomalehdestä arviolta kymmenen vuotta sitten. Sen lehtijutun varsinainen aihe oli aivan muu, ja siinä uudistusmielisten asenne joutui hirmuviisaiden vanhakantaisten vastustuksen kohteeksi.

Olen unohtanut varsinaisen kiistan aiheen, mutta siinä ottelussa muistutettiin siitä, kuinka ennen oli luultu, etteivät pariviikkoiset vauvat tunne kipua ja leikkaukset oli tehty kivusta piittaamatta.

Ymmärsin, että tämän uskomuksen mukaiset leikkaukset oli tehty jo ennen 1900-lukua. Siinä ei mainittu, missä maassa tällaista oli tehty.

Tämän artikkelin mukaan kyse oli vuosien denialismista, joka perustui virheellisesti tai vähättelevästi tulkittuihin tutkimuksiin:
http://www.birthpsychology.com/healing/historical.html

Oxfordin yliopiston tutkija Kanwal Anand kollegoineen osoitti 1985-1987, että myös vasta syntyneet vauvat tuntevat kipua, tarvitsevat ja sietävät anestesiaa hyvin ja vauvoja on todennäköisesti aiemmin kuollut metaboliseen ja endokriiniseen sokkiin, kun on tehty leikkauksia ilman anestesiaa. (linkin tekstin mukaan)

Vauvaikäisenä koetulla kivulla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia ihmisen kykyyn sietää stressiä:
http://www.sciencedaily.com/releases/19 ... 065623.htm

Miten voi noin tyhmiä ihmisiä olla edes olemassa? Tietysti vauvat tuntevat kipua. Joku perverssi sadisti on keksinyt tuon väitteen tekosyyksi, että saa laillisesti kiduttaa vauvoja.

Onhan noita vahinkoja anestesiassa sattunut aikuisillekin, tai siis eihän tässä perustana ole edes vahinko.

Joillain potilailla kuitenkin on anestesia pettänyt ja kun potilas on reagoinut kipuun, on lisätty relaksanttia. Johan lakkasi sätkimästä.

Melkoisen karmea ajatuskin.

Electric shadow
Onhan noita vahinkoja anestesiassa sattunut aikuisillekin, tai siis eihän tässä perustana ole edes vahinko.

Joillain potilailla kuitenkin on anestesia pettänyt ja kun potilas on reagoinut kipuun, on lisätty relaksanttia. Johan lakkasi sätkimästä.

Melkoisen karmea ajatuskin.
Varmasti on ollut runsaasti tapauksia, missä potilas on ollut hereillä, ei kuitenkaan ole pystynyt sitä kertomaan kun lihakset ovat lamautuneet.
Aikaisemmin ei ollut riittävästi välineitä, joilla asia olisi huomattu.
Jonkun tutkimuksen mukaan heräämössä houraileva potilas yhdistää väärin leikkauksen jälkeisen kivun kuvitelmaan siitä että olisi ollut leikkauksen aikana hereillä.
mm. stressihormonitasot, syke ym. tietysti nousee jos hereillä on joku, kyllä sen anestesiasairaanhoitaja huomaa.

[

Vielä 1980-luvulla uskottiin, että pienet vauvat eivät vielä tunne kipua!Kuulostaa tuubalta.

Eiköhän jokainen lastenlääkäri tiedä, että neonataalissa lapset reagoivat piikittämiseen itkulla, ainakin jos neula ei mene suoneen tyylikkäästi.

Tuskin 1980-luvullakaan on olleet lääkärit niin tyhmiä, etteivät ole tuota yhteyttä tienneet ja tajunneet.

Ehkä jossain kehitysmaassa on toimittu noin, anestesia-aineiden pihistelemiseksi paremmin maksaville?

ikr
"Heräsi kesken vatsaleikkauksen, jokainen viilto tuntui."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200811 ... 5_ul.shtmlTuo on eri asia. Erittäin pieneen osaan ihmisistä anestesialääkkeet eivät vaikuta täydellä teholla.

Yleensä potilaat raportoivat liikuntakyvyn menneen. Mutta vaikka veressä on sallittu max-määrä anestesialääkkeitä, niin noilta potilaita ei vintistä katoa kaikki taju.

Syytä ei tiedetä.

Anestesialääkitystä ei voida antaa holtittomastikaan, reilulla kädellä, koska noissa aineissa turvamarginaalit ovat varsin pieniä. Annoskokoa ei välttämättä tarvitse kovin paljon lisätä, niin siirrytään tainnutuksesta tappamiseen.

Barbaari
Seuraa 
Viestejä13621

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/07/ ... 32919.html

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kommunistinen Pohjois-Korea käyttää kansalaistensa terveydenhoitoon vähemmän rahaa kuin mikään muu valtio maailmassa - alle dollarin henkeä kohti vuodessa. Ilman nukutusta tehdyt leikkaukset, steriloimattomat lääkeruiskut ja aliravitsemuksen vauhdittamat epidemiat ovat maassa arkipäivää, sanoo Amnesty International tänään julkaisemassaan raportissa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat