Seuraa 
Viestejä45973

Voi olla vanhakin aihe, mutta elvytellään sitten.

Eräässä toisessa lehdessä vuodelta 1995 oli juttua, että Maapallon pyöriminen hidastuu. Haluaisin itselleni päivittää nyt nykytieteen tiedon asiasta.

Tuossa jutussa Maan pyörimisliikkeen mittauspisteinä käytetään useita ns. kiintotähtiä, mutta liikkuhan Pohjantähtikin johonkin verrattuna, kuten koko maailmankaikkeus jonnekin. Laajenee tai supistuu.

Tuossa artikkelissa mainitaan vain pieniä jarruuntumisaikoja. 15 mikrosekuntia vuodessa, ja väitetään Kuun jarruttavan maan pyörimistä. Eikös Kuu loittone meistä muutaman sentin vuodessa, joten sen vaikutuksenhan pitäisi heiketä suhteessa Maahan.

Siis hidastuuko Maapallon pyörimisliike vai ei?
Ja jos hidastuu, niin mitä vaikutuksia asialla olisi sivilisaatioomme?

[size=85:vl67t74t]Tiedän kyllä nuo satunnaiset sekunnit silloin tällöin vuodenvaihteessa, mutta yleisesti kiinnostaa[/size:vl67t74t]

J-P

Kommentit (7)

muistaakseni 600 milj. vuotta sitten päivä kesti n. 21 tuntia. tunti lisää päivään per 200 miljoonaa vuotta.. eiköhän muutos ole niin hidasta, että siihen ehtii sopeutua. toisaalta päivien määrä vuodessa vähenee, otetaanko ne sitten pois lomapäivistä?

0-0
Seuraa 
Viestejä75

Maapallon hitausmomentti kasvaa, kun kaivoksista yms. lähteistä siirtyy massaa maan pinnalle tai korkeammalle. Ja avaruudesta tippuu massaa maan pinnalle.
No ainakin teoriassa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1578
0-0
Maapallon hitausmomentti kasvaa, kun kaivoksista yms. lähteistä siirtyy massaa maan pinnalle tai korkeammalle. Ja avaruudesta tippuu massaa maan pinnalle.
No ainakin teoriassa

Massajakauman kannalta lehtien puhkeaminen pohjoisen pallonpuoliskon lehtipuihin keväällä ja niiden putoaminen syksyllä vaikuttaa paljon enemmän. Saattaa vain olla niin, että tuokin inertianmuutos aiheuttaa vain nanosekunneissa mitattavia pyörähdysaikaeroja, jotka helposti sotkeutuvat mannerlaattojen liikkeiden ja maan sulan ytimen virtausten vaikutuksiin.

Vanha jäärä

creep
Seuraa 
Viestejä292

Eikös tuo Eyjafjallajökullinkin purkaus hidastanut Maan pyörimistä jollakin pienellä yksiköllä?

Itse muistelin Kuun lähestyvän Maata, ei loittonevan. Voin olla väärässäkin. Pyörimistä se taitaa kuitenkin hidastaa.

Wikipedia tietää:
Nykyisin Kuu on noin 384 000 kilometrin päässä Maasta ja mittausten mukaan se loittonee joka vuosi noin 3,2 cm.lähde? Nuoruudessaan Kuu oli paljon lähempänä Maata kuin nykyisin. Esim. 4 miljardia vuotta sitten se oli 128 000 kilometriä lähempänä kuin nykyään.lähde? Pieni osa Maan pyörimisliikkeestä siirtyy vetovoimavaikutuksesta Kuun rataan, minkä seurauksena kiertolainen on vuosi vuodelta kauempana emoplaneetastaan. Mitä kauemmas Kuun rata karkaa, sitä heikommaksi vuorovesi-ilmiö käy Maan pinnalla. Toistaiseksi Kuu on kuitenkin niin lähellä kiertämäänsä planeettaa, että menee vielä pitkään ennen kuin sen loittoneminen alkaa vaikuttaa merkittävästi olosuhteisiin Maassa.

Chilen maanjäristys hidasti maapalloa mitättömän vähän.

Maapallo pyörimisnopeuteen vaikuttaa myös vuorimomentin vuotuinen vaihtelu. Vuorimomentti syntyy vuodenajan mukaan ilmakehän vuorovaikuttaessa maapallon pinnanmuotojen kanssa. Maapallon ilmakehä vaikuttaa koko systeemin yhteiseen pyörimisnopeuteen vuodenajan vallitsevien tuulien mukaisesti. Pohjoisella pallonpuoliskolla vuorimomenetin vaikutus näkyy voimakkaammin kuin eteläisellä, joten vuodenaikojen tahdissa maapallon pyöriminen mitattavasti hidastuu tai nopeutuu hieman (hyvin vähän) talvella/kesällä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat