klo 15:44 | 6.1.2006
Tähtien värihän taitaa kuumuuden mukaan mennä punainen -> oranssi -> keltainen -> valkoinen -> sininen
Olisiko teoriassa mahdollista olla vihreä tähti?
Tähtien värihän taitaa kuumuuden mukaan mennä punainen -> oranssi -> keltainen -> valkoinen -> sininen
Olisiko teoriassa mahdollista olla vihreä tähti?
Ladataan...
Saat paketin viikon tiedeuutisia joka perjantai.
Tähden värillä tarkoitetaan silmin nähtävää väriä. Koska silmä on sopeutunut Auringon valoon, jonka spektrin huippu taitaa olla juuri vihreällä alueella, se näkee sellaisen mustan kappaleen säteilyn valkoisena. Siksi mikään hehkuva kappale ei näytä vihreältä
Kas, en ollut ennen tajunnutkaan tuota yhteyttä:
punainen -> oranssi -> keltainen -> valkoinen -> sininen
Jos tuossa korvaa valkoisen vihreällä, tulee luonnollinen värisiirtymä.
Mustan kappaleen säteilyspektrihän on vähän niinkuin epäsymmetrisen kellokäyrän muotoinen. Jos spektrin huippu on paljon näkyvän valon taajuusalueen alapuolella, käy niin, että spektrikäyrä on voimakkaasti laskeva näkyvän valon alueella, siispä punaiset taajuudet ovat paljon voimakkaammin edustettuna, kuin siniset. Jos taas huippu on näkyvän valon yläpuolella, ovat siniset taajuudet hallitsevia. Jos taas huippu on näkyvän valon alueella, ovat kaikki näkyvän valon aallonpituudet melko tasapuolisesti edustettuina ja kappale näyttää valkoiselta.
Is Beta Lyra really seen as a green star?
Tuota väitetään vihreäksi.
Ja Auringostakin tulee vihreä välähdys sopivissa olosuhteissa: Astronomy Picture of the Day
Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.
Se, miksi mustan kappaleen säteily ei näytä missään lämpötilassa vihreältä, johtuu mielestäni juuri tästä spektrin epäsymmetrisyydestä. Tässä oiva linkki havainnollistamaan tilannetta:
http://webphysics.davidson.edu/alumni/M ... bb_mjl.htm
Vasemman reunan Composite-pallukka näyttää punaisen vihreän ja sinisen (siis silmän havaitsemien aallonpituuksien) yhdistelman. Kun siirrät spektrin huipun vihreän kohdalle, on composite-pallukka... valkoinen!
Hieno kuva!
Appletissa ei ole vielä otettu huomioon ilmakehän absorptiota. Koska siniset aallonpituudet absorpoituvat eniten, on vaaleansinisenä näkyvä tähti maanpinnalle käytännössä valkoinen. Tähtitieteessähän valkoiset tähdet ovat Aurinkoa kuumempaan luokkaan kuuluvia, ja Aurinko on ns. keltainen tähti. Tähtiluokat: sininen = B = kuumin, punainen = M = kylmin:
O, B, A, F, G, K, M. Aurinko on G2-luokan tähti.
Jos katsotkin tähtiä vaikka vihertävien merivesien läpi, voi ne näyttää vihreiltäkin. Samoin, jos tähden ympärillä olisi jotakin vihreää kaasua.
Tai rakennat semmoiset havaintovälineet, jotka näyttävät tähdet vihreinä. Miten oli myös vanha kunnon tutkalevy?
entäs jos tähdessä on reilullakauhalla alumiinia
Eikös se ollutkaan strontiumia, kun tekee vihreäksi?
migillä kun alumiinia hitsailoo niin tulee vihreää valoa
tosin käytetään sitä ilotulitteissakin, ainaski käytettiin
onko sininen tähti kuumenpi kuin valkoinen? en ole siitä varma, mutta muistaisin jossakin lukeneeni, että valkoinen olisi kuumin. mutta taitaa se sitten sininen olla.
Kyllä. Kirjoitetaan muuten "kuumempi".
Jos oletetaan, että tähti voi olla miten suuri ja kuuma tahansa, alkaisiko se sinisen jälkeen loistamaan violettia valoa?
Tässä yhteydessä hyvä esimerkki olisi tämä tietokoneen monitorin RGB systeemi värien määrittelyssä. Jos värissä on kaikkia kolmea väriä R=red (punainen) G=green (vihreä) ja B=blue yhtä paljon, väri näyttää valkoiselta. Kuten jokainen voi monitoriltaan todeta.
Taitaa ongelma olla siinä, saako tähden spektrin riittävän kapeaksi. Siis sellaiseksi, että spektrin intesiteetin huippu on vihreän kohdalla ja punainen ja sininen väri ovat jo huomattavasti vaimenneet.