Seuraa 
Viestejä6081

Mitä vaihtoehtoja on tuottaa omatoimisesti haja-asutusalueella omakotitalon sähkö? Oletetaan ettei valtakunnanverkko tuo piuhaa tontille saakka mutta että mieli tekisi silti ulkohuussissa energiansäästölamppua poltella (mieluummin lediä). Tuulivoima olisi ihan jees, edellyttäen että tuulisi sopivasti kun sähköä haluaisi polttaa. Akusto tulisi todennäköisesti huomattavan kalliiksi sillä monesti suomessa on useidenkin päivien tyyniä kausia. Entä paljonko keskivertoperhe sähköä tarvitsisi? Jääkaappi olisi ihan kiva olla olemassa, samoin kuin pakastin. Viihde-elektroniikkakin haukkaa television ja tietokoneen puolelta omansa. n. 9kk vuodessa täytyy turvautua melko suuressa määrin keinovalaisuun eikä vesipumput ja muut sellaiset pyhällä hengellä toimi. Entä missä tulee valtio vastaan? Mitä saa tehdä ja mitä ei saa? Hienoa olisi jos vieressä olisi valjastamaton koski/puro tms. mutta todennäköisesti lienee turha yrittääkkään mokoman patoamista tai muuten turbiinin jemmaamista edes kymmenmetriseen putkeen. Biokaasuvoimalaitokset kuulostavat kivoilta, miten lie lainsäädäntö sillä tunnetusti virkamies keksii päivätpitkät konsteja vaikeuttaa kansalaisen omavaraisuutta koska tällöinhän kansa ei olisi niin helposti hallinnassa. Oma agrekaatti olisi kiva, ellei sitten polttoaineet maksaisi tolkuttomasti. Väliaikaisratkaisuna varmaankin toimiva varavoimalaite voisi olla vanha traktori ja agrekaatti.

Mitä mieltä raati, onko asiaan mitään ratkaisua vai joutuuko väkisin turvautumaan paikalliseen sähköyhtiöön?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Sivut

Kommentit (22)

Taloon tarvitaan myös lämpöä, joten vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä on ehdoton. Lattialämmitys sen takia, ettei kiertoveden lämpötilan tarvitse olla niin korkea.

Vettä voi lämmittää vesikiertoisella aurinkokeräimellä ja polttokattilalla. Lämmintä vettä varten voisi olla järkevää tehdä mahdollisimman suuri vesivaraaja lämpöakuksi (kymmeniä kuutioita).

Pelkkä lämpö ei tosiaan vielä riitä, niin sen tuotanto voisi olla osaltaa tuulimyllyllä ja osaltaan aurinkopaneeleilla. Akusto pitäisi olla riittävän suuri.

Polttokattilan lämmöntuoton lisäksi siitä saisi pienellä höyryturbiinilla myös sähköä. Toinen vaihtoehto voisi olla biokaasun polttaminen mikroturbiinissa, mutta epäilen, ettei yhden perheen jätöksistä saada riittävästi biokaasua tehokkaaseen toimintaa.

Polttokattila kannattaa olla monipolttoainekattila, johon kelpaa hake, pelletti ja muut polttoon soveltuvat aineet. Miksei myös kaasu.

Arvelisin, että tuollainen polttokattila-turbiinilaitos voisi mahtua merikonttiin pihan nurkille. Viereen automaattisyöttöiset siilot polttoaineelle.

Mitähän tämä hupi maksaisi ja maksaisiko se ikinä itseään takaisin?

Jos tekee aggregaatin auton moottorista, niin ne parhaimmillaan kestää käydä autokäytössä vajaan vuoden tunnit. Käyntijaksojen pituudesta riippuu paljoko mökkikäytössä, jossa voi hyvin esilämmittää varastoimalla sen lauhdevettä ja käyttää osateholla.

Minimoi sähkönkulutus = Säästöä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
V.A.Littaa
Seuraa 
Viestejä873
vihertaapero
Mitä vaihtoehtoja on tuottaa omatoimisesti haja-asutusalueella omakotitalon sähkö?

Kasvata öljykasvia ja tee siitä biodiiseliä mitä poltat aggregaatissa. Loppuu pelleily kaikkien ilmavispilöiden ja kakkakaasujen kanssa kanssa.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Naapurisaaressa on ollut vuodesta 1972 saakka systeemi jossa generaattori starttaa käyntiin kun kulutusta tulee, eli joku vaikka sytyttää valot. Vastaavasti generaattori sammuu kun kulutus loppuu. 2-tahtidiesel, yksisylinterinen, 12 hv , ilmajäähdytteinen moottori. Ei muistu merkki mieleen. Käydä paukuttanut varmaan jokusen tunnin vuosien saatossa.

- Ubi bene, ibi patria -

Pacanus Rusticanus
Pikkudiesel kestää n 20-50k h.

2000h/v siis 10-25 v.

24 h/vrk*365 vrk = 8760 h
Autolla ajetaan 400000 km 60km/h 400000/60 = 6666 h

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Olikos jossain joskus juttua talon kellariin sijoitetusta dieselkoneesta jolla sai jauhettua sähköä mutta että se tuotti myös kuorensa läpi hehkuen lämpöä ja syylärin kautta saatiin lämmitysvettä patterikiertoon? Tuo lienee moninverroin järkevämpi vaihtoehto kuin öljylämmitys(?).

Aurinkokennot ovat ihan jees, paitsi talven kaamoksessa, kovalla pakkasella. Samoihin aikoihin tuulivoimakin lakkoilee. Tuolloin lieneemyös suurin kulutus joten järjestelmä lienee järkevintä mitoittaa sen mukaan.

Millainen dieselmoottori lienee järkevin? Henkilöauton koneet eivät taida kestää. Kuorma-auton moottorit taasen ylimitoitettuja tarpeeseen ellei sitten pyöritä lähes tyhjäkäynnillä sillä sähköntarvehan olisi melko vähäistä verrattuna moottorin maksimitehoon. Millaisia kulutuslukemia voisi kuvitella 800rpm kiertävän ison dieselin haukkaavan kun siitä otettaisiin lämmön lisäksi talteen 2-5kW sähköä?

edit: tietenkin tuulivatkaimet ja aurinkokennot olisivat hyvä lisä akustoa lataamaan ja dieselkin kannattanee tehdä akkuja lataavaksi jolloin sen ei tarvitse käynnistyä jos yöllä käväisee vessassa ja haluaisi valoja polttaa. Minkähänhintaiseksi tällainen systeemi tulisi, akustoineen?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Minä se näin scanian koneen generaattoria pyörittämässä turbo punaisena hehkuen. Ei tulisi nukkumatti kylään jos se jyrisee kellarissa.
Muuten, mitä isompi moottori, sitä kauemmin pyörii.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

yhden toteutuksen olen nähnyt asiantiimoilta jossa koneena oli nestejäähdytteinen kolmisylinterinen diesel joka oli irroitettu rekan perävaunun kylmälaitteesta. motin jäähdytysvedet lämmitteli lämmön vaihtimenkautta 200 litran varaajaa sekä varsinainen lämmitys hoidettiin varaavalla takalla sillä motin lämmitysteho ei olisi riittänyt pitämään kämppää lämpimänä.

vuorokaudessa käyttötunteja motille tuli 2-3h kesäisin ja talvisin 3-4h. ja käyttökustannukset saman verran kuin kuukausi/vuosimaksut olisivat olleet sähköliittymästä. moottorin ja akuston oli saanut samalla hinnalla kuin liittyminen ja piuhan veto olisi maksanut. kohdehan ei ole asumiskäytössä vaan siellä piipahtavat silloin tällöin muutaman yön. puhui että 200 litralla löpöä pärjää mainiosti vuoden.

itsekkin olen tuollaista pientä nestejäähytteistä etsinyt mutta ovat joko niin kalliita tai sitten niiden tunnit alkavat olemaan kasassa. no jos joskus sattuisi vastaan tulemaan. ilmajäähdytteisiä saa kiittämällä.

toisen polven pilkkuvirhe

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Tietenkään tällaista ei lämmön takia kannattaisi pyörittää joten puulämmitys lienee perusteltua.

Jos talo on haja-asutusalueella ja matkaa lähimpään sähkötolppaan satoja metrejä, ellei jopa kilometrejä, voi sähköliittymän hinta olla sangen korkea.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

liittymä mökille olisi 2500 euroa johon kuuluu 100 metriä piuhaa mutta kun sitä tarvitaan vielä 200 metriä lisää jolloin kokonais kustannus olisi 5000 euroa. ei oikein maksa vaivaa.

tuulivoimala ei onnistu kahdesta syystä. toinen on se että on onneton paikka tuulien suhteen ja toinen syy on sama myös aurinkopaneleille sillä vaarana on ilkivalta.

toisen polven pilkkuvirhe

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Canccu

Taloon tarvitaan myös lämpöä, joten vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä on ehdoton. Lattialämmitys sen takia, ettei kiertoveden lämpötilan tarvitse olla niin korkea.


Kyllä, muuten olen samaa mieltä, mutta markkinoilla on myös ilman kiertoon perustuvia lämmitysjärjestelmiä. Toisin sanottuna lattiaan piilotetun vesiputkiston sijasta sinne tuleekin lämminilmaputkisto. Putkien sisähalkaisija on huomattavasti suurempi, mutta minkäänlaista vesivahinkoa se ei voi aiheuttaa, koska lämmönsiirtoaine on ilmaa.

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Ilmalämmitys aurinkokeräimellä on ihan hyvä. Lisäksi hankkisin takan jossa on lämminvesikierukka niin hoituu käyttöveden lämmitys ainakin kylmenpinä aikoina. Kesällä käyttöveden lämmitys hoituu aurinkokeräimellä. Kun nämä lämmitysasiat ovat kunnossa sähkön tarve vähenee oleellisesti, siihen voi käyttää tuuligeneraattori agrikaatti yhdistelmää.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat