Seuraa 
Viestejä45973

"Jotta metaani räjähtäisi, sen pitoisuuden pitäisi olla ILMASSA tietyllä välillä.

Sitä on Meksikonlahdella VETEEN LIUENNEENA huomattavia määriä. Tämä on omiaan aiheuttamaan ekosysteemille ongelmia, mutta ei se sieltä vedestä ilmakehään tule omia aikojaan, tai jos tuleekin niin ei sellaisina pitoisuuksina, että se palaisi, vaikka sinne heittäisi tulitikun.

Sen Deepwater Horizonin kohdalla suoraan on maailman isoin kaasupoltin, eikä edes siinä kohti ole havaittu, että ilmakehään pääsisi ohivuodon kautta sellaisia määriä metaania, että se syttyisi palamaan. Ja siinä se todellakin syttyisi, jos olisi syttyäkseen."

Pitääkö tämä paikkaansa?

Kommentit (15)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitääkö tämä kohta paikkaansa?

"mutta ei se sieltä vedestä ilmakehään tule omia aikojaan, tai jos tuleekin niin ei sellaisina pitoisuuksina, että se palaisi, vaikka sinne heittäisi tulitikun."

"metaani on siellä vedessä liuenneena, hyvin pienenä konsentraationa ja hyvin isoon vesimassaan hajautuneena. Ei se tule sieltä yhtäkkiä ilmakehään, vaan vähän kerrassaan, sitä mukaa kun aallokko ja merivirrat sekoittavat syvemmällä olevaa vettä ja pintavettä. "

onko tämä totta?

Kun metaania vapautuu merenpohjan varastoista, nouseeko se saman tien pintaan ja siitä ilmakehään? vai jääkö se mereen pidemmäksi aikaa sinne jotenkin?

Telep
"metaani on siellä vedessä liuenneena, hyvin pienenä konsentraationa ja hyvin isoon vesimassaan hajautuneena. Ei se tule sieltä yhtäkkiä ilmakehään, vaan vähän kerrassaan, sitä mukaa kun aallokko ja merivirrat sekoittavat syvemmällä olevaa vettä ja pintavettä. "

onko tämä totta?
Telep hyvä.

Tämä ei ole oikea paikka tämäntyyliselle keskustelulle. Lainaat joltain muulta keskustelupalstalta jonkun toisen keskustelijan kirjoittaman viestin ja tulet sen jälkeen täältä tivaamaan vastauksia kysymyksiin. Tämänkertainen lainauksesi on Satunnainen-keskustelupalstalta. Vastausta on kohteliasta kysyä samalta palstalta oikealta kirjoittajalta. Hän parhaiten tietää mitä on kirjottamallaan viestillä tarkoittanut.

Tällaisella tyylillä et täältä saa kuin harmistuneita yksisanaisia vastauksia ja jatkossa lopulta pelkkää vinoilua. Ei keskustelu ole sitä, että yksi kysyy ja muut vastailevat.

Kysymykseni siis on, että kun metaania vapautuu merenpohjasta, niin jääkö metaani pitkäksi ajaksi veteen vai kulkeutuuko se heti suoraan merestä ulos ilmakehään?

eli kumpi pitää paikkaansa

1. metaani vapautuu merenpohjan klaraateista ja tämä metaani kertyy meriveteen ja siitä se pikkuhiljaa valuu pieninä määrinä ilmaan

vai

2. metaania vapautuu pieninä määrinä merenpohjan metaaniklaraateista ja suoraan siitä nousee pintaan ja ilmaan?

Merenpohjassa on muutenkin metaania, ei vain klatraatteina. Tai siis meren pohjan alla, missä öljykin.

Metaaniklatraatti on jäässä olevaa metaania, joka normaalisti on siinä klatraatissa tai liukenee jonkin verran veteen ja sitten takaisin. Eli normaalia kiertokulkua. Tosin on havaittu että metaania purkautuu klatraateista jonkin verran myös siten, että se ei sitoudukaan veteen siinä määrin kuin on luultu. Aiheesta on ollut ainakin nämä uutiset:
Uutinen
Uutinen2
Uutinen3

BP:n öjyvuodon tapauksessa kyse on öljylähteestä, ei klatraateista. Tavallisista rikkinäisistä öljylähteistä metaania vuotaa öljyn lisäksi jotain 5%. BP:n öljyvuodossa on arvioitu, että metaania olisi vuotanut jopa 40% vuodosta. Metaania on siis vuotanut paljon mereen ja siksi meren metaanipitoisuudet ovat korkeita.

En tiedä mikä osa tuosta liukenee takaisin klatraatteihin, mutta en usko että kaikki, koska metaania purkautuu muutenkin pikkuhiljaa. Merivirrat kuljettavat öljy/metaani-seosta lämpimämpiin vesikerroksiin, jolloin luulisi että metaania kulkeutuu myös ilmakehään. Metaaniklatraatit ovat vakaita vain tietyn lämpöisissä / syvyisissä vesissä. Jos koitat nostaa klatraatin palaa ja tuoda sitä pinnalle, se hajoaa metaaniksi.

Mutta BP:n öljyvuotoalueella on siis muutakin kuin klatraatit. Eli öljylähde on alueella, jossa meren pohjan alla on valtava metaaniesiintymä. Osa siitä on klatraattina, mutta kuuma virtaava öljy sulattaa sitä. Metaania purkautuu öljyn ohella sen 40% vuodosta. Kuitenkin huolestuttavinta asiassa on se, että meren pohjan alla on niin paljon metaania, että jos se purkautuu äkillisesti, niin siitä syntyy jättimäinen tsunami joka pyyhkäisee rannikot matalaksi ja myrkyt leviävät ympäristöön. Luin aiheen uutista ja siinä kuvailtiin, että tällainen äkillinen metaanin purkaus meren pohjan alta sekoittaa metaanin vesipisaroihin ja nämä kulkeutuvat maalle ja räjähtelevät ja kuluttavat happea. Siis ympäristö saa myrkyllisen räjähdysalttiin kerroksen seosta, joka aiheuttaa paljon tulipaloja. Muutenkin suurräjähdyksen seurauksena 251 miljoonaa vuotta sitten hävisi 96% eliölajeista myrkkyjen takia.
Linkki

Tuon linkin mukaan on havaittu, että merkkejä äkillisestä metaanipurkauksesta on ollut havaittavissa.

Eli kun meren pohjasta porataan öljyä, niin ollaan varsin vaarallisilla vesillä, kirjaimellisesti. Mikäli tästä nyt ei synny maailmanloppua, niin Meksikonlahden alueella on vähintäänkin aika korkeita myrkkypitoisuuksia.

Telep, kun meille muille tulee vastaava ongelma, avaamme Googlen tai Wikin ja etsimme vastauksen sieltä tai muuten opiskelemme asiaa.

Kyllä/ei -vastauksien tivaaminen ja saaminen ei auta ketään tiedossa eteenpäin. Sinä et loppujen lopuksi tiedä yhtään enmpää kuin ennenkään ja muut kirjoittajat kyllästyvät hyvinkin pian vastauksien latelemiseen.

Joten Googlen tai Wikin kimppuun.

Esimerkiksi metaaniklaraateista Wiki kertoo seuraavaa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Metaaniklatraatti

Miksei merestä nouseva metaani syttynyt palamaan deepwater horizonissa?

Ja kun metaani vapautuu merenpohjasta, nouseeko se samointein pintaan ja sitä kautta ilmaan? vai kertyykö sitä pidemmäksi aikaa mereen?

Phony, olen lukenut wikiä ja googlea kys. aiheesta.

sanoitte, ettei metaani liukene veteen, mutta tässä sanotaan näin

"methane is not only being dissolved in the water but also bubbling out into the atmosphere as well" tämä on eräästä tässä threadissa linkitetystä uutisesta

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat