Seuraa 
Viestejä45973

New York Times ja mm. Computer World on tuoreissa artikkeleissaan käsitelleet Meksikonlahden öljykatastrofin taustoja. Erään teknisen johtohenkilön todistuslausunnon mukaan öljynporauksessa tarvittu tietotekniikka oli ollut kokolailla heikossa hapessa jo viikkoja ennen itse onnettomuutta. Niinpä nyt keskustellaankin siitä oliko Windows-järjestelmän blue screen of deathillä merkittäväkin osuus siihen, ettei ennakkovaroitusta katastrofin mahdollisuudesta saatu.

http://www.nytimes.com/2010/07/24/us/24 ... .html?_r=2

http://www.computerworld.com/s/article/ ... s_computer

Problems existed from the beginning of drilling the well, Mr. Williams said. For months, the computer system had been locking up, producing what the crew called the “blue screen of death.”

----

In his testimony Friday, Michael Williams, the chief electronics technician aboard the Transocean-owned Deepwater Horizon, said that the rig's safety alarm had been habitually switched to a bypass mode to avoid waking up the crew with middle-of-the-night warnings.

Williams said that a computer control system in the drill shack would still record high gas levels or a fire, but it would not trigger warning sirens, according to numerous reports, including stories published by the New York Times and New Orleans' largest daily, the Times-Picayune.

Williams, who has filed a multi-million dollar federal lawsuit against Transocean, also said that five weeks before the April 20 explosion, he had been called to check a computer system that monitored and controlled drilling.

The machine had been locking up for months, Williams said, producing what he and others on the crew called a "blue screen of death." "It would just turn blue. You'd have no data coming through," Williams said today, according to the New York Times' story.
“It would just turn blue,” he said. “You’d have no data coming through.”

Replacement hardware had been ordered but not yet installed by the time of the disaster, Mr. Williams said.

Kommentit (9)

Itse Microsoft on ymmärrettävistä syistä pitänyt matalaa profiilia kommenteissaan Williamsin kuulusteluja:

"Microsoft declined to comment on Williams' testimony and characterization of the crash screen. Transocean did not respond to e-mail seeking comment."

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ralf64
Itse Microsoft on ymmärrettävistä syistä pitänyt matalaa profiilia kommenteissaan Williamsin kuulusteluja:
Ei Microsoft vastaa yhtään mistään BSOD:in tapauksessa. Lukekaapa Windowsin käyttöehdot kerrankin.

Sitäpaitsi, ei Windowsissa ole ainuttakaan ominaisuutta, joka tekisi siitä porauslauttavalvontaan sopivan. Eiköhän siinä Winduutsan päällä ole jotain, joka krässää ja se tuskin on Microsoftilta.

Missä edes on sanottu, että kyseessä on Windows? Hyvin voi olla spesiaali käyttöjärjestelmä, joka on tehty tuohon hommaan, sillä ei tuo suuria aivoja koneelta vaadi.

Teollisuusautomaatiossa ei käytetä tavallisia windowseja, vaan jotain RTOS järjestelmää, koska tavallinen työasemawindows ei toimi reaaliaikaisesti ja se aiheuttaa tiettyjä ongelmia antureiden ja toimilaitteiden seurantaan ja ohjaukseen.

Windowsistakin on RTOS variantit, mutta siinä toimii reaaliaikakerneli pohjalla, joka jakelee suoritusaikaa sille NT kernelille jonka ainut tehtävä pitäisi olla työpöydän ja hienojen mittareiden näyttäminen siinä ruudulla käyttöliittymänä. Itse automaatio toimii omana reaaliaikaohjelmana joka ei kaadu sen windowsin mukana. Toisaalta esimerkiksi Windows CE on itsessään "kova" reaaliaikakäyttöjärjestelmä, mutta se onkin ihan eri asia kuin normaali windows. (Se mm. mahtuu alle megatavun ROM muistiin, mikä on esim. modernille linux kernelille liian vähän ellei sitä puukota ankarasti)

Tai ainakin pitäisi olla näin. Jos sinne on laitettu tuotantokäyttöön jotain markettihyllykamaa tai luotettu ei-reaaliaikajärjestelmälle jotain tärkeää tehtävää kuten hälytysvalvontaa ja dataloggausta, niin seuraavaksi pyörii softainsinöörien päät lattialla.

Linuxikaan ei muuten ole reaaliaikakäyttis, vaan sitäkin ajetaan jonkun RT-kernelin päällä omana prosessina jos sitä käytetään automaatiossa. Linuxista ei tietääkseni ole olemassakaan oikeata reaaliaikaversiota CE:n tapaan, ellei sitten joku Android tai vastaava ole korjannut tilannetta.

RT-järjestelmiä käytetään sen takia, että niissä on ns. deterministinen suoritusjärjestys jossa toimintoihin kuluu aina sama aika, eli anturit luetaan aina tiettyyn aikaan ja ohjauskomennot lähetetään tiettyyn aikaan tasavälein jotta näytteistys ja ohjaus pelaa luotettavasti eikä pääse käymään "hiiren jökittämistä" jonka aikana vaikka ydinreaktori voi tehdä "kerkeän hypyn" ilman että anturit sitä huomaavat.

Eräs ominaisuus Windows CE:ssä on muuten se, että maksavat asiakkaat pääsevät käsiksi sen lähdekoodiin, mikä tekee siitä houkuttelevat vaihtoehdon kaikenlaisiin sulautettuihin järjestelmiin.

Tietenkin kaikki kiinalaiset paskafirmat valitsevat mielummin Linuxin, koska se ei maksa mitään ja jatkokehityksen ja testauksen voi delegoida riisikupilla päivässä pärjääville koodiorjille, tai "linux yhteisölle" joka tekee jotain jos sitä huvittaa, sen jälkeen kun tuote on jo lanseerattu markkinoille.

Trolliin trollilla, vai mitä Ralf?

Veikko

RT-järjestelmiä käytetään sen takia, että niissä on ns. deterministinen suoritusjärjestys jossa toimintoihin kuluu aina sama aika, eli anturit luetaan aina tiettyyn aikaan ja ohjauskomennot lähetetään tiettyyn aikaan tasavälein jotta näytteistys ja ohjaus pelaa luotettavasti eikä pääse käymään "hiiren jökittämistä" jonka aikana vaikka ydinreaktori voi tehdä "kerkeän hypyn" ilman että anturit sitä huomaavat.Anturien pitäisi olla hereillä tilanteessa kuin tilanteessa. Vaikka automaatio-ohjelmien kiertoaika on nopea, niin kriittisissä sovelluksissa on kovalla logiikalla toteutettu tulosignaalien valvonta, joka laukaisee tietyt suojausketjut jo ennen kuin varsinainen ohjauslogiikka havautuu kriittiseen tapahtumaan. Suoritusaikaerohan näissä on hiuksen hieno, mutta tietyissä asioissa ollaan näin saatu muutaman millisekunnin etu.

Onhan näitä: Windows for Submarines "Windows boxes on Ethernet LANs are now in control of the UK's nuclear-propelled and nuclear-armed warship fleet."
Uutinen

Ydinsukellusveneissä voi tulla yellow screen of death.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat