Kevytlevitettä tee-se-itse, mistä emulgaattori

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kevytlevitteet, kevytvoit ja kevytmargariinit, joissa on vin 40 % rasvaa, ovat tavallista voita tai margariinia, johon on lisätty vettä. Tämä käy ilmi tuoteselosteesta.

Halvemmaksi tulisi ostaa paketti tavallista margariinia tai voita, ja lisätä itse vesi. Vesi sitoutetaan kevyttuotteessa perunatärkkelykseen. Lisäksi kevyttuotteessa on emulgaatioainetta, mutta mikä aine sopisi tähän tarkoitukseen tee-se-itse kevytlevitteessä?

Kommentit (11)

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Puolet raejuustoa ja puolet rasvaa. Survotaan vaikka siivilästä läpi raejuusto tai mössäätään jollain tehosekoittimella. Hiukan suolaa.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija
Advanced Knowledge
Kevytlevitteet, kevytvoit ja kevytmargariinit, joissa on vin 40 % rasvaa, ovat tavallista voita tai margariinia, johon on lisätty vettä. Tämä käy ilmi tuoteselosteesta.

Halvemmaksi tulisi ostaa paketti tavallista margariinia tai voita, ja lisätä itse vesi. Vesi sitoutetaan kevyttuotteessa perunatärkkelykseen. Lisäksi kevyttuotteessa on emulgaatioainetta, mutta mikä aine sopisi tähän tarkoitukseen tee-se-itse kevytlevitteessä?




Emulgointiaineena käytetään ainakin lesitiiniä, E471, E472c ja E476 http://fi.wikipedia.org/wiki/E-koodi
Kuinkas ajattelit valmistaa emulsion?
Tehosekoittimella tms. saattaa onnistua välttävästi, siihen sekoittuu kuitenkin ilmaa, mikä pilaa melko nopeasti margariinin.
Teollisuudessa emulsio valmistetaan jatkuvatoimisella laitteella, missä suurella nopeudella pyörivällä sekoitinlevyllä saadaan rasva pilkottua hienojakoiseksi, eli pumpun tapainen laite putkistossa.

jepajee
Seuraa 
Viestejä22001
Liittynyt29.12.2009

Niin eli kananmunankeltuaista, tai sitten erikseen lesitiiniä jostain kaupasta. Veikkaisin lähimmän leipurin sinulle sitä poistavan.

Tehtiinhän sitä voita jo ennen teollisuuttakin joten eiköhän se rasva hetken aikaa hapettumatta säily. Kovin suurta satsia ei toin kannattane tehdä.

Et kyllä työlläsi pääse rikastumaankaan..

Jägermeister
Seuraa 
Viestejä1013
Liittynyt23.4.2008

Noista "kotipolttoisista" kevytlevitteistä saa vielä hyvääkin parempaa esimerkiksi savukalalla.
Vaikkapa hauki tai lahna, jotka muuten ovat ruotojen takia ikävähköjä syödä, sopivat hyvin.
Puolet voita tai oivariinia, puolet savukalaa ja vielä reilu loraus kasviöljyä. Sitten vaan tehosekoittimella hienoksi tahnaksi. Pienemmät ruodot silppuuntuvat täysin. Levittyy hyvin jopa jääkaapista otettuna. Makuja voi tietysti muunnella yrteillä, valkosipulilla ja millä tahansa. Myös raavaan tai hirven savuliha sopii erinomaisesti.
Vielä kevyempää tulee korvaamalla osa rasvasta vaikkapa raejuustolla.

---

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Liittynyt1.7.2007

Kevytlevite. Markkinamiesten keksimä paskalle maistuva ylähuulen korvike.

En oikein ymmärrä miksi ihmiset haluavat työntä suuhunsa kaikkea mikä on mahdollisimman keinotuotettua saati sitten itse tehdä tiede.fi:n keittokirjasta katsottuna.

Ei se elämä pitene vaikka voin vaihtaisi kevytlevitteeseen jos muuten syö epäterveellisesti ja yksipuolisesti.

toisen polven pilkkuvirhe

Paul M
Seuraa 
Viestejä8560
Liittynyt16.3.2005

Kun ottaa huomioon, että hiilihydraatin (leivän, perunan, keitetyn porkkanan) syönnin yhteydessä ei pidä käyttää rasvaa 3 tuntia ennen eikä jälkeen, on levitteelle huono tilaus. Vaikea keksiä sille mitään käyttöä.

Mutta jos ei piittaa tuosta, niin puolet voita ja mitä tahansa mössääntyvää toinen puoli. Miten olisi keitettyjä kananmunia soseeksi tehosekoittimella ja siihen vielä nimeksi kermaa ja ripaus suolaa. Tuollaista levitettä voi syödä sellaisenaankin jos on paleodieetillä.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Vierailija

Voipaketista juustohöylällä ohut viipale. Mihin sitä vettä tarvitaan? Toinen vaihtoehto on smetana. Valmis 38 % kevytlevite.

Ruotsista on muuten useampikin tutkimus, joissa runsas maitorasva korreloi nimenomaan hyvään terveyteen.

jepajee
Seuraa 
Viestejä22001
Liittynyt29.12.2009
Jägermeister
Noista "kotipolttoisista" kevytlevitteistä saa vielä hyvääkin parempaa esimerkiksi savukalalla.
Vaikkapa hauki tai lahna, jotka muuten ovat ruotojen takia ikävähköjä syödä, sopivat hyvin.
Puolet voita tai oivariinia, puolet savukalaa ja vielä reilu loraus kasviöljyä. Sitten vaan tehosekoittimella hienoksi tahnaksi. Pienemmät ruodot silppuuntuvat täysin. Levittyy hyvin jopa jääkaapista otettuna. Makuja voi tietysti muunnella yrteillä, valkosipulilla ja millä tahansa. Myös raavaan tai hirven savuliha sopii erinomaisesti.
Vielä kevyempää tulee korvaamalla osa rasvasta vaikkapa raejuustolla.



Mielestäni parempi setti tulee tuorejuuston, sipulin ja yrttien kera.

Kannattaa testata, jos ei jo ole.

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Liittynyt29.11.2006

Meijerivoita voisi ohentaa vaikkapa pellavansiemenöljyllä, mutta sitten pitäisi olla myös sekoitusmenetelmä, joka ei sotke yhtään ilmaa seokseen. Voisiko pullotettua typpeä käyttää apuna?

Tuollainen voin ja pellavansiemenöljyn seos pysyisi jääkaapissakin kohtuullisen notkeana.

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Vierailija
jees

Tehtiinhän sitä voita jo ennen teollisuuttakin joten eiköhän se rasva hetken aikaa hapettumatta säily.



Ei kirnutessa varmaankaan sekoittunut kovin paljon ilmaa voihin.
Sen rasvahappokoostumus on lisäksi erilainen, rypsiöljyssä on 95% tyydyttymättömiä rasvoja, voissa 45%
Kevytlevitteessä on lisäksi huomattavasti enemmän vettä, rasvat pilaantuvat myös hydrolyysin vaikutuksesta.
Voi alkaa eltaantua huoneenlämmössä muutamassa päivässä, tuskin se sen paremmin säilyi joitakin kymmeniä vuosia sitten.
Jos tekee vaahtomaista kevytlevitettä, siihen alkaa tulemaan maku- ja hajuhaittoja parissa päivässä.
Kukaan tuskin käyttää niin paljon rasvaa, että tehosekoittimella tehdyn määrän pystyy syömään ennen kun suurin osa on pilalla.
Ei siinä ainakaan säästöä tule.

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Liittynyt29.11.2006
fenomenologi

Jos tekee vaahtomaista kevytlevitettä, siihen alkaa tulemaan maku- ja hajuhaittoja parissa päivässä.
Jos vaahdottamisessa käyttäisi ilman sijasta typpeä tai argonia, ehkä säilyvyys paranisi huomattavasti?

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Uusimmat

Suosituimmat