Seuraa 
Viestejä45973

Kokeilin Nintendo DS kosketusnäyttöä. Se oli pehmeä, ja sitä piti painaa niin, että näyttö taipui alas. Kosketus ei riittänyt. Ovatko uudet kännyköiden kosketusnäytöt samanlaisia? Vai ovatko ne kovia kuin lasi, ja riittääkö kosketukseksi hipaisu?

Kommentit (9)

Se nyt riippuu käytetystä tekniikasta. Resistiivinen näyttö käsittääkseni "painuu" kosketettaessa, kun taas kapasitiiviseen riittää hipaisu.
Molemmat tekniikat ovat käytössä matkapuhelimissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvin toimii kalvon kanssa, tietysti herkkyydessä voi olla tyyppikohtaisia eroja. Käsittääkseni riittää että tuo koskettava kappale johtaa sähköä, eli esimerkiksi muoviset kynät joita käytetään resistiivisten näyttöjen kanssa eivät toimi.

Kahdessa omistamassani Nokian kosketusnäyttöpuhelimessa on käytössä resistiivinen kosketusnäyttö. Tekniikan ainoa heikkous on se, että se ei tue useampia kosketuksia kerralla. Itse en ole kyseistä ominaisuutta kaivannut.
Ihan heikosti hipaisemalla näyttö ei välttämättä reagoi mitenkään, mutta ei sitä nyt varsinaisesti painaa tarvitse, että toimii. Plussana stylus kynä, joka on tosi kätevä, varsinkin nettisivuja selatessa. Ainakin tuhat kertaa helpompaa osua esim. pieniin linkkeihin kynällä, kuin omilla läskisormilla.
5800 Xpressmusiciin vaihdoin yhden kerran 1½ vuoden aikana suojakalvon ja näyttö oli puhelinta vaihtaessa yhtä hyvässä kunnossa kun ostettaessa.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Nokia N8:ssa on kapasitiivinen kosketus.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251
essk
Joko N8 on myynnissä?
Se on ennakkotilattavissa, toimitukset ilmeisesti alkavat syyskuun alussa.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Pikkulintu
Kapasitiivinen kosketusnäytön toiminta edellyttää kosketusta ihoon. Miten se toimii, jos näytön päälle asetetaan suojamuovi?Kapsitiivinen kosketusnäyttö perustuu näytön ja sormen väliseen kapasitanssiin, koska korkeataajuinen vaihtovirta "hyppää" ohuen eristeen läpi. Näyttö itseasiassa tunnistaa sormen jo ennen kuin se koskettaa lasia, mutta sille on määritelty tietty raja signaalin voimakkuudessa jonka ylittyessä katsotaan että sormi koskettaa näyttöä. Tämän ansiosta näytön pinnassa voi olla lasia tai muovia, ja tunnistusrajaa vain säädetään ylemmäs kompensoimaan ylimääräinen eristekerros.

Kapasitiivinen kosketusnäyttö ei kykene tunnistamaan painetta. Se tuntee vain sen kuinka suurelta alalta näyttöä painetaan ja kuinka suuri kapasitanssi sillä alalla vaikuttaa näytön ja sormen välissä, jonka se mittaa sillä kuinka suuri virta kulkee sormen ja näytön välillä. (Se virta on hyvin hyvin pieni)

Kapasitiivinen kosketuspaneeli ei ole erityisen tarkka, koska sen mittaama signaali tulee väistämättä laajalta alueelta hieman "sumeasti" koska sormi on lähellä näyttöä muualtakin kuin pelkästään siitä kohtaa mihin sillä tökätään. Lisäksi se miten käyttäjä pitelee puhelinta vaikuttaa signaalin "nollatasoon". Jos puhelin on vaikkapa pöydällä eikä käyttäjän toisessa kädessä, niin signaali on heikompi, joten puhelin joutuu koko ajan arvioimaan mikä on senhetkinen "ei kosketusta" tila.

Resistiivinen kosketusnäyttö perustuu näytön pinnassa olevien kalvojen puristukseen, jolloin saadaan hyvin tarkka tieto sijainnista ja voimakkuudesta. Kahden johtavan kalvon välinen sähkövastus muuttuu kun niitä painetaan toisiaan vasten, koska niiden välissä oleva sähköä vastustava kerros ohenee painokohdasta. Ongelma on sitten siinä, että paneeli ei tiedä milloin sormi tai kynä on näytön pinnassa mutta ei paina sitä vielä riittävän voimakkaasti, joten kirjoittaessa tai piirtäessä esiintyy katkoksia kun painalluksen voimakkuus vaihtelee. Pienet pykimiset tosin voidaan poistaa laskennallisesti koska ne ovat niin lyhyitä että kone voi olettaa sormen olevan vielä ruudussa kiinni.

Ei ole mitään teknistä syytä miksi resistiivinen paneeli ei voisi havaita useampaa kosketusta, ja sellaisiakin paneeleita on jo markkinoilla.

Resistiivinen paneeli on teknisesti parempi, mutta sillä varauksella että se voi olla epäherkkä valmistusteknisistä syistä. Esim. kalvojen paksuutta ei saada riittävän tasalaatuiseksi, joten signaalia on mitattava suurpiirteisemmin ja näyttöä on painettava lujempaa. Kapasitiivinen paneeli on etätunnistus-ominaisuutensa vuoksi toimintavarmempi. Lisäksi kapasitiivinen kosketusnäyttö päästää läpi hieman enemmän valoa koska siinä on vähemmän kalvokerroksia.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat