Seuraa 
Viestejä45973

Diabeetikoilla lyhytvaikutteinen insuliini on tarkoitettu kompensoimaan syödyt hiilihydraatit. Esimerkiksi syöt banaanin (20-30g carbs), pistät 2-3 yksikköä insuliinia välipalalla.

Mutta mikä on pitkävaikutteisen insuliinin tarkoitus? Tietenkin sen vaikutus kestää tasaisesti sen 16 - 24 tuntia, mutta tekeekö se elimistössä muuta kuin polttaa hiilihydraatteja (=alentaa verensokeria)?

Kysyn tätä koska eräs ulkomaalainen tuttuni omaa vaikean ykköstyypin diabeteksen, ja hänen maassaan hän on yksinkertaisesti saanut surkeaa opastusta ja hoitoa. Ei edes tiennyt tuota keskimääräistä 10g => 1 yksikkö kaavaa (joka ei tietenkään päde kaikille, mutta aika yleisesti).

Tiedän itse vain että 1. tyypin diabeetikon pitää aina pistää tuo pitkävaikutteinen, tai muuten alkaa tulemaan paha olo.

Kommentit (1)

elimistö tarvitsee tietyn määrän insuliinia ihan perustoimintojen (ns. basaalimetabolian) normaaliin pyörittämiseen, ei ainoastaan HH-metaboliaan: esim erilaiset solukalvojen pumput (mm. Na/K-ATPaasi, erilaiset aminohappo-transportterit) vaativat insuliinivaikutuksen toimiakseen optimaalisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat