Seuraa 
Viestejä45973

Tänään tulee englantilaisen Survivors (2008)-scifisarjan toinen osa (oikeastaan 90 minuutin pilotin jälkimmäinen puolisko).

Sarja käsittelee tilannetta, jossa yli 90%:ia väestöstä suhteellisen äkkiä menehtyy virustartunnan takia. Jäljelle jääneet aloittavat selvitymiskamppailunsa, kuka milläkin tavalla, ja menneisyyttähän ei kenelläkään ole.

Sama aihe on ollut monessa muussakin TV-sarjassa. Englantilaiset tekivät tämän saman jutun 1970-luvulla, hämäriä muistikuvia siitä minullakin. Toinen samaa teemaa käsitellyt oli Ydintalvesta kertova englantilaissarja. Manchester ja Liverpool (tjsp) räjäytettiin ja koko maa joutui ydintalven alle. Siitä saatiin mukavaa draamaa.

Täysin samaa viruskonseptia noudatti Stephen Kingin Tukikohta. Tukikohdan alku oli lupaava, mutta jostain syystä kirja/minisarja muuttui uskonnollisksi julistukseksi puolivälissä, meni maku.

Minkälainen uusi sarja on ei vielä tietoa, mutta pilotin alkupuoli vaikutti lupaavalta. Suosittelen kyllä katsottavaksi.

Mutta näin pitkän alustuksen itse asiaan. Mikä olisi paras selvitymisstrategia, jos tuollainen tilanne tulisi? Minkä tavan sinä valitsisit? Kuinka kauan yhteiskunnan rakenteet kestäisivät todellisuudessa? Infra hajoisi muutamana ensimmäisenä päivänä. Ei olisi vettä eikä sähköä, netistä puhumattakaan (hui kauhistus)! Ruokaa ja kulkuneuvoja ja energiaa niihin kyllä olisi pitkäsi aikaa, mutta...

Olisiko ihmisillä mahdollisuuksia selvitä ajautumatta anarkiaan ja terroriin?

Sivut

Kommentit (117)

ase kainaloon paljon pateja reppuun,ja lähimpään korpeen,rakentaa oma korsu ja tutkailla sieltä tilannetta,luulen että nuo tulis useimmilla armejan käyneiltä ihan selkä ytimestä....

Näin lomalla on tilaisuus katso töllöä, kiitos vinkistä!

Selvitäkseni yrittäisin pysytellä selkosilla ja yläjuoksuilla, jos tietäisin minkä ajan kuluessa virus kuluttaa itsensä loppuun, eli tappaa kaikki saatavilla olevat isäntänsä. Jos se muuntuisi ja omaksuisi uusia isäntiä, peli olisi menetetty? Tietenkin toivoisin hillittömästi, että Huippuvuorilla tai jossain muualla olisi säilynyt eristetty laboratorio ja intakti, teknologiansa hallitseva labrajengi, joka joutessaan voisi yrittää valmistaa rokotetta..

Katsomisiin..

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Elämänlaatu ainakin paranisi nopeasti. Ruokaa, tilaa ja tavaroita olisi entiseen verrattuna kymmenkertainen määrä. Ihmiset saisivat muuttaa pienistä kerrostaloasunnoistaan tyhjilleen jääneisiin omakotitaloihin, joita riittäisi kaikille. Jokaisella olisi monta autoa ja bensa olisi melkein ilmaista koska sitä olisi enemmän kuin tarpeeksi.

Jos väki ei riitä monen kaupungin infran pyörittämiseen, väki vain siirtyy yhdessä joihinkin suurimpiin kaupunkeihin. Asuntojahan riittää.

Mistä anarkismi ja terrori kumpuaisi? Luulisi että sitä syntyisi vain päinvastaisessa tilanteessa.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Minä menisin ja potkaseisin Kärkkäisen asetelineen kumoon ja ottasin kiväärin ja alkasin Oulun kuninkaaksi. Eri päivänä aina menisin eri autolla hakemaan kaupasta syötävää. Sitten kun loppuisi sähkö ja vesi niin ottaisin kaupasta pulloveet ja veisin Hankkijan pihalta aggregaatin. Saattaisin istua Torirannassa ja pitää notskia laiturilla ja Torikadun Alkon oven potkisin kanssa kasaan. Kirjaston oven kanssa. Siinä mulla oliski kova homma kun onnistuisin pitämään maakuntakirjaston järjestyksessä. Kalevaa ei sinne varmaan enää kumminkaan tulisi eikä Tiede-lehteä. Mutta tieteen tarpeessa voin mennä Kuusiluodon kolun kemian luokkaan läträän kemikaaleilla. Siinäpä sitä seurailis kun kaupunkiluonto muuttuu luonnoksi ja poronhoitoallue laajeneis.

Hämmentää.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

ottasin Stubbin keltasen corveten ja ajelisin lämpimään maahan viljelemään maata.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Olis se jännää...
Ne pärjäävät, jotka ampuvat ensin...
Kusipäiden ryhmittymät ownaavat ympäriinsä...
Kusipäät kerääntyvät varmasti paikkoihin, jotka ovat jo nyt sopivia notkumismestoja...
Kusipäiden taisteluissa tuhoutuu kaupunkeja...
Raha on menettänyt arvonsa, on siirrytty jonkinmoiseen vaihdanta/pakko-otto -talouteen...

Oma paikkani olisi jossain hiukan kusipäisessä, hajanaisessa ja tietoverkkoja virittävässä sissiryhmittymässä... kukaan ei ole nähnyt kasvojani, minut tunnetaan vain nikilläni... toivon mukaan tiedustelutietoa voisi sitten hyödyntää suhteiden muodostamisessa. Saattaa olla, että ammun kaikki, ketä vastaan tulee ja tukikohdan paikka vaihtuu tiuhaan tahtiin. Ehkä jotain panikoivia tyttöjä voisi ottaa tulevaksi haaremiksi talteen...

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Eiköhän infran mukana kaatuisi lähes kaikki. Voisi kuvitella sähkön katkeavan muutamassa päivässä ja se sitten veisikin mukanaan jo paljon muutakin.
Autojen polttoaineet varmaan pelittäisivät vähintään muutamasta vuodesta kymmeneen vuoteen valmistuksestaan, tosin nekin olisivat käsipumppujen takana, koska bensa-asemilta ei muuten saisi mitään sähköjen menon jälkeen.
Ruokien säilyvyys sähköjen menon jälkeen olisi nolla, vain säilykkeet/kuivamuonat pelittäisivät joitakin vuosia, loppu pitäisi kerätä luonnosta, metsästää, kalastaa, ansastaa.

Kaipa se ihmisten ajautuminen terroriin ja anarkiaan riippuisi ainakin paljon siitä paljonko ihmisiä selviäisi hengissä. On hivenen tylsää terrorisoida jos on ainoana hengissä..

Elokuva "Tie" menee myös tälläisillä linjoilla.

http://www.imdb.com/title/tt0898367/

Obscured evolutionist2
Ruokien säilyvyys sähköjen menon jälkeen olisi nolla, vain säilykkeet/kuivamuonat pelittäisivät joitakin vuosia, loppu pitäisi kerätä luonnosta, metsästää, kalastaa, ansastaa.

Sinänsä tuo ei olisi kummoinenkaan vaihtoehto, ihmisten vaikutuksen vähentyessä luonto tod. näk. elpyisi nykyisestään. Lisäksi tuollainen viruksen aiheuttama lajikohtainen tuho ei vaikuttaisi mitenkään haitallisesti luonnon ja vesistöjen puhtauteen, toisin kuin vaikkapa ydinsota.

Obscured evolutionist2
Kaipa se ihmisten ajautuminen terroriin ja anarkiaan riippuisi ainakin paljon siitä paljonko ihmisiä selviäisi hengissä. On hivenen tylsää terrorisoida jos on ainoana hengissä..

Enpä tiedä, ihmiset ovat ahneita ja heidän käytöstään rajoittaa paljolti yhteiskunta sääntöineen. Niin ne vaan entisessä Jugoslaviassakin entiset naapurit, poliisit ja postinkantajat teurastivat armotta aseettomia siviileitä kun olosuhteet olivat sopivat. Ei sitä tarvita kuin yksi tilannetta hyödyntämään valmis "anarkisti" ja yksi alistettavaksi sopiva uhri niin siitä se lähtee.

Tietysti jos ketään ei ole niin ketään ei voi alistaa.

Esitettiinkö tätä sarjaa MTV3:lla vain kaksi jaksoa (eli pilotti)? Tuota sarjaa on tehty kaksi kuuden jakson tuotantokautta, ensimmäinen 2008 ja toinen 2010. Vaikutti ihan hyvälle sarjalle. Loput jaksot löytynevät netistä.

http://www.imdb.com/title/tt1258189/episodes

Henkiinjääneille muutama ensimmäinen viikko saattaisi ollakin yhtä yltäkylläisyyttä mutta aika nopeasti tulisi romahdus kun mitään ei enää huolleta tai valmisteta. Kaikki pysähtyisi. Sähkö, ruoka, puhdas vesi, jne. loppuisivat nopeasti ja sen jälkeen kaaos ja anarkia hallitsisi. Talvella sähkön tai polttoaineen loppuminen tietäisi aika nopeaa menehtymistä osalle ihmisistä.

Jos olisin itse yksi selviytyjistä, nappaisin jostain paketti- tai kuorma-auton ja keräisin mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suuren määrän vettä, ruokaa ja säilykkeitä, polttoainetta, akkuja, aseita, työkaluja ja muuta tarpeellista.

Kun kaikki romahtaisi, ainoa laki olisi vahvemman oikeus. Raiskaajat, tappajat ja ryöstäjät valtaisivat pian kadut kun jokainen kilpailisi omasta henkiinjäämisestään. Hyvin pian nämä perustaisivat jengejä, koska yksin on vaikeaa selvitä sellaisessa ympäristössä. Ellei liity heihin, tulee sinusta heidän uhrinsa.

Tämän vuoksi ensimmäinen sääntö olisi välttää kaupunkeja, sillä kaupungeistahan löytyy eniten uhreja ryösteleville joukkioille. Kuljettaisin keräämäni tarvikkeet mahdollisimman kauas kaupungeista ja perustaisin maatilan ja yrittäisin turvata täydellisen omavaraisuuden. Viljelisin kasveja ja kasvattaisin karjaa. Välillä täytyisi tehdä täydennysreissuja lähiympäristöön niin kauan kun polttoainetta ja ruokaa olisi tarjolla.

Tämän selviytymisstrategian huono puoli on se että tästä urakasta tuskin selviytyisi yksin joten minun pitäisi löytää jostain luotettava kumppani. Mutta kehen voisi luottaa? Mistä tietäisin ettei hän puukottaisi minua selkään heti ensimmäisen tilaisuuden tullen kun suurin osa urakasta on tehty? Ja mistä tietäisin etten itse tekisi samoin hänelle? Riittäisihän yhdelle henkilölle tarpeita paljon pidempään kuin kahdelle.

Paras selviytymisstrategia taitaa olla häikäilemättömyys...

Tuossa sarjassa lähtökohtana on pilotin jälkeen se, että infra kaatui kokonaan. Sähkön meni heti ensimmäisenä päivänä, vesi toisena, ja näiden mukana oikeastaan kaikki. Ihmisiä on tuossa sarjassa kyllä vähemmän elossa kuin 10%, ehkäpä 2%. Tiet ovat autioina, parkkipaikat ovat tyhjiä, autoja ei oikeastaan ole näkyvillä (muulloin kuin tarvittaessa). Liian autiota.

Nörtteilyn voi rauhassa unohtaa. Kännykät ja tietsikat eivät toimi. Bensaa oli asemilla, mutta eihän sitä sieltä saanut kuin pumpulla suoraan säiliöstä. Aggregaatteja ja sähköpumppujakin on olemassa. Mutta asenne, mulle kaikki heti sai aikaan jo ensimmäisen bensa-aseman räjähdyksen.

Johtajuudesta tulee varmaan ensimmäinen ongelma. Onko synnynnäisiä johtajia liikaa vai liian vähän. Kuka tekee päätökset, kenellä on uudessa tiolanteessa riittävästi vanhanajan tietoa?

Minä itse suuntaisin johonkin satamaan. varustaisin autolautan asuntokäyttöön. Vaikka sillä ei mihinkään liikkuisikaan, niin siinä varmasti saisi pienoiskaupungin infran toimimaan. Koneet käymään ja generaattori tuottamaan tarvittavan sähkön, lämpimän veden. Siellä saisi ruokahuollon toimimaan, pakastimet uunit etc. Aikaa muun infran ja viljelyksien perustamiseen jää enemmän.

Tietonvälitys pitää saada nopeasti toimimaan. Autolähetit liikkeelle etsimään ammatti-ihmisiä joka alalta, radiolähetin pystyyn, kyllä aina jossain joku sattuu kuulemaan, kerrotaan missä ollaan ja soitellaan Beatlesien "With a Little Help From My Friends".

Enkä kyllä ole niin hyväuskoinen kuin DD, jonkinlainen pienoisyhteiskunta täytyisi rakentaa, eikä ihmisluonto tuossa katastrofissa mihinkään muuttuisi, ellei pientä omaa yhteiskuntaa olisi valmis puolustamaan, niin kyllähän se yritettäisiin vallata.

Ja sitten se kärmes, joka jo olisi olemassa (kuten jo sarjassakin). Hallituksen ja armeijan bunkkerit luonnollisesti olisivat täynnä ihmisiä, jotka eivät pöpöä ole sairastaneet. Milloin ja miten ne reagoisivat?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat