Seuraa 
Viestejä45973

Olisin ehkä voinut liittää tämän tuohon toiseen threadiin jonka postasin lääketiede & terveys -osiolle, mutta päättäkööt modet.

Eli kun verensokeri laskee tietyn rajan alle, alkaa kehon koordinaatio pettämään. Tavallaan loppuu polttoaine kesken. Tällöin käy niin, että henkilö alkaa saamaan lyhyitä katkoksia. Ensin huomaat että kätesi on suorana, yhtäkkiä se riippuukin reittä vasten. Kävelet tietoisesti eteenpäin, otat askeleen ja yhtäkkiä huomaatkin ottaneesi kaksi ilman muistikuvaa että liikutit toista jalkaasi. Mistä johtuu?

Tätä tapahtuu kun verensokerit laskevat jonnekin 1 - 1.5 mmol/l tai alemmas

Hypoglykemian ja hyperglykemian oireet ovat osittain henkilökohtaisia, mutta tämän pitäisi päteä kaikille. Samoin kuin myös elimistön vastareaktio, eli valtava nälkä. Elimistö ilmoittaa että nyt pitää syödä tai käy huonosti.

Kommentit (6)

Joo, "normaali" ihminen huomaa sen noin 4,5 mmol/l:ssä. Pitkään sairastanut diabeetikko ei ole enää niin herkkä, voi huomata enää 3,0:ssa. Mutta entäpä jos ei ole ruokaa / sokeria saatavilla?

Toki sokeria vapautuu maksasta, jos sitä on sinne varastoitunut. Mutta ennen kuin tämä tapahtuu, olettaen että diabeetikko on ottanut vaikka liikaa insuliinia, ehtivät verensokerit tippua helposti tuonne ykkösen pintaan.

Mutta tässä ei ollutkaan nyt kyse siitä, onko tämä skenaario realistinen (ja voin sanoa kokemuksen syvällä rintaäänellä että se on), vaan mitä silloin aivoissa oikein tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
RaahenTiikeri
Mää en kyllä allekirjoittaisi tuota 4.5:tä jonain rajana.Minulla verensokerit on melkein aina mitattaessa luokkaa 4.6.Oli syömisestä sitten aikaa tai ei.Nämä ovat aina henkilökohtaisia. Normaalilla ihmisellä paastosokeri on 5,5 ja syömisen jälkeen 7-8. Tämä voi heittää asteen tottakai.

Tottakai pitää myös ottaa huomioon onko henkilö harrastanut liikuntaa ennen tai jälkeen syömisen.

anklebone
Seuraa 
Viestejä475

Ainakin näyttäisi käytönnässä epäsuorasti vaikuttavan serotoniinin tuotantoon sitä alentavasti.


Tryptofaani muokkaa mieltä

Serotoniinia muodostuu tryptofaani-aminohaposta, jota saadaan päivittäisestä ravinnosta noin puoli grammaa.

Tryptofaania on veressä aterioinnin jälkeen aiempaa enemmän, ja se puskee itsensä veri-aivoesteen läpi keskushermostoon. Aivoissa serotoniinin tuotanto vilkastuu, mikä karistaa ruokahalun ja kohottaa mieltä.

Monet tutkimukset osoittavat, että tryptofaaniton ruokavalio vähentää aivojen serotoniinia ja laskee mielialaa. Aminohapon puute voi lisätä masennusoireita, jos tautiin on taipumusta.

Tiedostamattomaan tryptofaanijahtiin turvautuvat erityisesti kaamosmasentujat. Kausiluonteisesta valon puutteesta aiheutuvan masennuksen uhrit ahmivat hiilihydraattipitoisia ruokia saadakseen tilapäistä lievitystä mielialaansa. Hiilihydraattihimo tankkaa mutkan kautta tryptofaanivarastoja.

Elintärkeät aminohapot käyvät kisaa pääsystä aivoihin. Sokerista ja tärkkelyksestä koostuvat hiilihydraatit lisäävät insuliinin eritystä, joka puolestaan vauhdittaa tryptofaanin kertymistä aivoihin. Serotoniinipitoisuuden ja samalla mielen kohotusta havittelevan kannattaakin valita valkuaisainepitoisen aterian jatkeeksi makea jälkiruoka.

Asiantuntijat: professori Raimo Sulkava, Kuopion yliopisto, ja LKT, erikoislääkäri Antti Tanskanen, Kuopion yliopistollinen sairaala. Lisälukemista teoksessa Ravitsemustiede (Duodecim 1999).

http://www.tiede.fi/artikkeli/131/syo_aivosi_virkeiksi
Mielestäni jo pelkästään tuota vaikutusta aivoissa voi pitää erittäin merkittävä.

Ja tuossa vähän wikin tietoa Serotoniinista ja Tryptofaanista:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Serotoniini
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tryptofaani

Olisi paljon parempi roikkua puussa ja syödä banaania.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat