Seuraa 
Viestejä45973

Mikähän mahtaa olla kyseessä?

Kuva
Video

Espoon edustalla vuosi sitten kesäkuun lopulla matalan hiekkapohjaisen lahden pinnalla luikerteli tämmöinen. Pakkohan se oli ottaa veneeseen ja tutkia tarkemmin kun sattu kamera olemaan mukana. En ole koskaan aikasemmin tommosta nähnyt, enkä netistä löytänyt mitään vastaavaa. (en kyllä kauheasti ole vaivautunut etsimään.)
noin millin paksunen ja pituutta sillä oli varmaan 30 cm, jos ei enemmänkin. kuivalla kiemurteli ties minkälaiseen solmuun. Ui ihan nätisti kun pisti takasin veteen.

Kommentit (4)

Vanha kaveri, jouhimato.

Loismatomaisesta ulkonäöstään huolimatta kaveri on täysin vaaraton kaikille. Sillä ei nimittäin aikuisena ole edes ruuansulatuselimistöä. Matalissa järvi- ja lampivesissä se on aika yleinen, mutta sitä huomaa harvoin. Lapsena rantavedessä leikkiessä niitä kyllä tuli nähtyä enemmän kuin nykyään.

Jouhimadot muodostavat oman eläinkunnan pääjaksonsa. Niitä tunnetaan kolmisensataa lajia, joista Suomessa esiintyy kolme. Yleisin on Gordius aquaticus, joka voi kasvaa 35 cm pitkäksi. Kolmikymmensenttinen yksilö on siis vielä aika normaalikokoinen. En osaa sanoa, kuinka lajit mahtaa erottaa toisistaan. Saattaa olla, ettei mitenkään ilman mikroskooppia.

Suomalaiset lajit ovat ilmeisesti vielä aika hillityn kokoisia: maailmalla jouhimadot ovat yleisesti 50-100 cm mittaisia. Toukat ovat äyriäisten ja hyönteisten loisia, mutta aikuiset eivät tosiaan syö mitään: niiden ainoa tehtävä on löytää lisääntymiskumppani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hah. Muistan törmänneeni tuohon, kun wikipediassa etsiskelin mikä mahtais olla. Taisin vaan sivuuttaa sen, kun wikipedian kuvassa ovat vaaleita ja "Suomessa elää kolme pitkää ja kapeaa, suolattomissa vesissä elävää lajia" sulkee ehdottomasti Espoon edustan pois elinalueesta

No, vuoden pähkäilyt ja ihmettelyt ja monilta ihmisiltä kyselyt ei tuonu tulosta. Tunnissa sai vastauksen täällä. Ei paha. Itse en ole koskaan tosiaan tommoseen törmännyt, eikä kukaan muukaan jolle olen kuvat ja videon näyttäny ole tunnistanut sitä

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat